Кіровоград: шістнадцять років без основного документа

Листопад 13, 2014 | Новини | Переглядів: 1092 | Коментарі: 0

Всім нам, громадянам України, відомо, що після досягнення 16-річного віку кожній людині, що проживає в країні, видається паспорт, який є основним документом та підтверджує особу і громадянство України. Але трапляються в житті випадки, коли за певних обставин отримання паспорта є вкрай проблемним. Яскравим прикладом цього є засуджений, який відбуває покарання у Кіровоградській виправній колонії (№6).

Євгену Волкотрубенку 32 роки, і шістнадцять з них він проживає без основного документа. Здавалося б, документ, «папірець», але за ним – ціла доля, яка у Євгена, можливо, і була б іншою, якби він отримав паспорт одночасно з досягненням повноліття. Але як тільки йому виповнилось шістнадцять – він уже був засуджений, вперше. «Після звільнення з місць позбавлення волі, основним документом підтверджуючим мою особу, була довідка про звільнення. Офіційно влаштуватися на роботу не міг. Без паспорта, та ще і з судимістю завжди попадав під приціл правоохоронних органів» - згадує Євген.
Неодноразово Євген намагався оформити документ. Але проблема заключалася у відсутності свідоцтва про народження, на основі якого видається паспорт. Родився Женя в Казахстані. В Міграційній службі пояснили, що отримати свідоцтво про народження можливо тільки самостійно, за особистою заявою. Не встиг, тому що знову опинився за гратами.
Євген Волкотрубенко ще маленьким разом із мамою переїхав на Україну. З шістнадцяти до тридцяти двох років – п’ять судимостей, чотири рази відбував покарання. Сидів за крадіжки, пояснюючи це тим, що якось потрібно було виживати. Сьогодні розкаюється і мріє про інше життя, про краще. Женя дуже хвилюється за маму. У нього є молодша сестра, доля якої склалась так, що і вона знаходиться в місяцях позбавлення волі.
Завдяки плідній роботі відділу соціально-виховної та психологічної роботи Кіровоградської ВК(№6) у Жені з’явилася реальна перспектива змінитися самому та змінити своє життя. Адже паспорт громадянина України він ось-ось отримає.
Робота зроблена велика. Співробітники установи в Інтернеті шукали максимум інформації, щоб правильно оформити запити і звернутися саме до тих органів, які нададуть потрібну інформацію. Як з’ясувалося, в Казахстані дуже привітні та чутливі люди: надіслали бланки із зазначенням повної юридичної адреси, роз’яснили, як правильно їх заповнити. Заява за підписом начальника була надіслана і, менше ніж за місяць, отримали свідоцтво про народження та всі необхідні документи.
Отже, на сьогоднішній день Євген має свідоцтво про народження, довідку яка підтверджує, що він не є громадянином Казахстану. Ще пару днів і він формально стане повноцінним громадянином України, а ось фактичним - залежить тільки від нього самого. На це є надії, оскільки у нього з’явилася серйозна мотивація на позитивні зміни.
Євген планує після отримання основного документа зареєструвати відносини з коханою людиною. Його обраницею стала дівчина, з якою він познайомився через газету.
У Євгена з’явилися реальні перспективи, скористатися якими він планує вже найближчим часом аби змінити долю.

Аліна Пилипишина,
ст. інспектор з питань підготовки до звільнення Кіровоградської виправної колонії УДПтС України в області (№6)


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool