Укус кліща практично непомітний

Травень 05, 2014 | Новини | Переглядів: 2883 | Коментарі: 0

Щороку навесні розпочинається сезон відпочинку на лоні природи. Та мало хто пам’ятає, що прогулянка у лісі може мати й неприємні наслідки, адже у травні-червні особливу небезпеку становлять кліщі.

Деякі з них можуть переносити надзвичайно небезпечне захворювання – енцефаліт, що уражає центральну нервову систему людини. Наслідки можуть бути різними: паралічі, глухота, смерть.
Такими, що переносять енцефаліт – є не більше 5 % кліщів, але дізнатись, заражений кліщ чи ні, за допомогою тільки зовнішнього огляду неможливо. Тому слід вжити застережних заходів. Найбільш активні кліщі наприкінці весни – початку літа. Тому, збираючись в цей час в похід, на природу за 30-40 днів до від’їзду бажано зробити протиенцефалітне щеплення.
Але небезпечним є укус, навіть «здорового» кліща. Тому в лісі, у полі, біля річки намагайтесь уникати затінених місць з густим чагарником та високою травою. Особливо багато кліщів на узбіччях доріг та стежок, де вони сидячи на траві, або верхівках кущів, чекають на свою жертву. На відкритій галявині, в сухому сосняку кліщів, або дуже мало, або зовсім немає.
Захистити від кліщів може правильно підібраний одяг. Найкраще, якщо верхній одяг буде виготовлений із гладкої тканини, на якій кліщам затриматися важче ніж на шершавій. Верхня куртка, сорочка, футболка повинні бути заправлені в штани під резинку чи ремінь.
Низ штанів – найбільш імовірний шлях проникнення кліща до тіла, тому штани необхідно заправляти у високі чоботи. Рукави застебнути та стягнути на зап’ястках. На голову краще надягти щільно прилягаючу кепку, хустку, тому, що у волоссі знайти кліща складніше.
Коли кліщ заповзає під одяг, він не кусає одразу, а ще деякий час повзає тілом у пошуках зручного місця. Якщо бути дуже уважним, то кліща, який повзе по тілу можна відчути і вчасно видалити.
Бажано кожні 2-3 години оглядати відкриті ділянки тіла, а ввечері, якщо ти в багатоденному поході, або вдома провести ретельний огляд всього тіла. В місцях масового скупчення кліщів огляд необхідно проводити кожні пів години.
Якщо разом з вами відпочивають і ваші домашні улюбленці – свійські тварини, то не забувайте оглядати і їх.
Для відлякування комах можна скористатися спеціальними косметичними засобами.
Укус кліща практично непомітний: комаха вводить до ранки знеболюючу речовину. Насамперед кліщ впивається в місця під пахвами, в шию, шкіру за вухами, але може бути виявлений і в будь-якому іншому місці.
Безболісно присмоктавшись до своєї жертви, кліщ живиться її кров'ю і може збільшитися в 200 разів (з непомітної комахи досягає розмірів великої горошини).
При виявленні кліща, що присмоктався, потрібно негайно звернутися до лікаря. Якщо це неможливо, треба самотужки його видалити, але не намагатись негайно вирвати. Для цього шкіру навколо кліща змащують вазеліном (вазеліновим маслом) або іншим жиром і деякий час чекають, щоб змусити паразита вийти самостійно. Місце укусу необхідно змазати розчином йоду, а самого кліща – спалити. Руки необхідно продезінфікувати. Не можна торкатись очей та слизової оболонки рота й носа не обробленими руками. При першій же можливості потрібно звернутися до лікаря, оскільки у разі часткового видалення паразита з тіла, залишені лапи чи голова продовжуватимуть процес зараження.

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool