Кіровоград: у музеї свято Андрія Первозванного

Грудень 11, 2013 | Новини | Переглядів: 1491 | Коментарі: 0

13 грудня православні християни відзначають свято на честь святого апостола Андрія Первозванного.

До того, як церква почала вшановувати Андрія, наші предки здавна цього дня святкували своє народне свято, пов’язане з дохристиянською обрядовістю і магічними ритуалами, що мало переважно любовно - магічне та аграрно - магічне спрямування.
Напередодні святкування дня святого Андрія Первозванного 10 грудня 2013 року в Кіровоградському обласному художньому музеї було проведено тематичну програму «Андріївські вечорниці».
На «Андріївські вечорниці» до музею завітали учні 7 класу гімназії ім. Т.Г.Шевченка. В залі сакрального мистецтва вони прослухали бесіду «Святий апостол Андрій Первозванний», дізналися про те що, Андрій — один із дванадцяти апостолів, який перший був покликаний Христом в його апостоли, і тому в православній традиції його звуть Первозваним, про те що за церковними легендами, святий Андрій Первозванний під час своєї останньої місійної подорожі проповідував християнство у Скіфії й дійшов аж до Києва, де на одному із пагорбів встановив хрест та ще багато цікавого із житія св. Андрія.
Після тематичної бесіди учні гімназії було запропоновано перегляд репродукцій ікон та сюжетних картин написаних на честь Андрія Первозванного.
А далі відбувалося найцікавіше: до учасників програми завітав «Пан Калитовський», який запросив учнів до особистої участі у «Андріївських вечорницях». Хлопці та дівчата ознайомилися із циклом вірувань наших предків, особливу увагу було акцентовано на традиції випікання святкової «калити» та процесу вечірніх гулянь молоді.
Із цікавістю та завзяттям школярі брали участь у проведенні різноманітних конкурсів та поїданні святкової «калити».

Кіровоград: у музеї свято Андрія Первозванного

Кіровоград: у музеї свято Андрія Первозванного

Кіровоград: у музеї свято Андрія Первозванного

Кіровоград: у музеї свято Андрія Первозванного 

Отченашко Олександр – науковий співробітник Кіровоградського обласного художнього музею


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool