Робота зі зверненнями громадян - важливий напрямок діяльності органів прокуратури

Січень 23, 2012 | Новини | Переглядів: 1358 | Коментарі: 0

Досить часто громадяни звертаються зі своїми болями і кривдами до органів влади, сподіваючись на їх допомогу й взаємопорозуміння. Та, на жаль, не задовольняючись отриманою відповіддю, йдуть до прокуратури, вбачаючи в ній останню інстанцію об”єктивної оцінки дій окремих посадовців, правоохоронців та різноманітних життєвих проблем… Про це Інтернет-виданню  «FotoInform» повідомили у прес-службі прокуратури області

     Стаття 40 Конституції України усім громадянам України надає право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, які зобов"язані розглянути звернення і дати обгрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

     Звернення громадян до прокурора є джерелом інформації, що відображає стан законності в тій чи іншій сфері правовідносин, а захист порушених прав і свобод людини та її гарантій визначають основний зміст діяльності органів прокуратури.
Прокурор області систематично націлює своїх підлеглих на неухильне дотримання законності та підвищення особистої відповідальності при вирішенні кожного звернення. Адже одним із критеріїв оцінки ефективності роботи прокуратури є реальне поновлення порушених прав.
Старший помічник прокурора області з питань розгляду листів та прийому громадян Алла Усатова відзначила, що в області продовжується практика участі заявників у розгляді звернення, урахування його обґрунтованих пропозицій та заперечень. Заявникам надається можливість ознайомитися з матеріалами перевірки, враховуються їх побажання та зауваження.
Протягом минулого року до прокуратури Кіровоградщини надійшло понад 12 тисяч звернень громадян ( майже на тисячу звернень більше ніж у 2010 році). Кількість вирішених звернень прокурорами становить понад 10 тисяч.
Ріст звернень спостерігається практично в усіх міськрайпрокуратурах, до яких надійшло майже 9 тисяч листів. Найбільше – до прокуратури м. Кіровограда, м.Олександрії, Гайворонського та Ульянівського районів. До обласної прокуратури надійшло майже 3,5 тис. звернень, три тисячі з яких вирішено.
Понад 2 тисячі звернень були спрямовані для вирішення в інші відомства, оскільки питання підняті в них не віднесені до компетенції органів прокуратури.
Організовано майже 130 прийомів керівництва прокуратури області, в тому числі 32 виїзних на яких прийнято загалом 402 звернення.
Так, прокурором області здійснено виїзний прийом громадян до ВАТ «Червона зірка», комбінату хлібопродуктів №2, першим заступником прокурора області здійснено виїзд до КП «Надра Кіровоградщини», заступники прокурора області приймали громадян в ДП «Аеропорт Кіровоград», ВЦ-104, Знамянській дирекції залізничних перевезень, ВК-49, Знамянському локомотивному депо, ВАТ «Гідросила» та заводі дозуючих автоматів.
Всього прокурором області проведено 48 прийомів громадян на яких прийнято 232 громадян.
Щодо питань, які змушують мешканців Кіровоградщини звертатися до органів прокуратури. Переважна більшість звернень стосується питань правозахисної діяльності - 3891 звернення, обґрунтованими визнано 216 таких звернення. У більшості листів, залишаються актуальними питання порушення конституційних прав і свобод громадян, зокрема порушення трудових прав громадян при затримці або невиплаті заробітної плати.
Нерозв’язані проблеми у сфері соціального захисту прав пільгових категорій громадян змушують звертатися за допомогою до прокурорів. В 2011 році по 185 зверненнях захищено порушені права пільговиків.
Розглянуто 342 звернення з числа нагляду за додержанням і застосуванням законів про адміністративні правопорушення. Обґрунтованими визнано 38 скарг. Переважна їх більшість стосувалась законності притягнення до адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху.
Збільшилось скарг на незадовільний стан роботи органів, що провадять дізнання та досудове слідство. З таких питань звернулося 3597 громадян.
З питань нагляду за додержанням законів органами внутрішніх справ при провадженні дізнання та досудового слідства минулого року вирішено 3094 звернень з яких 45 - задоволено. Причини для звернень громадян з таких підстав є незгода з прийнятим працівником міліції рішеннями про відмову в порушенні кримінальної справи, незгода з прийнятим процесуальним рішенням слідчого у ході розслідування кримінальної справи, як то зупинення досудового слідства, неправильної кваліфікації, безпідставного, на думку заявників, притягнення до кримінальної відповідальності і т. ін.
Відбувся значний зріст звернень з питань представництва інтересів громадян та держави в судах (майже на 50%) - з 481 звернення в 2010 році до 721 в 2011.
За результатами розгляду звернень мешканців міста і області, які надійшли до органів прокуратури області минулого року порушено 16 кримінальних справ, розглянуто із вжиттям заходів 123 документи прокурорського реагування. За результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 33 посадові особи. Відшкодовано за актами прокурорського реагування 187 тис. грн.
Крім того, органами прокуратури на підставі ст.36-1 Закону України «Про прокуратуру» за зверненнями громадян, які не можуть представляти свої інтереси в судах вжито у 496 випадках заходів представницького характеру.
Працівники прокуратури постійно працюють над покращенням роботи з розгляду звернень та особистого прийому громадян, над забезпеченням кваліфікованого і своєчасного розгляду скарг і заяв, поліпшення організації особистого прийому, захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool