У Кропивницькому презентували фільм про скарби Петрівської громади (ВІДЕО)

Липень 22, 2024 | Новини | Переглядів: 138 | Коментарі: 0

Етнографічний проєкт «Баба Єлька» випустив третю серію однойменного документального циклу, присвячену дослідженню Петрівської громади

Цього разу знімальна команда відвідала відразу три села громади, де зафіксувала низку цікавих життєвих історій, нових рецептів та місцевих діалектизмів.

У селі Малинівка співзасновниці проєкту «Баба Єлька» Світлана Листюк та Світлана Буланова разом з Вірою Стадніченко 1936 р.н. випікали в печі хліб та пиріжки з вишнями. Вимішуючи тісто, пані Віра співала чимало народних пісень, серед яких і славнозвісна «Була в мене парова машина».

Під час експедиції в село Солдатське вдалося дізнатися цікаву життєву історію Людмили Тороп 1937 р.н. Виявилося, що батько Людмили був комуністом і брав участь у розкуркуленні. Після подій того часу мине чимало літ і життя зведе жінку з хлопцем, який виявитися сином розкуркулених руками її батька людей.

В Іскрівці вдалося поспілкуватися з Любов`ю Головченко 1939 р.н., яка зберігає в пам'яті родинну історію про Голодомор 1932-33 років. Жінка розповіла знімальній команді, як її матір Соломія намагалася врятувати від голоду дітей ложкою борошна, в якій пальцем замішувала коржика. Попри все пережите Любов не втрачає оптимізму та легкої вдачі. У вільний час вишиває та співає, завдяки чому нам вдалося «забрати» разом з собою купу автентичних пісень та узорів.

Третя серія "Баба Єлька" пропонує глядачам можливість пізнати справжню душу Петрівської громади через живі історії її мешканців. Документальний цикл продовжує розкривати та відтворювати цінні аспекти культури та спільноти різних куточків Кіровоградщини.

«Петрівщина - одна з найбільш яскравих громад, які нам вдалося відвідати. Я просто закохалася у бабу Віру з Малинівки, яка розповідала про знущання мачухи, а в іншу мить співала жартівливих пісень. Вона без нашої допомоги вискочила на піч і з легкістю дістала заховані там вагани, які я ледве втримала двома руками. Її історія - це історія непереборного оптимізму. Саме такими щемливими й вражаючими моментами наповнена серія про цю громаду», - розповіла Світлана Листюк.

Ініціатива «Стань агентом Баби Єльки» реалізується громадською організацією «Баба Єлька» завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool