Відбувся зліт шкільних лісництв Кіровоградщини (ФОТО)

Травень 23, 2012 | Новини | Переглядів: 1745 | Коментарі: 0

На Кіровоградщині діє 31 учнівське лісництво, у яких навчаються майже 800 учнів. Кожне з таких лісництв – неповторна організація, що має свою родзинку.

Шкільне лісництво – не лише теоретичне вивчення основ лісівничої справи. Учні відповідають за лісові насадження, проводять заготівлю насіння, збір лікарської сировини, доглядають за посівами у лісорозсадниках, шкілках, плантаціях. Особлива увага приділяється питанням важливості лісу в житті людини, його значенню в екологічній системі регіону. Різноманітні екскурсії, лекції, бесіди з кваліфікованими спеціалістами лісового господарства – усе це допомагає молоді досконало оволодівати лісівничим мистецтвом, набувати власного досвіду.
Робота у шкільних лісництвах формує у дитячій свідомості дбайливе ставлення до навколишньої природи, виховує відповідальних, чесних, розумних наступників лісівничих династій.
Вже четвертий рік поспіль на Кіровоградщині члени учнівських лісництв області зустрічаються, аби позмагатися та перевірити свої знання із лісівничої справи, підтвердити любов та дбайливе ставлення до лісу у своїх звітних презентаціях.
Обласне управління лісового та мисливського господарства спільно з Обласним центром еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, обласним Товариством лісівників та обласною Асоціацією учнівських лісництв провели 18 та 19 травня четвертий зліт учнівських лісництв Кіровоградщини на території оздоровчого комплексу «Лісова пісня», що поблизу села Оникієве.
Цього року досягнення учнівських лісництв представляли 51 юний лісівник – представники від всіх лісогосподарських підприємств області. На зліт вони прибули разом з педагогами – керівниками шкільних лісництв та головними лісничими лісгоспів.
Перший день зібрання юних лісівників був сповнений зустрічами із ветеранами лісової галузі області та ознайомленням з лісогосподарською діяльністю державного підприємства «Оникіївський лісгосп».
Лісівники провели для майбутніх колег захоплюючі екскурсії по об’єктах Оникіївського лісництва.
Ліс починається з насіння, а тому і знайомство розпочали із насіннєвого сховища, яке в лісництві обладнане за всіма галузевими вимогами і в приміщенні якого функціонує просвітницька кімната для роботи Оникіївського шкільного лісництва. Далі помічник лісничого Леонід Прилипко провів екскурсантів у лісорозсадник; вони оглянули теплиці, де вирощується декоративний садивний матеріал. Справжнім виставковим об’єктом в Оникіївському лісництві є спеціальний майданчик для реалізації саджанців декоративних порід, облаштований вже за європейськими зразками.
Захоплюючими для дітей були і прогулянки лісовими стежками на території лісгоспу та дендрологічним садом імені В. Г. Єрмолаєва. Територія навколо садиби лісогосподарського підприємства – це немовби картинки з лісової казки – тут все оформлено не лише красиво, а й оригінально, адже у лісгоспі працює багато творчих людей і свою любов до лісу вони перевтілюють у лісову окрасу.
Незабутні враження повезуть у всі куточки нашої області юні лісівники від відвідування мисливської стежини у супроводі єгеря лісництва Юрія Миненка. У вольєрі для утримання диких парнокопитних тварин діти вживу побачили зграю кабанів, у фазанарії – фазанів, куріпок, павлінів та страусів.
Ввечері на учасників очікувала цікава розважальна програма біля багаття, де вони брали участь у конкурсах, співали, танцювали, водили хороводи.
Другий день Зльоту розпочався для юних лісівників з урочистого офіційного відкриття. Вишикувавшись, під звуки маршу юні лісівники зайняли місце на гостьовому кварталі. Колону учасників зльоту очолили призери минулорічного Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв, що проходив у Кіровограді, – учні Веселобоковеньківського шкільного лісництва на чолі з керівником Ольгою Куделею та головним лісничим Дослідно-селекційного дендрологічного лісового центру «Веселі Боковеньки» Галиною Підтиканою.
Члени оргкомітету та запрошені представники місцевої влади, вітаючи юних шанувальників лісу, побажали всім учасникам успіху та завзяття, а члени художнього колективу «Евріка» дарували гарний настрій та підбадьорювали.
Натхненні урочистим відкриттям, юні лісівники розділились на дві групи. Перша група вирушила захищати свої науково-дослідні роботи, а друга – презентувати виставку досягнень своїх лісництв за 2011 рік. Представляючи свої учнівські лісництва, вони не тільки демонстрували здобутки та практичні навички із ведення лісового господарства, а і ділилися думками про ліс, його значення в житті людей.
Третій етап змагання членів учнівських лісництв став родзинкою цього року. Щорічно обласні зльоти на Кіровоградщині мають своє тематичне спрямування. Минулий рік був Міжнародним роком лісу, який був ознаменований проведенням у Кіровограді Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв.
Рік 2012 ознаменований проведенням в Україні футбольного чемпіонату «Євро-2012». Тож ця тема і визначила домашнє завдання – підготувати презентацію на тему «Молодь про ліси Європи». Вибір країн Європи був визначений чесно і прозоро – шляхом жеребкування на нараді керівників учнівських лісництв.
Діти представляли «лісові» особливості кожної з країн, не тільки розповідаючи основні характеристики лісового господарювання, а ще й намагалися розкрити у своїх презентаціях справжні цікавинки країн. Члени журі та всі присутні разом із дітьми побували в Італії у супроводі яскравої румби, послухали пісні Сербії, спеціально складений реп про ліси Естонії. Про ліси Швейцарії учні шкільного лісництва «Пролісок» Ульянівського району розповідали у національних костюмах цієї країни.
Після завершення всіх випробувань, поки члени журі підбивали підсумки змагань, діти насолоджувалися концертною програмою у виконанні зразкового художнього колективу – вокального гурту «Евріка» та членів Новенського учнівського лісництва Центру дитячої та юнацької творчості «Центр-Юність».
Схвильовані, чекали члени учнівських лісництв на результати. Вишикувавшись біля майданчику, де відбувалося відкриття, юні лісівники вирушили за своїми нагородами.
У номінації «Виставка-презентація учнівських лісництв лісогосподарських підприємств» першість здобули юні лісівники Олександрівського лісгоспу. Друге місце посіли учні з «Веселих Боковеньок», а третє – Компаніївського лісгоспу.
Кращою науково-дослідною роботою визначено роботу вихованки шкільного лісництва «Зелена планета» Компаніївської школи – «Вивчення запасу лікарських рослин на території Компаніївського району» Марини Артем’євої. Друге та третє місце посіли Сергій Михайлов з Червоно-Нерубаївського та Ганна Ткаченко із Веселобоковеньківського шкільних лісництв.
У спеціальному тематичному конкурсі «Молодь про ліси Європи» першість виборола команда «Лісовичок» Микільської школи, що у Світловодському районі. Срібло здобули учні лісництва «Екос» Тишківської школи, а бронзу – Новенське учнівське лісництво Кіровограда.
Спеціальні призи від оргкомітету за цей конкурс – книги про ліс – отримали представники Гурівського шкільного лісництва за оригінальне виконання танцю під час презентації Італії, а також учні Новеньського лісництва, що заспівали сербською.
Юні лісівники шкільного лісництва «Пролісок» Синьківської школи за оригінальну презентацію Швейцарії отримали футболки із емблемою Євро-2012.
Призери всіх конкурсів отримали спеціальні кубки переможців, а всі учасники – Дипломи і Подяки від лісівників та освітян області. Без відзнак не залишилися і керівники лісництв.
Протягом двох днів юними гостями лісівників на зльоті опікувались начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Іван Захарченко та його перший заступник – головний лісничий Наталія Ревенко, директор Обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді Олег Поркуян, голова обласного Товариства лісівників Валентина Токарчук, голова обласної Асоціації учнівських лісництв Кіровоградщини –директор Підліснянської школи Наталія Чабан, директор та головний лісничий ДП «Оникіївський лісгосп» Сергій Слюсаров і Людмила Поркуян, а також представники Маловисківської районної влади.
Зліт став своєрідним рейтинговим тестуванням роботи учнівських лісництв Кіровоградщини. А збірна команда переможців обласного зльоту захищатиме честь Кіровоградщини на Всеукраїнському зльоті у минулорічних переможців з Івано-Франківщини, а тому поки що на переможців очікує плідна робота та підготовка до нього. Проте це зовсім не лякає дітей та їхніх наставників. Навпаки – вони зізнаються, що налаштовані лише на перемогу, а тому щиро вітаємо переможців та бажаємо успіху та подальших перемог!

Прес-служба Кіровоградського ОУЛМГ

Відбувся зліт шкільних лісництв Кіровоградщини (ФОТО)

Відбувся зліт шкільних лісництв Кіровоградщини (ФОТО)

Відбувся зліт шкільних лісництв Кіровоградщини (ФОТО)
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool