На Кіровоградщині правозахисники забезпечать безперервне лікування наркозалежних в місцях позбавлення волі

Грудень 30, 2013 | Новини | Переглядів: 949 | Коментарі: 0

Замісна підтримуюча терапія, давно визнана одним із офіційних методів лікування наркозалежності.

 Як у світовому співтоваристві, так і в Україні. В нашій державі, вже тисячі наркозалежних отримують це лікування. Але якщо така особа опиняється в місцях позбавлення волі, отримання препаратів стає проблематичним. З метою недопущення такої ситуації на Кіровоградщині, громадські активісти обласного центру, почали реалізацію проекту «Забезпечення доступу до послуг ЗПТ в місцях перебування затриманих та установах виконання покарань в Кіровоградській області».
В результаті виконання ініціативи, планується розробити та затвердити обласний наказ про взаємодію між управлінням внутрішніх справ та наркологічною і пенітенціарною службами області. Прийняття такого нормативно-правового акту зумовлено рядом важливих факторів.
«Щоб пояснити важливість цього документу– достатньо лише згадати про те, що клієнти замісної підтримувальної терапії – це медикаментозно залежні люди. Раптове переривання лікування замісними препаратами, в випадках затримання до ізоляторів тимчасово утримання або до слідчих ізоляторів– викликає у пацієнта важкий «синдром відміни», який дорівнюється до катувань. А в деяких випадках – раптове позбавлення доступу по життєво важливих препаратів – може навіть коштувати життя пацієнтам ЗПТ» - пояснюєфахівець Кіровоградської обласної благодійної організації «Відкрите серце», керівник проекту Лінцова Вікторія.
Окрім того, за її твердженням, прийняття обласного наказу, зумовлено необхідністю виконання національного наказу від 22 жовтня 2012 року “Про затвердження Порядку взаємодії закладів охорони здоров’я, органів внутрішніх справ, слідчих ізоляторів і виправних центрів щодо забезпечення безперервності лікування препаратами замісної підтримувальної терапії”.
Для досягнення проектної мети – планується широко використати ресурс громадськості та спільноти людей,які проходять лікування замісною терапією.
«Ми плануємо здійснити певний моніторинг дотримання прав наркозалежних, зокрема в місцях позбавлення волі, - додає залучений експерт проекту, фахівець Кіровоградського відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Бочаров-Туз Володимир, адже це є важливим для нашого регіону. В нашій області, діє два виправні центри та слідчий ізолятор. Це установи, куди фактично потраплятимуть затримані та засуджені особи, які отримують препарати підтримуючої терапії, тому важливо, щоб в цьому контексті не було порушення їх права на отримання медичної допомоги та відсутність катувань і жорсткого поводження».
Окрім того, з початку січня 2014 року – передбаче надання юридичних послуг клієнтам ЗПТ та документування випадків порушенняїх прав, до проекту буде залучено відповідного юриста.
Резюмуючи, Лінцова Вікторія, зазначила – «Завдяки реалізації попередніх програм – на теперішній час в Кіровограді успішно працює рецептурне обслуговування клієнтівЗПТ – 6 пацієнтів на даний час отримують препарат за рецептами, необхідність щоденних візитів до лікарні нарешті скасована! А з січня 2014 року починає набір пацієнтів ЗПТ Знам`янська центральна района лікарня. Допомогу з облаштування кабінету в ЦРЛ та навчання персоналу – надано МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ-СНІДу в Україні». Всі жителі Знам`янки, які страждають на ін`єкційну залежність від вживання опіатів – можуть звертатись до лікарні по завершенні новорічних свят».
Додатково: Станом на 1 грудня 2013 року – в Кіровоградскій області отримує лікування методом замісної підтримуючої терапії (ЗПТ) – 207 осіб. Кабінети ЗПТ успішно працюють в Кіровограді, Світловодську та Александрії.
Виконувати проект «Забезпечення доступу до послуг ЗПТ в місцях перебування затриманих та установах виконання покарань в Кіровоградській області» буде Кіровоградська обласна організація «Відкрите серце». Фінансову підтримку надав МФ «Відродження».


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool