Кіровоград: пріоритетне завдання міської влади

Грудень 16, 2013 | Новини | Переглядів: 858 | Коментарі: 0

Тема реалізації у Кіровограді завдань та доручень Президента України щодо захисту прав дитини стала головною на нараді міського голови Олександра Саінсуса з керівниками виконавчих органів міської ради сьогодні, 16 грудня.

Глава держави, наголосив Олександр Саінсус, поставив чітку вимогу здійснювати належний нагляд за умовами проживання і виховання усиновлених дітей, підвищити якість соціального супроводу сімей з прийомними дітьми, а також сімей з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, тож першочергове завдання міської влади полягає у створенні умов сімейного виховання кожній кіровоградській дитині.
Служба у справах дітей міської ради, відзначила її керівник Ірина Сисак, вирішує питання виявлення дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, подолання дитячої безпритульності та бездоглядності, профілактики правопорушень серед дітей.
За інформацією Ірини Сисак, протягом 2013 року до служби у справах дітей звернулись 879 громадян з повідомленнями про дітей:
- які проживають у сім’ях, у яких батьки ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків по утриманню та вихованню дітей;
- які систематично самовільно залишають місце свого проживання;
- по відношенню до яких в сім’ї скоєно насильство або існує реальна загроза його вчинення.
Більше 600 повідомлень про таких дітей надійшло від закладів освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення, органів внутрішніх справ та громадськості, установ та організацій.
З метою перевірки інформації проведено 156 профілактичних рейдів, утому числі – 5 вечірніх спільно з органами внутрішніх справ та Кіровоградським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Перевірено умови проживання дітей у 355 сім’ях, про що складено відповідні акти, з батьками проведено профілактично-роз’яснювальну роботу. Із негативного оточення вилучено та влаштовано до комунального закладу «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей з притулковими групами» Кіровоградської обласної ради 22 дитини, до лікувальних закладів влаштовано 7 дітей, які потребували медичного обстеження та лікування.
Виконуючи Указ Президента України від 22.10.2012 р. «Про Національну стратегію профілактики соціального сирітства на період до 2020 року», метою якої є забезпечення реалізації кожною дитиною права на виховання в сім’ї, зростання у безпечному сімейному оточенні, Служба застосовує всі можливі заходи впливу на ситуацію з метою збереження сім’ї.
На обліку служби у справах дітей перебуває 113 дітей із сімей, в яких діти знаходяться у критичному становищі: батьки зловживають алкоголем, не працюють, не дбають про житло, не цікавляться здоров’ям, розвитком, навчанням дітей, своїм асоціальним способом життя негативно впливають на процес соціалізації, адаптації у суспільстві своїх дітей. Такі сім’ї потребують постійного контролю та дієвих заходів впливу на батьків.
З метою виправлення негативної ситуації у таких сім’ях Службою проводиться кропітка роз’яснювальна робота з батьками, постійно здійснюється контроль за станом утримання та виховання дітей за місцем проживання. З метою подолання сім’єю умов, які спричинили складні життєві обставини, Служба співпрацює з КМЦСССДМ, закладами освіти, охорони здоров’я, органами внутрішніх справ, управляннями соціального захисту населення виконавчих комітетів Кіровської та Ленінської районних у м. Кіровограді рад: постійно здійснюється взаємоінформування про сім’ї, які опинились у складних життєвих обставинах.
Протягом 2013 року до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків притягнуто 23 батьків.
У виняткових випадках, коли вичерпані усі превентивні заходи, батьки продовжують не виконувати батьківські обов’язки щодо утримання та виховання дітей, ставиться питання щодо позбавлення таких батьків батьківських прав, або відібрання дітей у судовому порядку. Так, протягом 2013 року до районних судів м. Кіровограда підготовлено та подано 5 позовів органу опіки та піклування про відібрання дітей терміном на один рік від 5 батьків. Відносно 15 батьків, які не реагують на заходи виховного характеру, продовжують свідомо ухилятись від виконання батьківських обов’язків, підготовлено та подано до суду 13 позовів про позбавлення батьківських прав, наголосила Ірина Сисак.

джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool