У Кропивницькому до Дня авіації України відкрили виставку

Серпень 30, 2019 | Новини | Переглядів: 924 | Коментарі: 0

30 серпня 2019 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію «Підкорювачі неба» з нагоди святкування Дня авіації України. 

День авіації - професійне свято військових і цивільних авіаторів, працівників авіаційної промисловості і транспорту.

Свято встановлено Указом Президента України № 305/93 від 16 серпня 1993 року та змінами, внесеними відповідно до Указу Президента № 119/96 від 10 лютого 1996 року.

Україна - держава з повним авіаційним циклом, що має ефективну систему державного регулювання авіації, власну профільну освіту, підприємства літакобудування, розвинену мережу аеропортів і сучасну аеронавігаційну систему.
Історія світової авіації тісно пов’язана з українською землею. Тут творили конструктор одного з перших літаків, що піднявся у повітря, Олександр Можайський, засновник теорії ракетобудування Микола Кибальчич, творець бойових ракет Олександр Засядько. Імена киян Ігоря Сікорського та Дмитра Григоровича стали всесвітньо відомими завдяки збудованим літальними апаратами.
В експозиції музею «Підкорювачі неба» представлені роботи з фондового зібрання обласного художнього музею, які розкривають тему даного свята. Це твори відомого художника-земляка Володимира Федорова «У політ» (1967) та ескіз до картини «У політ».
Володимир Олександрович Федоров народився у нашому місті 7 лютого 1920 року. Вже з дитинства він захоплювався малюванням, ліпленням, грою на фортепіано. Проте вибрав живопис. Після закінчення Одеського художнього училища працював у Кіровоградських художньо-виробничих майстернях Художнього фонду.

В.О. Федоров - яскравий представник реалістичного живопису, який, враховуючи специфіку того часу, часто називають соціалістичним реалізмом. Але роботи художника ніколи не були шаблонними. Навпаки, їх відрізняє глибокий психологізм та геніальне віддзеркалення епохи, в яку художнику довелося жити і творити.

Володимир Федоров був активним учасником багаточисленних художніх виставок. Митець був всебічно розвиненою особистістю. Він мав енциклопедичні знання, захоплювався літературою, історією, світовим мистецтвом, вільно орієнтувався в мистецьких течіях, знався на музиці. В 1986 році на 66-у році життя великого художника, що символізував собою цілу епоху, не стало. Вдова художника Ніна Георгіївна (1921-2010), яка при його житті була йому не просто дружиною, але й другом, а часто і музою, зробила все, щоб пам'ять про творчість Володимира Олександровича не згасла. Нею було передано до фондів Кіровоградського обласного художнього музею близько 1000 музейних предметів. Його, без перебільшення, велика мистецька спадщина, є вагомою складовою фондової збірки музею. Тож музей в свою чергу проводить плідну роботу по популяризації творчості великого майстра та увічнення його пам’яті.

Запрошуємо відвідувачів музею переглянути експозицію «Підкорювачі неба» та отримати естетичне задоволення споглядаючи живописні твори.

Тетяна Костенко 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool