Виставка «Щедра українська земля» (ФОТО)

Вересень 21, 2012 | Новини | Переглядів: 1576 | Коментарі: 0

20 вересня 2012 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрилася виставка «Щедра українська земля», присвячена Святу Врожаю.

Відзначення цього свята характерне в першу чергу для країн, зорієнтованих на сільськогосподарське виробництво. Тож не дивно, що воно отримало таку популярність в Україні, яка здавна славиться своїми чорноземами та працьовитими людьми, які віддано працюють на своїй землі, вирощуючи різноманітні зернові культури, поживні овочі та смачні фрукти.

Виставка, яка відкрилася в стінах обласного художнього музею, побудована таким чином, щоб в черговий раз підкреслити вічну істину, що народилася у глибинах народної мудрості та філософії – «Хліб - всьому голова». Важко з цим не погодитися, враховуючи, яке місце займає хліб у нашому житті. Без нього не обходиться ні сніданок, ні щоденний обід, ні святковий стіл. Він супроводжує нас від народження до глибокої старості. Народжується дитина – ідуть до неї із хлібом. Виряджаючи сина в далеку дорогу, мати замотує в рушник кусень житнього хліба. Хлібом батьки благословляють молоде подружжя. Найпочесніших гостей зустрічають з хлібом і сіллю на вишитому рушнику. Проводжають людину в останню путь також із хлібом.
Хліб – ознака гостинності українського народу, він - вічний символ благополуччя та достатку. Українці з задоволенням споживають пшеничний, житній, гречаний хліб, смакують булочками та бубликами, тістечками та печивом, пирогами та тортами.
Тому на особливу повагу заслуговують ті люди, які дарують нам таке задоволення. Це – представники різноманітних професій: трактористи, механізатори, агрономи, жниварі, пекарі та багато інших людей, які причетні до того, щоб смачний окраєць хліба був на нашому столі.
В експозиції представлені роботи С.Антонюка «Спогади про батька та Україну» і «Спогади про матір та Україну», на яких зображено знаряддя праці людей, що працюють на землі.
Золоті поля пшениці, жита, вівса можна побачити у роботах В.Непийпиво «Стиглі хліба», П.Оссовського «Поля Малої Виски», М.Бондаренка «Вівсяне поле».
Тяжку роботу хліборобів зафіксували художники М.Чепик «Літо. Хлібороби», В.Федоров «Пшениця скошена», Т. Яблонська «Біля млина в Аштараку».
Хліборобську тематику презентують також керамічна робота Н.Фірсової «Жнивар» та дерев’яне знаряддя для виготовлення хліба.

Але, як кажуть в народі, - «Не хлібом єдиним…». Завжди, у всі часи, на столах нашого українського народу красувалась безліч овочів, фруктів, ягід, вирощена невтомними руками селян. Щедра земля починає радувати нас своїми врожаями ще з травня місяця, коли дозрівають суниці, черешні та інші ягоди. Найбільш врожайні літні місяці. Вони дарують нам малину та огірки, абрикоси та редиску, смородину та горох, часник та цибулю. Кінець серпня та початок вересня багатий на врожай кавунів та динь, моркви та яблук, картоплі та помідорів.
Все це золоте, яскраве, різнокольорове, смачне та поживне різноманіття дарів української землі представлено на виставці у роботах В.Токарєва «Помаранчевий перець», В.Федорова «Соняшники», «Натюрморт з капустою», «Натюрморт з помідорами», Я.Калашника «В блакитному краю», П.Покаржевського «На блакитній скатертині», І.Марченко «Флокси» та «Айстри і дині», О.Фойницького «Абрикоси», Ю.Гончаренка «Під калиновим кущем».

Як відомо, отриманий врожай селяни обмолочують, скирдують, сушать, засолюють, закладають на зберігання тощо. Деякі з цих переробних процесів відображено у творах Г.Гнатюка «Соління помідорів» та В.Федорова «Сушка абрикос».

Окремим блоком експозиції представлено екологічно чисті овочі та фрукти, вирощені на своїх городах та в садах співробітниками Кіровоградського обласного художнього музею.


Олег Юрченко та Ольга Шаповал – науковці відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею

Виставка «Щедра українська земля» (ФОТО)

Виставка «Щедра українська земля» (ФОТО)
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool