У Кропивницькому презентували книгу про відомого земляка (ФОТО)

Серпень 23, 2024 | Новини | Переглядів: 220 | Коментарі: 0

Сьогодні, 23 серпня в обласному центрі у Центральноукраїнському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація книги «Фотій Мелешко: воїн, письменник, мемуарист»

присвяченої одному із відомих земляків – активному учаснику Національно-визвольних змагань 1917–1921 років, українському політичному і громадському діячеві, вояку Армії УНР, повстанському отаману, громадському діячеві в еміграції, письменнику та мемуаристу Фотію Миновичу Мелешку (1889–1970 рр.).

Автором книги є дослідник історії Центральноукраїнського регіону, старший науковий співробітник Регіонального центру наукових історико-краєзнавчих досліджень при обласному краєзнавчому музеї Сергій МІЛЮТІН.

У Кропивницькому презентували книгу про відомого земляка (ФОТО)

У Кропивницькому презентували книгу про відомого земляка (ФОТО)

У Кропивницькому презентували книгу про відомого земляка (ФОТО)

У Кропивницькому презентували книгу про відомого земляка (ФОТО)

Із книги читач дізнається про знакові події в житті Фотія Мелешка, з поміж яких революція 1905–1907 років, творення Вільного козацтва у Глодосах, боротьба українців із білими та червоними окупантами під час Національно-визвольних змагань 1917–1921 років, перебування Українських Січових Стрільців на території Наддніпрянщини, про діяльність української політичної еміграції у Польщі, Чехословаччині, Німеччині та США.

З першого розділу читач дізнається про участь Мелешка у революційних подіях, більшість з яких відбувалися на території нашого краю – у Глодосах, Новоукраїнці та у Єлисаветграді (сучасний Кропивницький).

Другий розділ присвячений життю та творчості Фотія Мелешка в еміграції.

До книги увійшли не опубліковані раніше спогади діяча, його листи, унікальні фотографії з сімейного архіву, художні твори Фотія Мелешка, а також фрагменти протоколу допиту першої дружини Фотія Мелешка – Марфи Купріяненко (Короп) та некролог, підготовлений Миколою Кушніренком.

Видання буде цікавим як для істориків, краєзнавців, освітян, співробітників музейних закладів, так й для усіх, хто є небайдужим до історії боротьби українців за національну незалежність та становлення державності України.


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool