У Кіровограді відбудеться відкриття виставки «Кожен художник спочатку був маленьким мрійником»

Жовтень 20, 2014 | Новини | Переглядів: 1045 | Коментарі: 0

21 жовтня 2014 року о 15.00 в Кіровоградському обласному художньому музеї відбудеться відкриття виставки «Кожен художник спочатку був маленьким мрійником», приуроченої до 20-річчя Народного художнього колективу студії образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Писанка» Кіровоградського обласного центру дитячої та юнацької творчості.

Виставка презентує кращі роботи вихованців студії за роки її існування. Це майже 80 малюнків та роботи, виконані у техніці народної іграшки юних художників віком від
5-ти до 15 років. Серед малюнків – ілюстрації до відомих казок, пейзажі, портрети, диво-звірі і казкові птахи, фантастичні сюжети та багато іншого.
Не дивлячись на те, що малюнки були створені у різний час абсолютно різними поколіннями дітей, їх об’єднує одне – усі вони надзвичайно яскраві, добрі і заряджені позитивною енергетикою.
Студія образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Писанка» розпочала свій шлях у 1976 році з маленького гуртка при обласному Палаці піонерів. Саме тоді на роботу до Палацу прийшла молода й талановита мисткиня Світлана Стороженко.
Гурток образотворчого мистецтва стрімко зростав й розширювався, адже все більше і більше юних художників бажали вдосконалювати свою майстерність та розкривати нові секрети образотворчого мистецтва разом із Світланою Стороженко. Поступово у гуртку з’являлись нові цікаві напрямки роботи: декоративний розпис, ліплення народної іграшки, тістопластика, писанкарство.
У 1994 році гурток образотворчого мистецтва отримав назву «Студія образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Писанка».
За 20 років роботи студії «Писанка» більш як 2000 вихованців отримали можливість розкрити приховані таланти, відчути свій потенціал і шанс реалізувати себе у майбутньому.
Сьогодні керівниками колективу є Стороженко Світлана – Відмінник освіти України (стаж роботи в ОЦДЮТ 38 років) та Стороженко Тетяна – член Національної спілки майстрів народного мистецтва України (стаж роботи в ОЦДЮТ 10 років).
В студії викладаються такі предмети:
 живопис;
 композиція;
писанкарство; ліплення з пластиліну та солоного тіста;  декоративний розпис.
Вихованці студії «Писанка» (а це – 150 вихованців віком від 5 до 17 років) ще змалечку починають оволодівати тонкощами образотворчого мистецтва, ліплення народної іграшки та композицій з солоного тіста, декоративного розпису, писанкарства; знайомляться з історією, культурою, звичаями українського народу, творами видатних митців образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва України і зарубіжжя.
Вже 12 років при судії працює «Недільна школа писанкарства для батьків і дітей». Даний курс писанкарства є унікальним явищем в позашкільній освіті України, адже родина працює поруч, разом. Така спільна праця зближує членів сім'ї, дає батькам можливість краще розуміти свою дитину, ближче познайомитись із світом її захоплень.
А для дітей – це можливість іще раз відчути небайдужість батьків до себе.
Вихованці студії беруть активну участь у різних мистецьких акціях та проектах.
Так у 2012 р. керівниками та вихованцями студії започатковано новий масштабний арт-проект з вивчення та відродження стародавніх український свят «Сонцеворот», який покликаний ближче познайомити дітей із народними святами та долучити їх до самого процесу святкування через створення атрибутів святкових обрядів, звичаїв, через споглядання цих обрядів та безпосередню участь у них. Проект розраховано на 4 роки. Вже реалізовано два його етапи – «Де пташка не літає, а навесні додому повертає» та «Ой господар, господарочку, впусти в хату Маланочку!».
У 2013 р. вихованці студії провели мистецьку акцію «Парад пташок», присвячену святу Стрітення. Більш як 300 учасників свята (вихованці студії та їх батьки) пройшли вулицями міста зі власноруч створеними пташечками і веснянками закликали весну.
Вихованці студії долучились також і до Всеукраїнського фестивалю «Писанковий рай». Діти розписали близько п’яти сотень писанок, кращі з яких, представили нашу область на фестивалі у м. Києві. Кіровоградщина посіла ІІІ місце на цьому фестивалі, випередивши, навіть, області західної України.
Годі й казати, що вихованці «Писанки» багаторазові лауреати і дипломанти конкурсів, фестивалів міжнародного, всеукраїнського та обласного рівнів. Серед останніх здобутих нагород студійців:
 дипломи І і ІІ ступеню Всеукраїнського конкурсу великодньої атрибутики і писанок «Ой нумо, нумо заплетемо шума», м. Київ (2010);
 дипломи І ступеню Всеукраїнського конкурсу писанкарства «Воскресни, писанко!»,
м. Київ (2010, 2012);
 дипломи І, ІІ, ІІІ ступенів Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості, присвяченого Всесвітньому Дню Землі у номінаціях «Образотворче мистецтво», «Писанкарство», «Ліплення», м. Кіровоград (2009, 2010, 2012);
 дипломи І, ІІ, та ІІІ ступенів виставки-конкурсу декоративно-ужиткового і образотворчого мистецтва «Знай і люби свій край», м. Київ (2005 –2013);
 дипломи І ступеню Всеукраїнського конкурсу «Різдвяна зірка», Національний музей народної архітектури та побуту України (2013).
 у 2014 р. студія «Писанка» посіла перше місце у сьомому Всеукраїнському конкурсі благодійних проектів «Добро починається з тебе» із проектом «Сонцеворот».
У 2009 році за високий професійний рівень та плідну творчу діяльність Міністерство освіти і науки України нагородило студію «Писанка» почесним званням «Зразковий художній колектив», а у 2013 – званням «Народний художній колектив».


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool