У Кропивницькому розповіли про нову схему теплопостачання

Липень 22, 2024 | Новини | Переглядів: 176 | Коментарі: 0

В обласному центрі затвердили нову схему теплопостачання і розпочали її впровадження.

Минулого місяця проєкт схеми погодили в Мінрегіоні, а також на засіданні сесії міської ради. Перші три модульні котельні розпочнуть роботу вже з початком опалювального сезону. Про це повідомив заступник міського голови Олександр Вергун на брифінгу сьогодні, 22 липня.

- Нове схема теплопостачання міста Кропивницького розрахована на 10 років. Розробник схеми ТОВ “Енергопромінженіринг” вивчив повністю все господарство, провів аналіз теплових мереж, господарства, теплопунктів. Розробник запропонував 4 варіанти схеми теплопостачання, із яких вибрали один, котрий передбачає 15 заходів. Із цих заходів є найважливіші і фінансово найвитратніші, - розповів Олександр Вергун. - По-перше, це модернізація ТЕЦ і будівництво комбінованої ТЕЦ, яка працюватиме на біопаливі і газу. Вже опрацювали з сільгоспвиробниками наявність і забезпечення біопалива і розрахували потужність обладнання для роботи на ньому. По-друге, це виведення з експлуатації Південно-західної котельні, яка опалює дві третини Кропивницького. Нині вона працює на третину своєї потужності, до того ж стан її експлуатації відпрацьований. Розробники схеми запропонували будівництво 11 блочно-модульних котелень, які розташовуватимуться у різних мікрорайонах міста. Вартість реалізації усієї схеми теплопостачання 4,4 мільярда гривень, заміна двох черг тепломереж складає 3,5 мільярда гривень.

Олександр Вергун зазначив, що приклади роботи таких котелень у Кропивницькому вже є, одна з таких котелень працює на вулиці Яновського. Торік КП “Теплоенергетик” розпочало будівництво трьох модульних котелень на вулицях Любомира Гузара, біля обласної лікарні і на вулиці Героїв Рятувальників. У цих котельнях замінять обладнання. Решту збудують у різних мікрорайонах міста в місцях, де проведений природній газ. Вони будуть обладнані системою фільтрації, щоб не забруднювати навколишнє середовище і не завдавати шкоди жителям мікрорайонів.

У Кропивницькому розповіли про нову схему теплопостачання

- Ще одним з основних заходів впровадження нової схеми є заміна першої і другої черги мереж теплопостачання, які ідуть від ТЕЦ. Наше головне завдання — зберегти мережі теплопостачання, - підкреслив Олександр Вергун. - Нині йдуть роботи із проєктування робіт усіх цих заходів. До початку опалювального сезону завершать роботи на трьох зазначених котельнях і вони розпочнуть роботу, а протягом опалювального періоду 2024-2025 всі ці заходи ми запроєктуємо, проведемо торги і шукатимемо відповідні кошти. Працюємо з інвесторами, по державній програмі “5-7-9” з державними банками, уже є попередні домовленості. Тож рухаємося у реалізації нової схеми теплопостачання.

За словами посадовця, мета цього глобального проєкту — зберегти систему централізованого теплопостачання і привести її у відповідність елементарним економічним законам.

- У Кропивницькому 70% абонентів уже встановили індивідуальне опалення. А повністю відмовитися від централізованого опалення у такому населеному пункті, як у нас, нереально. У нас є заклади освіти, охорони здоров’я, інші соціальні заклади, встановити у кожному свою котельню — не реально, - наголосив заступник міського голови.

джерело


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool