Чим привабливий Кропивницький для туристів в Україні

Липень 30, 2024 | Цікаве | Переглядів: 122 | Коментарі: 0

Що подивитись туристу в Кропивницьку? Культура та мистецтво міста. Унікальні місцеві пам’ятки, монументи. Культові зони для відпочинку.

Головне місто Кіровоградщини не можна назвати розкрученим туристичним центром, проте в останні роки воно стало цікавити мандрівників більше, маючи на те вагомі підстави.

Пропонована стаття адресована любителям подорожей, які збираються познайомитися з його визначними місцями – вона дає поради, куди піти в Кропивницькому вибагливому туристу, щоб отримати нові, незабутні та позитивні враження.

Любителям культури та мистецтва

Дане місто має багато музейних закладів. Одні з них висвітлюють історичне минуле регіону, другі розповідають про видатних людей Кіровоградської області, інші демонструють полотна живописців.

На увагу гостей міста, небайдужих до історії, заслуговує Центрально-український обласний краєзнавчий музей, розташований в Подільському районі Кропивницького, на його головній вулиці, яка віднедавна носить ім’я архітектора Паученка.

З точки зору архітектури представляє інтерес сама будівля даного закладу – зведена вона була на рубежі ХІХ-ХХ століття в популярному на той час стилі раннього модерну. Спочатку даний об’єкт, що є шедевром зодчества, був приватним будинком можновладця Барського. Нині в ньому розташовується заснований ще 1883 року музей краєзнавства, фонд якого налічує понад 80 одиниць експонатів.

Відомо, що проект відповідної споруди, яка  виглядає як розкішний палац, створив Олександр Лишневський, відомий свого часу архітектор.

Поціновувачам театрального мистецтва варто відвідати академічний драматичний театр Кропивницького. Перша прем’єра в ньому відбулася ще в 1882 році. Даний заклад вважають першим українським професійним театром.

Його фасад, який прикрашає колонада та вишукана скульптурна композиція на даху, виглядає  дуже величаво, а приміщення вирізняє шикарний, не так давно капітально реставрований інтер’єр, оздоблений ліпниною та позолотою.

Унікальні місцеві пам’ятки, монументи

Однією з таких локацій є пам’ятник першому трамваю, зроблений у вигляді елегантної арки з відповідними написами.

Відомо, що трамваї почали курсувати в цьому місті ще в позаминулому сторіччі, далекого 1897 року. На той час Кропивницький називався Єлисаветградом. Знаходиться такий пам’ятник на перетині вулиць Архітектора Паученка та Шульгіних, в затишному сквері.

Багато у місті й інших монументальних пам’ятників. Зображують вони видатного письменника Марка Кропивницького, українського Кобзаря Тараса Шевченка, легендарного гетьмана Богдана Хмельницького та колишнього очільника міста, що свого часу зробив вагомий внесок у розвиток своєї малої батьківщини. Зокрема, з його ініціативи в колишньому Єлисаветграді був побудований водогін та став ходити трамвай.

Заслуговують на увагу туристів, небайдужих до монументальної скульптури, пам’ятники визволителям Кіровограда та янголу-охоронцю.

Пам’ятні події другої світової війни вшановує місцевий історично-меморіальний фортечний комплекс імені Святої Єлизавети – він містить багато скульптурних композицій.

А шанувальників романтики зацікавить об’єкт «Відкрите серце» та оригінальний пам’ятник-фонтан «Наталка-Полтавка».

Культові зони для відпочинку

У Кропивницькому є декілька сучасних парків, найпопулярнішим серед яких вважається дендрологічний. Його весняною родзинкою є величезні плантації квітучих тюльпанів, а любителі екстриму тут можуть покататися на атракціонах.

Місто має декілька крупних торговельно-розважальних центрів з сучасними кінотеатрами та ігровими залами й кімнатами для дітей. Рейтинг популярності серед них очолює ДРЦ «Портал парк».

У фанатів віртуальних пригод досить популярними є міські комп’ютерні клуби VR One та OUTPLAY. Юні туристи будуть раді побувати в розважальному центрі Сrazy land.

А повнолітні мандрівники часто віддають перевагу кальян-барам Кропивницького, які називаються «Куба» та «Izi hookah bar».

Містяни, що пишаються своєю малою батьківщиною, обов’язково порадять туристам відвідати набережні річки Інгул. Це локація, що вражає мальовничістю та демонструє яскраві контрасти Кропивницького. З одного берега даної водної артерії відкривається краєвид з сучасними висотками, а з іншого можна побачити колоритні будівлі історичної архітектури.

Набережна вражає красою, милуючи погляд, о будь-якій порі року. Вона вважається надзвичайно романтичним місцем та однією з візиток даного обласного центру.

У будь-якому випадку за нагоди Кропивницький варто неодмінно відвідати. Де зупинитися в ньому та втамувати голод і познайомитися зі смачною кухнею Поділля, ви обов’язково знайдете – готелів із комфортними номерами та ресторацій і кафетеріїв на будь-який гаманець у цьому колоритному й гостинному місті не бракує.


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool