Експозиція художніх творів «Війна в тилу ворога» до Дня партизанської слави (ФОТО)

Вересень 21, 2012 | Новини | Переглядів: 2443 | Коментарі: 0

В Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію художніх творів «Війна в тилу ворога», присвячену Дню партизанської слави. Вона покликана в черговий раз нагадати сучасникам про героїчні події, які мали місце в не такому вже далекому минулому, вшанувати пам'ять людей, які стільки зробили заради кращого майбутнього для нас, проливаючи кров та віддаючи своє життя.

Історія партизанського руху бере свій початок відразу після нападу нацистської Німеччини на СРСР, коли радянські розвідувальні служби – НКДБ-НКВС СРСР і ГРУ ГШ – зайнялися організацією підпільного руху спротиву в тилу ворога. Причиною послугувало те, що, з моменту вторгнення німецької армії на нашу територію, у тилу ворога стали виникати осередки опору, створювалися партизанські формування та підпільні групи. Цей народний рух керувалося почуттям патріотизму людей, які з різних причин залишилися у тилу ворога. Однак залишити цей всенародний рух без керівництва було не можливо – інакше жертви будуть марними, а супротивник швидко розгромить партизан. І тому ЦК КП(б) України організував з 1 серпня 1941 року велику партизанську школу в Києві. У ній було підготовлено 45 висококваліфікованих інструкторів, які в свою чергу навчили понад 4500 фахівців. Така ж школа діяла в Харкові. Навчальні пункти з аналогічними завданнями у 1941 р. діяли в різних містах України.
В організації та розвитку партизанського руху прийнято виділяти два етапи. Для першого з них (1941 – осінь 1942 рр.) характерним є прагнення партизанських формувань до ізольованих дій на території своїх районів і областей. Розрізнені акції приводили до великих втрат. На другому етапі (осінь 1942 – осінь 1944 рр.) намітився перехід до великих, добре спланованих і підготовлених операцій. Партизанські дії стають помітно більш ефективними. З'явилася тенденція до об'єднання окремих загонів в партизанські з'єднання і створення для керівництва їх діяльністю штабів партизанського руху (ШПР).
Вже до кінця 1941 р. на окупованій території діяло понад 2000 партизанських загонів загальною чисельністю понад 90 тисяч партизанів. А всього в роки війни в тилу ворога діяло 6200 партизанських формувань, до складу яких входило більше одного мільйона чоловік.
Експозицію складають живописні твори з фондів Кіровоградського обласного художнього музею.
Народний художник СРСР М.П. Глущенко (1901-1977) представлений портретом двічі Героя Радянського Союзу генерал-майора Сидора Артемовича Ковпака (1887-1967) – легендарного партизанського командира, що зі своїм з’єднанням здійснив знаменитий Карпатський рейд 1943 року по глибоким тилам супротивника.
На картині художника-земляка, фронтовика В.О. Федорова (1920-1986) «Портрет М. Наумова – командира партизанського з’єднання» (1948) зображено Героя Радянського Союзу генерал-майора Михайла Івановича Наумова (1908-1974), чиє кавалерійське партизанське з’єднання діяло, зокрема, і на території Кіровоградської області. Ще одна живописна робота художника – ескіз до картини «Партизани» (1975) – передає атмосферу психологічної напруги та постійної готовності до дій купки людей, що знаходяться у ворожому оточені.
Панно М.М. Міщенка (1895-1960) «Хрущовський рейд» (1960) розповідає про партизанський рейд по Рівненській, Волинській, Дрогобицькій, Львівській, Тернопільській областях і території Люблінського воєводства Польщі, що проходив з січня по березень 1944 року, коли радянські партизани пройшли з боями 1045 км, провівши 72 бойові та диверсійні операції.
«Хліб партизанам» (1982) художника-земляка О.С. Логвинюка (1936-2004) демонструє підтримку мирним населенням народних месників, не зважаючи на загрозу жорстокої кари з боку окупантів.
Своєрідним завершальним акордом експозиції є картина народного художника України, голови кіровоградської обласної організації Національної спілки художників України М.В. Надєждіна (1935 р.н.) «Партизанський край. Село Красногірка» (1982). Пензель майстра передає нам післявоєнні мирні краєвиди села у Голованівському районі, де у роки війни діяла молодіжна підпільна організація «Спартак», до складу якої входили учні місцевої школи. Вони розповсюджували листівки, переховували полонених, висаджували в повітря ворожі склади, пускали під укіс поїзди. І майже всі віддали своє життя у боротьбі за свободу Батьківщини.

Експозиція художніх творів «Війна в тилу ворога» до Дня партизанської слави (ФОТО)


Володимир Мороз – науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool