Експозиція до Свята Великодня - Світлого Воскресіння Христового (ФОТО)

Квітень 11, 2012 | Православ'я | Переглядів: 9283 | Коментарі: 0

В Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито експозицію до Свята Великодня - Світлого Воскресіння Ісуса Христа.

Тропар Свята Світлого Воскресіння Христового:

«Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, що в гробах, життя дарував».

Свято Воскресіння Христового відбувається на весні, коли оновлюється природа, відбувається урочисто з апостольських часів. За рішенням першого Вселенського Собору, святкується в першу неділю після весняного рівнодення і першого березневого повного місяця. Однак православна та католицька церкви використовують різні методи вирахування цієї дати: православні застосовують більш давню олександрійську пасхалію, католики — складнішу григоріанську пасхалію.
 Пасха — найвеличніше християнське свято — зокрема, й українського народу, її друга назва — Великдень (Великий День) з'явилася наприкінці першого тисячоліття з приходом на землі Київської Русі християнства. У перекладі з давньоєврейської мови «Пасха» - «Проходження повз, позбавлення». Великдень пов'язаний з воскресінням Ісуса Христа, а отже символізує перемогу добра над злом і світла над пітьмою.
Пасхальні святкування за уставленими традиціями символізують наше духовне воскресіння, піднесення високих моральних цінностей, заснованих на християнських заповідях. Вони стали органічною складовою слов’янської ментальності, основою багатогранної самобутньої української культури.

Стало уже доброю традицією напередодні Свята Великодня в Кіровоградському обласному художньому музеї відкривати виставки приурочені Світлому Воскресінню Христовому.
Цьогорічна експозиція відрізняється від попередніх тим, що вперше із фондів Кіровоградського обласного художнього музею представлено 12 ікон ХУІІІ – поч. ХХ ст., які були повернуті після реставрації у 2011-2012 роках: «Зішестя до пекла» (ХУІІІ – ХІХ ст.), «Зняття з Христа» (ХІХ ст.), «Христос Вседержитель» (кін. ХІХ ст.), «Христос Вседержитель» (поч. ХХ ст.), «Образ Володимирської пресвятої Богородиці» (1871р.), «Образ Святого апостола Іоанна Богослова» (кін. ХУІІІ ст.), «Ангел Хранитель з обраними Святими» (ХІХ ст.), «Трійця Старозавітна» (ХІХ ст.), «Успіння Святого Сергія Чудотворця з Ангелом охоронцем, Собором Святих та Трійця Старозавітна» (ХУІІІ ст.), «Свята цариця Катерина» (ХІХ ст.), «Свята Праведна Анна. Преподобний Антоній Великий» (ХІХ ст.) та «Святий Миколай» (ХІХ ст.).

Реставрація творів сакрального мистецтва відбулася завдяки плідній співпраці колективу Кіровоградського обласного художнього музею з колективами Національного науково-дослідного реставраційного центру України, Одеської філії ННДРЦУ та Національної Академії образотворчого мистецтва та архітектури України.
Реставратори повертають та продовжують життя музейним експонатам, надають їм експозиційного вигляду.
Починаючи з 2003 року вже відреставровані 35 ікон.
З п’ятдесяти музейних предметів, які на сьогоднішній день знаходяться на реставрації (в Києві, Одесі та Харкові), тридцять – це твори сакрального мистецтва, і це далеко не всі, що чекають на порятунок, - реставрації потребує більшість ікон ХУШ – поч. ХХ ст.


Олена Степанок – завідуюча відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею

Валентина Ноженко – головний зберігач фондів Кіровоградськогообласного художнього музею

фото, відео Ігоря Філіпенка.

Експозиція до Свята Великодня - Світлого Воскресіння Христового (ФОТО)

Експозиція до Свята Великодня - Світлого Воскресіння Христового (ФОТО)

Експозиція до Свята Великодня - Світлого Воскресіння Христового (ФОТО)

Експозиція до Свята Великодня - Світлого Воскресіння Христового (ФОТО)


 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool