У Кропивницькому вшанували пам'ять земляка врятувавшого польській Краків

Серпень 21, 2020 | Новини | Переглядів: 764 | Коментарі: 0

У Кропивницькому представники громадськісті міста вшанували пам'ять славетного розвідника та нашого земляка – Олексія Трохимовича Шаповалова, який у складі розвідгрупи «Голос» у 1945 році врятував від знищення нацистами старовинний Краків.

З нагоди дня народження славетного земляка містяни поклали квіти до пам’ятної дошки, встановленої на будинку, де тривалий час мешкав Олексій Трохимович та згадали деякі сторінки його героїчної біографії. 

Нагадаємо, що Олексій Трохимович Шаповалов народився 20 серпня 1921 року в с. Марто-Іванівці Олександрійського району Кіровоградської області. З 1940 року – курсант військової школи, а з серпня 1941 року – бойовий командир взводу 164–ї стрілецької дивізії Південного фронту (О. Шаповалов пішов у партизани, потім у військову розвідку).

З червня 1944 року до лютого 1945 року у складі спецгрупи виконує на території окупованої Польщі завдання командування 1–го Українського фронту. Олексій Шаповалов перебував у складі групи «Голос», що діяла у краківському підпіллі, був «агентом» німецької контррозвідки.

Відступаючи, гітлерівці вирішили стерти з лиця землі колиску польської культури - старовинний Краків, який називають душею Польщі.

Але завдяки О.Т.Шаповалову цього вдалося уникнути. За участь у звільненні Польщі і врятування від знищення міста Кракова уряд Польської Народної Республіки нагородив Олексія Трохимовича орденом «Хрест хоробрості» та «Віртуті-Мілітарі». За відмінне виконання завдань командування у тилу ворога він був нагороджений орденами Червоного Прапора, Вітчизняної війни, Червоної Зірки та багатьма медалями. Був удостоєний звання почесного громадянина міста Кракова.

У Кропивницькому, представники громадськісті міста, вшанувала пам'ять славетного розвідника та нашого земляка – Олексія Трохимовича Шаповалова, який у складі розвідгрупи «Голос» у 1945 році врятував від знищення нацистами старовинний Краків.
  


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool