У Кіровограді шляхом об'єднання двох пологових будинків буде відкрито перинатальний центр ІІ рівня?

Травень 27, 2016 | Новини | Переглядів: 987 | Коментарі: 0

Яким чином у Кіровограді професійно та неупереджено забезпечити подальшу модернізацію та оптимізацію акушерсько-гінекологічної служби міста та області, організувати надання якісної доступної кваліфікованої медичної допомоги жіночому населенню і новонародженим, про це пише офіційний сайт міськради.

На ці питання шукали відповідь у експертному середовищі, зібраному у пологовому будинку №1 з посадовців департаменту охорони здоров’я Кіровоградської обласної державної адміністрації та управління охорони здоров'я Кіровоградської міської ради, керівників і провідних фахівців галузі з питань акушерства та гінекології, депутатів-медиків міської та обласної рад.
- Ми ретельно дослідили і вивчили усі статистичні дані, показники, провели інвентаризацію, і в результаті прийшли до спільної думки, що пологові будинки у Кіровограді доцільно об'єднати в один, створивши найсучасніший потужний лікувальний заклад з надання медичної допомоги жінкам і новонародженим, - наголосила начальник управління охорони здоров’я міської ради Оксана Макарук, відкриваючи експертну раду. – Це має бути справжній перинатальний центр ІІ рівня.

Оксана Макарук ще раз відзначила, що запланована оптимізація передбачає збереження робочих місць для усіх медичних працівників обох закладів. Більше того, звернула увагу керівник галузі охорони здоров’я у Кіровограді, планується відкриття нових відділень, яких у нас до цього не було. Це - відділення реанімації жіночого населення та відділення інтенсивного виходжування новонароджених Така новація дасть реальну можливість розвивати у Кіровограді акушерську допомогу жіночому населенню на сучасному рівні.
У тому, що для Кіровограда вкрай необхідним є власний перинатальний центр переконана і головний акушер-геніколог області Наталія Журжер. Вона підкреслила, що об’єктивно кількість пологів в обласному центрі із року в рік зменшується, у той же час зростає відсоток вагітних, які виношують з патологіями. Так у 2014 році в Кіровограді загалом було прийнято 10 112 пологів, а у 2015 - 9 949. Створення перинатальних центрів ІІ рівня повністю відповідає сучасним вимогам Мінстерства охорони здоров’я, які прописують це у своїх наказах.
- Ми дійшли висновку, що такі центри в Кіровоградській області доцільно створити у Кіровограді та Олександрії, - повідомила Наталія Журжер. – У Кіровограді центр ІІ рівня особливо необхідний. Після початку роботи обласного перинатального центру ІІІ рівня, у нас суттєво знизився показник перинатальної смертності. Кількість пологів падає, але, на жаль, у жінок, які народжують, спостерігаються екстрагенітальні патології. Такі жінки не можуть безпечно народжувати у звичайних пологових будинках, їх необхідно направляти до перинатальних центрів ІІ рівня. А сьогодні ми часто стикаємося із такою ситуацією: консультація визначає патологію у вагітної, а її не можуть направити ні до пологового будинку, де можуть бути відсутні неонатологи, ні до обласного перинатального центру, бо відсутні необхідні показання. У такому жінці доводиться народжувати у звичайному пологовому будинку, а, у разі ускладнень, необхідно транспортувати до обласного перинатального центру.

Крім того, головний акушер-гінеколог області акцентувала увагу на тому, що Міністерство охорони здоров’я скасувало власний наказ щодо обов’язкової наявності окремого обсерваційного пологового будинку, де перебувають жінки з інфекційними хворобами. Сьогодні жінки народжують в одномісних палатах, а не в спільних операційних, як раніше і це ще один аргумент на користь об’єднання пологових будинків
За відкриття перинатального центру ІІ рівня у Кіровограді шляхом об'єднання двох пологових будинків виступає і головний лікар Кіровоградської обласної лікарні Лариса Андреєва. Вона переконана, що у такому випадку допомога породілям у місті надаватиметься на значно вищому рівні, а значить обласний перинатальний центр розвантажиться – сьогодні він не має змоги надати допомогу усім жінкам з патологіями. Левова частка таких вагітних при цьому надходить саме з обласного центру.

- Перинатальний центр в обласній лікарні дуже переповнений, тут приймається за рік до 1,5 тисячі пологів, стільки ж скільки народжується у двох кіровоградських пологових будинках. – відзначила Лариса Андреєва. - Це питання надзвичайно актуальне, за ним стоїть життя конкретної жінки, мами чи дитини.

Есперти сказали своє слово - відтепер їхню думку необхідно донести до депутатів Кіровоградської міської ради, у чиїх руках і перебуває доля модернізації і оптимізації галузі охорони здоров’я міста.
- Якщо не буде прийнято рішення щодо об'єднання двох пологових будинків, то ми замість концентрації – розпорошуватимемо і без того невеликі бюджетні кошти, - висловила свою думку депутат Кіровоградської обласної ради Ірина Черемис. – А щоб колектив пологового будинку №2 не боявся можливих скорочень, міському управлінню охорони здоров’я варто було б укласти спеціальні угоди з працівниками лікарні Святої Анни і гарантувати стовідсоткове працевлаштування. Це б зняло соціальну напругу.

Оксана Макарук підтримала таку пропозицію і запевнила, що рішення про об’єднання пологових будинків не буде виноситися на розгляд міської ради, доки це питання не буде детально обговорене у всіх зацікавлених колах. Вже наступного тижня, 31 травня, у Кіровоградській міській раді відбудеться день депутата, а оптимізація медичної служби стане питанням №1 порядку денного. Крім того, найближчим часом у Кіровограді очікують на приїзд міністерської комісії, яка також має сказати своє вагоме слово.
- Було б дуже добре, якби в громаді дійшли спільної думки і перинатальний центр ІІ рівня у Кіровограді запрацював вже до кінця 2016 року, - висловила сподівання Оксана Макарук. – На виконання рішення сесії міської ради необхідно близько двох місяців, щоб виконати усі процедури – перевести людей, встановити на новому місці техніку і обладнання. За цей час буде можливість оголосити і конкурс на посаду головного лікаря перинатального центру.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool