У Кропивницькому презентували проєкт про історію машинобудівного заводу (ФОТО)

Серпень 01, 2024 | Новини | Переглядів: 337 | Коментарі: 0

В головній книгозбірні області відбулася презентація грандіозного проєкту «Залізний вершник українських полів», присвяченого 150-річному ювілею акціонерного товариства «Ельворті» та 270-річчю заснування нашого міста.

В листі до матері влітку 1874 року Роберт Ельворті написав: «Ми з Томасом вирішили організувати в Єлисаветграді свою справу». Так розпочалася історія підприємства, яке вплинуло, процитуємо нашого відомого дослідника Володимира Боська, на «промисловий, архітектурний, освітній, культурно-мистецький» розквіт нашого міста.

У Кропивницькому презентували проєкт про історію машинобудівного заводу (ФОТО)

У Кропивницькому презентували проєкт про історію машинобудівного заводу (ФОТО)

У Кропивницькому презентували проєкт про історію машинобудівного заводу (ФОТО)

До створення віртуального інформаційно-просвітницького виставкового проєкту долучились Кіровоградський обласний державний архів, Обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського, Обласний краєзнавчий музей, Музей мистецтв та акціонерне товариство «Ельворті».

В ньому зібрана неймовірна кількість документів, світлин, досліджень, книг та публікацій від яких, якщо заходитися читати, відірватися неможливо! Вони захоплюють неймовірною історією успіху компанії, що з невеликої ремонтної майстерності перетворилася у краще у Європі (!) підприємство з виробництва сівалок. Знову процитуємо шановного пана Володимира. З 1882 по 1911 рік фірма братів Ельворті отримала 52 (!) нагороди на найпрестижніших міжнародних виставках (у тому числі «Золота медаль» Всесвітньої виставки у Парижі 1900 року).

За архівними документами ми можемо прослідкувати, як за радянські часи «Червона зірка» стала флагманом вітчизняної промисловості, а потім дізнатися, як акціонерне товариство «ELVORTI» в буремні часи проголошення незалежності вдалося вистояти і залишитись провідним підприємством у галузі сільськогосподарського машинобудування України та заявити про себе як про серйозного гравця на світовому ринку сільгосптехніки.

На глядачів чекають й три родзинки проєкту. Це розповідь про англійський будинок-фортецю засновників підприємства, який написав наш приголомшливо талановитий художник Сергій Шаповалов, фільм про історію заводу та фотовиставка унікальних світлин родини Ельворті.

Яскравий, цікавий і ґрунтовний проєкт «Залізний вершник українських полів», переконані, не залишить байдужим жодного глядача. Його можна переглянути на сайтах Кіровоградського обласного державного архіву https://dakiro.kr-admin.gov.ua/project/elvorti/titul.html
та Обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського.

Лариса Семенова 


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool