УСБУ в Кіровоградській області про інформаційну безпеку

Квітень 03, 2015 | Новини | Переглядів: 999 | Коментарі: 0

Скориставшись пошуковою системою в мережі Інтернет, можна натрапити на соціальні спільноти, як українські так і закордонні, учасники яких розповсюджують заклики сепаратистського характеру, активно пропагують антиконституційну діяльність. Сфальсифіковані інформаційні матеріали завдають великої шкоди, маніпулюючи свідомістю людей, дезінформують їх та спонукають до протиправних дій. Інформаційна безпека – тема нашої розмови з начальником профільного відділу управління СБ України в Кіровоградській області Дмитром КУЦЕНКОМ.

Шановний Дмитре Андрійовичу, найперше що хочеться з’ясувати − звідки взагалі беруться ці антиукраїнські спільноти?

− Ні для кого не є таємницею, що проти України ведеться потужна інформаційна війна. Велику роль у ній відведено Інтернету, зокрема соціальним мережам. Службою безпеки України через соціальні мережі щодня виявляється величезна кількість груп сепаратистської та антиукраїнської спрямованості. Встановлено, що понад 80% з них адмініструються з території РФ, тимчасово окупованих територій АР Крим та Донецької і Луганської областей.

Яку загрозу вони можуть нести для населення?

− Найпершою загрозою є маніпулювання свідомістю українців у напрямку формування вигідної іноземній стороні, її спецслужбам громадської думки.
По-друге, це координація проросійськи налаштованих громадян та представників проросійських об’єднань для підбурювання антидержавних акцій. По-третє, − дестабілізація суспільно-політичної обстановки в регіоні.

А якщо говорити про безпеку в інформаційній сфері Кіровоградщини?

− Управлінням СБ України в Кіровоградській області здійснюється постійний моніторинг спільнот регіонального сегмента мережі Інтернет на предмет виявлення протиправних проявів та загроз державній інформаційній безпеці. Вживаються заходи щодо блокування їхньої роботи, виявляємо та припиняємо протиправну діяльність осіб, які адмініструють антиукраїнські спільноти, втягують у них молодь.

До речі, багато свідомих користувачів мережі повідомляють нам про такі сайти та спільноти сепаратистів. Ми дуже вдячні громадянам за їхню активність та небайдужість. Тим, хто не знає куди звернутися, хочу нагадати телефон довіри управління. Якщо у вас є інформація про такі спільноти і сайти, чи то людей, які займаються їх наповненням, звертайтесь за номером (0522) 36-13-06 та на електронну адресу управління usbu_kvg@ssu.gov.ua. Кожне повідомлення буде ретельно розглянуте. У випадку підтвердження викладеної інформації, вживатимуться заходи відповідно до чинного законодавства.

Чи багато «Інтернет-сепаратистів» вами викрито?

Протягом 2014 року розпочато 5 кримінальних проваджень, до кримінальної відповідальності притягнуто чотирьох мешканців Кіровоградської області, які поширювали через Інтернет матеріали деструктивного характеру, пропагували ідеї сепаратизму та екстремізму. Вироком суду зловмисникам призначено покарання від 2 до 4 років позбавлення волі з випробувальним терміном. Якщо вони й надалі здійснюватимуть таку протиправну діяльність − покарання буде суворим.

З початку 2015 року управлінням здійснюється досудове розслідування у трьох кримінальних провадженнях за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст.109 та ч.1 ст.263 Кримінального кодексу України. Щодо фігурантів справ, то обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Під час санкціонованих обшуків у зловмисників вилучено комп’ютерну техніку, матеріали із закликами до повалення конституційного ладу і захоплення державної влади, символіку терористичних організацій самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» та бойові припаси.

Чому люди на це йдуть?

− Куратори із РФ обіцяють гроші за антиукраїнську інформаційну діяльність у соціальній мережі. Але, як правило, люди не отримують жодної копійки. А от перспектива притягнення до кримінальної відповідальності є цілком реальною.

Наприкінці нашої розмови порадьте громадянам, як убезпечитись від сфальсифікованих інформаційних матеріалів у мережі Інтернет?

− Уникайте користування російськими соціальними мережами та сайтами. Вони контролюються спецслужбами РФ і використовуються для дезінформації та дестабілізації ситуації в нашій державі, вербування спільників терористів і фінансування бойовиків.

Кращий спосіб захистити себе від дезінформації – критично оцінювати джерела її надходження і, звісно, бути пильними.

Юрій Васютинський

Прес-сектор УСБУ в Кіровоградській області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool