Завтра Різдво Іоанна Предтечі

Липень 06, 2016 | Новини | Переглядів: 1506 | Коментарі: 0

За православним календарем 7-го липня відзначається Різдво Іоанна Предтечі.

За християнськими віруваннями - Іоанн син священика Захарії та Єлисавети – родички Діви Марії, народився за пів року до народження Христа. Про його появу на світ також благовістив ангел. Сповнене аскези і служіння Богу, життя Іоанна викликало повагу до нього жителів Іудеї, серед яких він проповідував. Тих, що каялись у гріхах, Іоанн хрестив водою (звідси ім’я Хреститель), готуючи люд до духовного хрещення месією. Разом з усіма на берег річки Йордан прийшов і Христос, якого Іоанн охрестив у воді. Продовжуючи своє служіння Богу, Іоанн безстрашно викривав гріхи й облуду не тільки серед простого люду, але й серед царюючих осіб, за що цар Ірод укинув його до темниці. Не кращим став і кінець пророка. Його голови, за намовою своєї матері, зажадала в подяку за свій танець на День народження Ірода прекрасна Соломія, донька Іродіади – незаконної дружини царя, якій надто вже допікав Іоанн своїми проповідуваннями. Так мученицьки скінчилось життя пророка.

У народній українській традиції День народження Іоанна (Івана Купала, Іван-травник, Копальний Іван ) – це святого літнього сонцестояння. В Україні цей день – це поетичне язичницьке свято торжества сонячного світла і тепла.

У старовинних письмових джерелах Купало характеризується як язичницький бог земних плодів, якому приносили в жертву хліб – головний плід землі.

На Івана Купала час найбільшої сили сонця, відомий як «середньолітня ніч». В уяві наших предків це був святковий і чудодійний час, коли «сонце у воді купається», тому й вода й вогонь мають цілющу силу. Тому молодь у цей день стрибала через вогонь і купалася у водоймищах. Популярними й нині традиціями того часу є купальські гадання на вінках та пошуки цвіту папороті.

У фондовому зібранні Кіровоградського обласного художнього музею представлені сюжетні та канонічні ікони із зображенням Іона Предтечі: «Образ святого апостола Іоанна Богослова», «Святий Іоанн Предтеча», «Усікновення глави Іоанна Предтечі», українська ікона «Святий Іоанн Богослов», що відображають традиції іконопису ХІХ та ХХ століть.

Завтра Різдво Іоанна Предтечі


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool