Україна та Росія розширюють співробітництво в ряді промислових областей

Грудень 04, 2013 | Новини | Переглядів: 1029 | Коментарі: 0

Урядові делегації України та Росії відвідали українські підприємства, продукція яких орієнтована на експорт, у тому числі і до Російської Федерації.

 

У рамках робочої поїздки представники країн ознайомилися з продукцією і виробничим процесом підприємств у Миколаєві, Запоріжжі та Дніпропетровську. Сторони обговорили актуальні питання виробничої кооперації і співробітництва в ряді секторальних напрямів, зокрема, в суднобудуванні, авіаційній промисловості, космічній галузі, приладо- та машинобудуванні тощо.

На ДП «Виробниче об'єднання «Південний машинобудівний завод ім А.М. Макарова» російській делегації продемонстрували складальне виробництво ракетно-космічної техніки, зокрема, ракети-носія для програми Sea Launch, а також новітні розробки авіаційних шасі. «Південмаш» і КБ «Південне» презентували свої виробничі потужності та запропонували російській стороні низку напрямів щодо реалізації спільних космічних проектів.

На ВАТ «Чорноморський суднобудівний завод» делегати оглянули стапель для будівництва великотоннажних суден і кораблів, а також поточно-позиційне виробництво для серійного будівництва суден (горизонтальний стапель). Під час відвідування заводу обговорювалося питання розширення виробничої кооперації українського підприємства з російськими партнерами.

Керівники ДП «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря»-«Машпроект» представили напрями можливої взаємовигідної співпраці двох країн у галузі суднобудування та виробництва газотурбінних двигунів.

У Запоріжжі російську делегацію ознайомили з роботою унікального стенду для випробування двигунів виробництва «Мотор Січ», аналогів якого на російських підприємствах до цих пір немає.

«Мета сьогоднішньої презентації — це показати наші можливості, зацікавити наших колег у розширенні співробітництва на благо наших країн, на благо наших народів», — зазначив Віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко.

У свою чергу, заступник Глави Уряду РФ Дмитро Рогозін зазначив: «Космічна промисловість повинна розвиватися, консолідувати кращі уми. «Південмаш» — це підприємство унікальне з величезним потенціалом. Сьогодні Росія стоїть на порозі великих змін, і в зв'язку з цим ми готові до гнучких кроків у плані нарощування кооперації. Ми готові піти так далеко, як готові піти ви».

Урядові аналітики зазначають, що російська сторона високо оцінила потенціал запорізьких підприємств, їх технічну оснащеність і висловила зацікавленість у налагодженні більш тісних зв'язків.

Український Уряд вже має успішний досвід такої співпраці в цих галузях. Зацікавлена в роботі з Україною в авіакосмічній галузі Саудівська Аравія, яка пропонує розглянути можливість створення спільного підприємства з виробництва літаків сімейства «Антонов» у Королівстві. Особливу увагу привернув військово-транспортний літак короткого зльоту і посадки Ан-70, оскільки в їх країні існує потреба в спеціалізованому вантажному літаку вантажопідйомністю 35-40 тонн.

Експерти зазначають, що Україна здатна власними силами забезпечити створення літака, а від країни-партнера вимагатиметься лише частина фінансування проекту, на розробку якого наша країна витратила близько 2,5 млрд. дол. США.

На сьогодні Програма співпраці між Росією і Україною у сфері військово-промислового комплексу включає понад 250 напрямів. Наприклад, ПАТ «Мотор Січ» — один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки і експортер своєї продукції до 106 країн — забезпечує 80% потреби російського авіапрому у вертолітних двигунах за програмою, яка була затверджена в 2011 році. Водночас підприємство домовилося про великі контракти з Китаєм та Індією, а також підписало новий договір на виробництво двигунів для 12 літаків Як-130. До Китаю планується поставляти щорічно по 40 двигунів для навчально-бойового літака L- 15, а всього компанія може поставити на китайський ринок 250 двигунів.

Урядові аналітики нагадують, що у сфері дослідження і використання космічного простору в мирних цілях Україна та Росія домовилися про реалізацію програми співпраці на 2012-2016 рр. Головне завдання експерти бачать в об'єднанні космічного науково-технічного потенціалу та його синхронізації в глобальному космічному ринку.

Якщо наразі обсяг аерокосмічного ринку оцінюється в 300-400 млрд. дол. США на рік, то до 2030 року він може збільшитися до1,5 трлн. дол. США. Завдяки спільній діяльності двох країн у найближчі кілька років Уряд України планує мінімум у 1,5 рази збільшити обсяги виробництва ракетно-космічної техніки.

www.info-kmu.com.ua


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool