На Кіровоградщині безпечна життєдіяльність людей на постійному контролі (фото)

Вересень 12, 2012 | Новини | Переглядів: 1294 | Коментарі: 0

Вже традиційними стали прес-конференції, які для журналістів обласних засобів масової інформації проводять у Територіальному управлінні МНС.

 12 вересня тут озвучили питання щодо забезпечення пожежної безпеки в екосистемах Кіровоградської області, стану із загибеллю на водних об’єктах області, попередження виникнення пожеж у житловому секторі, перезатарення непридатних та заборонених до використання пестицидів та небезпека отруєння дикорослими грибами.
З теми запобігання пожежам у лісових масивах розпочав спілкування із журналістами помічник начальника ТУ МНС України в Кіровоградській області з питань взаємодії із органами державної влади, ЗМІ та зв’язків з громадськістю підполковник служби цивільного захисту Микола Леськів. Він зазначив, що рятувальниками спільно з іншими зацікавленими службами проведена колосальна робота і, як наслідок – великих пожеж лісу не виникало. Проте, в Україні утримуватиметься тепла сонячна погода, тому рятувальники не втрачають пильності. Територіальне управління МНС у взаємодії із місцевими органами влади забезпечило виконання доручень Уряду та МНС щодо протидії пожежам у природних екосистемах. Визначено місця посадки, природні та штучні водойми для забору води пожежними вертольотами у разі залучення пожежної авіації для гасіння лісових пожеж на території області. Впродовж пожежонебезпечного періоду в усіх районах області проводилися рейдові перевірки, якими охоплено 100% лісових насаджень. Представники пожежно-рятувальної служби, обласного управління лісового та мисливського господарства, управління Держтехногенбезпеки та міліції перевіряли стан мінералізованих смуг навколо лісу, здійснювали обхід територій з метою виявлення порушників правил пожежної безпеки. З початку пожежонебезпечного періоду проведено 727 вищевказаних рейдових перевірок. З метою захисту населених пунктів, розташованих у лісових масивах, проводиться розчищення від сухої трави та чагарників ділянок місцевості, що прилягають до лісів, сільгоспугідь, та поновлення на них мінералізованих смуг для попередження розповсюдження вогню, додатково створено 366 км та оновлено 1641 км зазначених смуг. На цілодобовому чергуванні перебуває 65 одиниць техніки та близько 278 чоловік пожежно-рятувальних підрозділів області, з числа яких сформовано 3 зведені загони.
Якщо кіровоградські ліси вогонь оминув, то на Херсонщині не вдалося уникнути пожеж. Кіровоградські рятувальники були залучені на гасіння пожежі одразу після прибуття на місце події. Надзвичайно напруженим був щоденний графік вогнеборців, часто доводилось переїжджати від однієї до іншої ділянки лісу, відпочивати по декілька годин, жити у наметовому містечку. Разом з тим високий професіоналізм, сумлінне виконання службових обов’язків, проявлені мужність і витримку, ініціативність під час гасіння пожежі відзначив особисто в.о. Міністра надзвичайних ситуацій України генерал-лейтенант служби цивільного захисту Віталій Бут. П’ятьох кіровоградців представлено до нагородження медаллю «Захиснику Вітчизни» та Грамотами МНС України.
Підсумків літнього періоду стосувалося і питання щодо стану із загибеллю на водних об’єктах області – адже найчастіше безпека людей залежить від них самих. Тому працівники МНС наголошують, що обережність може врятувати ваше життя. Протягом купального сезону на водоймах області загинуло 46 людей, з яких – 3 дітей. Найчастіше гинули рибалки. Помічник начальника Територіального управління навів сумний приклад – в с.Розношенське Ульяновського району 57-річний чоловік втонув, рятуючи човен з рибою. Але з дна довелося діставати вже не старенький човник, а нещасного рибалку. Микола Леськів закликав громадян не втрачати пильність та берегти себе, особливу увагу звертаючи на безпеку дітей біля води.
Ще одна небезпека, яка чатує на жителів області – дикорослі гриби. Точніше – невміння їх збирати та розрізняти їстівні від отруйних. На цьому детальніше зупинилася лікар відділення гігієни харчування державного закладу «Кіровоградська обласна санітарно-епідеміологічна станція» Тетяна Скапа. Як відомо, в області зафіксовано вже три випадки отруєння грибами, від яких постраждало 5 людей, 2 – з яких діти. Сім’я з Олександрії – чоловік, жінка, 9-річний хлопчик та 6-річна дівчинка з’їли блідих поганок, які переплутали з білим грибом. Всі потрапили до реанімації міської лікарні. Потім – до дитячої обласної лікарні та обласної лікарні. На жаль, під час прес-конференції стало відомо, що від отриманої інтоксикації дівчинка померла. Вже перебуває в лікарні і 30-річний водій з Донецької області, який купив приготованих дикорослих грибів. Традиція збирання грибів поступово втрачається, саме тому люди збирають неїстівні гриби. Тим більше, їх вживання небезпечне для дітей – маса тіла у них менша, а тому кількість отриманих токсинів буде у рази більшою. Зупинилася лікар відділення гігієни харчування і на прикметі про те, що цибуля може бути індикатором отруйності грибів. Мовляв, якщо гриб отруйний, то цибуля потемніє. Але у природі існує безліч отруйних грибів, які не мають ферментів для забарвлення. Мовою цифр – за п’ять років на Кіровоградщині грибами отруїлася 91 людина, з яких -10 дітей. 1 дитина від отруєння померла. На завершення громадян попрохали відмовитися від вживання дикорослих грибів та, у разі, виявлення симптомів отруєння – не займатися самолікуванням.

На Кіровоградщині безпечна життєдіяльність людей на постійному контролі (фото)


- Ще одна отрута, але вже промислового характеру, так би мовити псувала екологічний стан на Кіровоградщині – це непридатні пестициди, хімічні добрива, які зберігалися на покинутих складах ще з радянських часів. Зараз силами аварійно-рятувального загону спецпризначення ТУ МНС України в області в 15 районах перезатарено 772 тонни 920 кілограмів непридатних та заборонених до використання пестицидів та агрохімікатів. Вивезено за межі області 149 тонн рідких пестицидів. І вже до кінця вересня планується повністю звільнити територію Кіровоградщини від заборонених пестицидів та агрохімікатів. Для вирішення проблеми перезатарення в області у 2008 році розроблена та втілюється у життя «Обласна програма поводження з непридатними та забороненими до використання пестицидами і агрохімікатами на 2008-2012 роки». Фінансування заходів здійснюється за рахунок Державного фонду охорони навколишнього природного середовища, - повідомив Микола Леськів.
Готуються рятувальники та інспектори державного пожежного нагляду і до опалювального сезону, який розпочнеться вже зовсім скоро. Сергій Бакай, начальник відділу державного пожежного нагляду, дізнання та ліцензування Управління Держтехногенбезпеки, підполковник служби цивільного захисту повідомив, що з початком осінньо-зимового сезону значно збільшується кількість пожеж у житловому секторі. Протягом минулого опалювального сезону в області виникло 787 пожеж, 624 з них (79%) сталися у житловому секторі, а 295 (37,5 %) безпосередньо у житлах громадян. 109 вогневих випадків виникло через порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні або експлуатації пічного опалення. 166 – через проблеми з електрообладнанням. Особливу тривогу викликає той факт, що саме на осінньо-зимовий період припадає до 70% смертей на пожежах. Відповідно до чинного законодавства органами державного нагляду у сфері пожежної безпеки перевірки житлового фонду не здійснюються. Тому, з метою попередження виникнення пожеж та загибелі людей ведеться агітаційно-пропагандистська робота. За результатами здійснених заходів проведено обходи більше 7 тисяч домоволодінь, якими охоплено понад 25 тисяч осіб. Перевіряючи будинки, фахівці надають ось такі поради: на горищах усі труби і стіни, в яких проходять димові канали, повинні бути заштукатурені та побілені, а ні в якому разі не обклеєні шпалерами, аби можна було чітко побачити тріщини та пошкодження, що можуть з’являтись у процесі експлуатації. Несправні опалювальні прилади не повинні допускатися до експлуатації. Очищення димоходів та печей від сажі слід проводити перед початком, а також упродовж усього опалювального сезону, а саме: опалювальних печей періодичної дії на рідкому і твердому паливі – не рідше одного разу на три місяці; печей та осередків вогню безперервної дії – не рідше одного разу на два місяці.
На завершення прес-конференції всі учасники подякували журналістам за плідну співпрацю та побажали усім жителям області, щоб надзвичайні події не затьмарювали звичного плину життя.
 

Прес-служба ТУ МНС в області
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool