Кіровоградщина має намір увійти у п’ятірку областей, де буде підготовлено регіональну антикорупційну програму

Квітень 12, 2012 | Новини | Переглядів: 1167 | Коментарі: 0

Корупція в Україні залишається ключовою проблемою суспільства. Прості українці, за висновками соціологів, щоденно стикаються з цим явищем у лікарнях, школах, дитячих садочках, спілкуючись з представниками ДАЇ. 

Незважаючи на те, що в нашій державі ухвалено та вже більше ніж півроку працює Закон «Про засади запобігання і протидії корупції», проявів корупції не зменшується. Як може влада, правоохоронні органи та громадськість взаємодіяти у питаннях протидії корупції та що потрібно зробити, аби державна політика у цій сфері була ефективно реалізована на практиці? Такі питання були порушені під час круглого столу, який відбувся 6 квітня 2012 року. Ініціаторами заходу виступили: Творче об’єднання «ТОРО» (Контактна група в Україні Transparency International), Громадська рада при Кіровоградській ОДА та Кіровоградська обласна державна адміністрація. За наслідками круглого столу представники влади та громадськості домовилися про підготовку обласної антикорупційної програми.

За словами голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергія Ларіна, тільки спільними зусиллями усіх зацікавлених сторін – громадян, влади, правоохоронних органів, громадських організацій - можна протидіяти корупційним проявам. Головним правилом для влади має стати відкритість. Сергій Миколайович підкреслив, що дієвим інструментом в питаннях боротьби з корупцією може бути «Гаряча лінія». Кожен житель області може звернутися на гарячу телефонну лінію 0 800 500 238 з питань неправомірних дій або бездіяльності органів місцевої влади. Таких звернень у 2011 році було понад 11 тисяч і 80% з них були позитивно вирішені.
На думку голови Кіровоградської обласної ради Миколи Ковальчука, актуальним на сьогодні залишається правова освіта державних службовців, зокрема сільських голів, адже майже половина з них, які обрані вперше, не мають досвіду управління та не знають закони. До речі, за статистикою прокуратури, саме сільські голови найчастіше стають корупціонерами. Микола Михайлович переконаний, що влада повинна застосувати у своїй роботі новітні електронні технології та переходити на надання адміністративних послуг в он-лайн режимі.
Голова обласної ради також відзначив необхідність внесення змін в антикорупційне законодавство. На проведення, наприклад, спецперевірки згідно Указу Президента від 25 січня 2012 року «Про Порядок організації проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов'язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування» передбачено 15 днів, хоча на практиці вона затягується на кілька місяців. Міністерство освіти України, за словами представників апарату ОДА, надає відповіді на запити ОДА протягом місяця-півтора, а тому, щоб влаштуватися на державну службу, треба чекати місяцями.
Начальник УБОЗ УМВС України в Кіровоградській області підполковник міліції Денис Арабей під час круглого столу наголосив на тому, що 72% їхніх запитів на інформацію до різних органів влади залишаються без уваги. І це не зважаючи на повноваження управління. А що тоді говорити про звернення звичайних людей?
Голова Апеляційного суду Кіровоградської області Юрій Медведенко говорив про те, що судді часто працюють з неякісно підготовленим матеріалом правоохоронців, що врешті-решт впливає на кінцевий результат. Юрій Сергійович також підкреслив, що відсторонення від посад державної служби не залежить від рішення судів, а від вмотивованих подань антикорупційних підрозділів органів влади. На думку президента Творчого об’єднання «ТОРО» - Контактної групи в Україні Transparency International, члена Антикорупційного комітету при Президентові України Олексія Хмари, повноваження антикорупційних підрозділів потрібно розширювати, про це якраз йтиме мова на черговому засіданні комітету.
Юрій Медведенко розповів присутнім про проект USAID «Справедливе правосуддя», в якому візьме участь чотири місцеві суди Кіровоградської області. У рамках проекту, незалежні експерти оцінюватимуть якість послуг, що надаються судами. Проект також передбачає розробку ефективних рекомендацій щодо поліпшення якості судових послуг та підвищення рівня громадської довіри до судів.
Про запровадження електронних технологій в роботі державних органів говорив директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій Сергій Зелінський. За його словами, сьогодні вимірювати знання державних службовців можна за допомогою електронних систем тестування. Така програма застосовується в Центрі перепідготовки - http://e-test.webolla.com/index.php
Окрім того, Сергій Едуардович підкреслив, що подання декларацій державних службовців в електронній формі, дозволило б зекономити кошти та зробити цей процес прозорим. Якщо врахувати нинішні витрати на друк декларацій, витрати на їх доставку до податкових органів, то можна говорити про економію державному бюджету України близько 2 мільйонів гривень на рік.
За наслідками круглого столу було домовлено про створення робочої групи по підготовці обласної антикорупційної програми. Зокрема, з ініціативи голови ОДА Сергія Ларіна буде сформовано склад робочої групи, голова облради Микола Ковальчук готовий шукати підтримку депутатів облради, начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами, запобігання та протидії корупції Кіровоградської ОДА Василь Доценко відповідатиме за формування позиції влади, голова Громадської ради при Кіровоградській ОДА Сергій Подорожній та президент Творчого об’єднання «ТОРО» Олексій Хмара готують пропозиції від громадськості.
Влада та громадськість ставлять за мету сформувати програму, яка б максимально посилала розпорядження голови Кіровоградської ОДА Сергія Ларіна від 27 грудня 2011 року за №1140-р "Про обласний план заходів щодо виконання Державної програми щодо запобігання і протидії корупції на 2011-2015 роки.
Планується, що вже у червні робоча група винесе на розгляд депутатів проект обласної антикорупційної програми.
Як зазначив президент Творчого об’єднання «ТОРО» - Контактної групи в Україні Transparency International - Олексій Хмара, Кіровоградщина може стати п’ятою областю в Україні, яка матиме антикорупційну програму. Подібна вже є у Вінниці, завершується підготовка програми у Києві, заявили про початок цього процесу в Івано-Франківську та Дніпропетровську.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool