Кіровоградщина: поновлено права 5 тисяч дітей

Квітень 18, 2013 | Новини | Переглядів: 872 | Коментарі: 0

Дотримання прав і свобод дітей та питання реального поновлення їх прав - предмет особливої уваги з боку органів прокуратури регіону.

Упродовж 1 кварталу поточного року при здійсненні наглядової діяльності за додержанням законів у сфері охорони дитинства зусилля прокурорів були спрямовані на забезпечення прав дітей на охорону життя і здоров’я, освіту, оздоровлення та відпочинок, працю, соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, попередження правопорушень та бездоглядності серед неповнолітніх.
Завдяки принциповій позиції прокурорів поновлено права майже 5 тисяч дітей. На їх захист розпочато 7 кримінальних проваджень, розглянуто із вжиттям відповідних заходів 135 документів прокурорського реагування, до відповідальності притягнуто 94 посадові особи. За втручання прокурорів дітям відшкодовано понад 300 тис. грн.
За інформацією начальника відділу захисту прав і свобод дітей Алли Мороз на сьогодні в регіоні вдалося стабілізувати криміногенну ситуацію в підлітковому середовищі: «На кінець 2012 року спостерігалася тенденція до зниження злочинності серед молоді на 6,1%. На даний час вказана тенденція зберігається: 71 підлітком скоєно 56 кримінальних правопорушень проти 125 за аналогічний період минулого року. Координовані органами прокуратури заходи правоохоронних органів та інших служб також сприяли покращенню ситуації із обігом наркотичних речовин в молодіжному середовищі. На кінець минулого року на даному напрямі виявлено 26 кримінальних правопорушень, на сьогодні - лише 2», - зазначила Алла Мороз.
Одне з вищезазначених кримінальних проваджень розпочато прокурором Новоукраїнського району за фактом вчинення кримінального правопорушення оперуповноваженим Кримінальної міліції у справах дітей місцевого органу внутрішніх справ. Міліціонер, з метою створення видимості роботи по виявленню злочинів в сфері обігу наркотичних речовин, використав неповнолітню для передачі двом студентам місцевого професійно-технічного закладу наркотиків, які він у подальшому в них виявив та за цим фактом порушив кримінальну справу. Досудове розслідування наразі завершено, обвинувальний акт скеровано до суду
Суттєві порушення закону, прорахунки та недоліки виявлені також і у діяльності органів влади та контролюючих органів, які покликані вирішувати питання забезпечення прав дитини, а також сприяти запобіганню негативним явищам у дитячому середовищі.
Непоодинокими є випадки порушення прав неповнолітніх з боку їх батьків. До прикладу, злісне невиконання батьківських обов’язків, мешканцями одного із сіл району, призвело до того, що малолітня дитина сама пішла в гості в інше село та по дорозі була вбита. Досудове розслідування по справі триває. Окрім того, завдяки «батьківській турботі» 4 дітей втратили можливість реалізації права на житло. За даними фактами також порушені кримінальні провадження.
Прокуратура області і далі буде принципово реагувати на порушення прав дітей та вживати необхідні заходи до їх реального поновлення.

Прес-служба прокуратури області
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool