В Україні - епоха Ренесансу підтримки юних талантів

Квітень 10, 2012 | Новини | Переглядів: 1063 | Коментарі: 0

Міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник зустрівся із представниками Малої академії наук України, журналістами телеканалів «5 канал» та «Інтелект TV» та дав розгорнуту оцінку діючій нині системі підтримки талановитої молоді в Україні.

«Вважаю, що освітню систему України вирізняє з-поміж освітніх систем країн Західної Європи та Північної Америки унікальна практика підтримки обдарованих дітей та заохочення їх до творчості», - заявив Дмитро Табачник.

Успішне функціонування цієї системи підтримується Міністерством освіти і науки, молоді та спорту, і з кожним роком набирає обертів. Коли у січні 2011 року за участю України проходив Світовий освітній форум, українська делегація ознайомилася з роботою Оксфордського університету. Зокрема, Міністр Дмитро Табачник поспілкувався з вихідцями з України, які там навчаються – студентами-хіміками, студентами-міжнародниками та студентами-політологами. «І єдиним побажанням, яке я почув від цих обдарованих молодих людей, які своїми знаннями, зусиллями, розумом і талантами проторували собі дорогу до Оксфордського університету, було прохання не зруйнувати, а навпаки – розвинути систему підтримки обдарованих дітей», - відзначив Дмитро Табачник. Це питання набуло особливої актуальності після того, як система надання переваг талановитій молоді при вступі у 2008 році була скасована.
«У 2010 році ми відновили систему підтримки обдарованої молоді. Цього року після аналізу успіхів наших талановитих школярів ми ухвалили рішення щодо збільшення квоти призових місць, а отже, й додаткових балів для обдарованих учнів до 50%», - зазначив Міністр Дмитро Табачник. Це означає, що серед усієї кількості учасників фінальних етапів чи то Конкурсу-захисту робіт МАН чи Всеукраїнських олімпіад половина учнів тепер отримає змогу поповнити кількість своїх балів відповідно до зайнятих ними призових місць.
Міністр Дмитро Табачник також відповів на питання щодо підтримки іншої вікової категорії обдарованої молоді. У 2011 році вперше за роки незалежності за особистої ініціативи Прем’єр-міністра України Миколи Азарова запроваджено бюджетну програму з навчання студентів і аспірантів та стажування наукових і науково-педагогічних працівників у провідних вищих навчальних закладах за кордоном. Це також конкурсне змагання – програма, що проходить у три етапи: спочатку внутрішній конкурс за визначеними МОНмолодьспорту вимогами проводить вищий навчальний заклад, потім проходить регіональний конкурс, а згодом заключна конкурсна комісія при Міністерстві освіти і науки молоді та спорту у складі ректорів кращих вищих навчальних закладів приймає рішення.
«Минулого року на фінансування цієї програми було виділено близько 40 млн грн – за ці кошти нам вдалося відправити на навчання до кращих університетів Європи, Сполучених Штатів Америки, Канади 275 студентів і аспірантів. У цьому році ми запланували розширення таких можливостей - планується виділити 14 напрямів підготовки наших студентів та аспірантів за кордоном», - зазначив Міністр Дмитро Табачник. Загалом минулого року було подано 800 заявок на участь у програмі. Цього року, за попередніми оцінками, їх буде у 5 разів більше. «Це дуже позитивне змагання, і ми плануємо ще й запровадити практику публічного захисту конкурсних заявок на фінальному етапі», - заявив Міністр.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool