У Кропивницькому відкрито виставку «Він пішов...», присвячену пам’яті Віктора Петракова (ВІДЕО)

Січень 26, 2017 | Новини | Переглядів: 1493 | Коментарі: 0

26 січня 2017 року у Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито виставку «Він пішов…», присвячену пам’яті громадського діяча, краєзнавця, мецената, колекціонера Віктора Петракова.

Віктор Васильович Петраков народився 17 грудня 1947 року в м. Васильків Київської області (в паспорті записано 3 січня 1948р.).
Закінчив Кіровоградський державний педагогічний інститут у 1969 році та Полтавський державний педагогічний інститут у 1977 році.
Працював у містах Кіровограді та Світловодську, потім був запрошений до Москви, де трудився в ЦК ВЛКСМ у секторі «Олімпіада-80», був відповідальним за розвиток дитячого спорту у Відділі спортивної та оборонно-масової роботи, був членом Президій Федерацій парусного спорту і шахів СРСР. Був направлений в Лаос у якості радника з розвитку молодіжного руху, підприємництва та туризму. Пройшов підготовку в Центрі менеджменту та інновацій Інституту молоді.
У 1996 - 2012 роках працював в системі Національної служби по збереженню культурних цінностей (від заступника керівника до очільника Росохоронкультури).

26 січня 2017 року у Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито виставку «Він пішов…», присвячену пам’яті громадського діяча, краєзнавця, мецената, колекціонера Віктора Петракова.

Працюючи в службі Росохоронкультури Віктор Васильович зосереджував свої зусилля на створенні системи контролю за переміщенням культурних цінностей, підбору і розстановці кадрів територіальних органів по збереженню культурних цінностей, організації роботи по ліцензуванню антикварної торгівлі і створенню цивілізованого антикварного ринку в Росії.
Велику увагу він приділяв розшуку і поверненню творів мистецтва, які було викрадено із музейних і приватних колекцій, бібліотек, архівів, а також тих, що незаконно привласнені.
Особливу увагу у своїй діяльності Віктор Васильович приділяв українсько-російському співробітництву у галузі реституції культурних цінностей. Він очолював робочу групу українсько-російських експертів з цих питань.
В.В. Петраков очолював організаційний комітет з підготовки і проведення науково-практичної конференції по співробітництву Росії з країнами – учасницями СНД у боротьбі з незаконним обігом культурних цінностей (грудень 2000р.).
Діяльність Петракова значною мірою сприяла поверненню в Україну фрагментів фресок Михайлівського Золотоверхого Собору і продовженню переговорного процесу щодо подальшого повернення українських реліквій, унікальних ікон, нагород та інших експонатів. Зокрема, у вересні 2011 року за сприяння В.Петракова відбулося повернення унікальної ікони XV століття до Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького, викраденої у 1984 році.
Мав численні відзнаки та нагороди: був нагороджений медаллю «За трудову відзнаку», орденом «Трудового Червоного прапору», медаллю «1500-річчя Києва», медаллю «300 років Російському флоту», медаллю «850 років Москві», орденом «За заслуги перед Вітчизною» ІІ ступеня, орденом преподобного Сергія Радонежського ІІІ ступеня, орденом дружби Лаоської Народної Демократичної республіки, Орденом Пошани та ін.
Був удостоєний Національної премії Російської Федерації «Краща книга року» у 2006, 2007 та 2010 роках.
За вагомий внесок у справу збереження і повернення історичного і культурного надбання Росії та України, за зміцнення дружби іі культурного співробітництва з Україною Віктор Васильович був відзначений державними нагородами України – орденом «За заслуги» ІІІ ступеня (2006) та орденом «За заслуги» ІІ ступеня (2012).
Був лауреатом Кіровоградської обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястрєбова (2005р.) за книгу «Маленький Париж. Елисаветград в старой открытке» (2004). Дане видання, що присвячене історії м. Кіровограда та розкриває її під незвичним кутом зору, і на сьогодні залишається одним з кращих видань присвячених історії міста.
За сприяння В.В. Петракова в 2007 році було здійснено оформлення та перевезення колекції творів видатного земляка, народного художника СРСР Петра Оссовського через державний кордон Росії для створення відділу обласного художнього музею - картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна», яка була відкрита 18 травня 2007 року.
У 2010 році вийшла книга В. Петракова «Лев Мацієвич. Пам’ятна книжка. Біографія. Документи. Публікації», присвячена видатному інженеру та авіатору.

26 січня 2017 року у Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито виставку «Він пішов…», присвячену пам’яті громадського діяча, краєзнавця, мецената, колекціонера Віктора Петракова.

Віктор Васильович був автором та куратором низки виставкових проектів як в музеї так і за його межами. Серед них - фотовиставки «Крилата пам’ять Перемоги», «Китай очима земляка», експозиція до 170-річчя з дня народження славетного сина Єлисаветградської землі, видатного військового діяча, науковця, літератора і етнографа Миколи Івановича Гродекова (1843-1913) та ін.
17 грудня 2012 року в обласному художньому музеї було відкрито експозицію, присвячену 65-річчю з дня народження Віктора Петракова.
Віктор Петраков був автором чисельних статей, публікацій та монографій про єлисаветградщину-кіровоградщину.
Він випустив серію листівок про відомих особистостей краю, серед них - Олександр Осмьоркін, Петро Оссовський, Микола Раєвський, Арсеній Тарковський, Олександр Ільїн, Лев Мацієвич та багато ін.
Віктор Васильович опікувався Настею Шкодою - чудовою талановитою дівчиною-інвалідом, на долю якої випало чимало випробувань. До 20-річчя молодої мисткині та активної учасниці танцювальних конкурсів В. Петраков підготував та презентував друковані вітальні листівки та в тому ж 2011 році передав Анастасії спецільні інвалідні візки (і для покращення життєдіяльності і для танців на візках). У вересні 2013 року презентував та передав книгу В. Мельниченка «Тарас Шевченко «Друзі мої єдині» до 200-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка нащадку Т.Г. Шевченка Анастасії Шкоді (яка згадується у цьому виданні).

26 січня 2017 року у Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито виставку «Він пішов…», присвячену пам’яті громадського діяча, краєзнавця, мецената, колекціонера Віктора Петракова.


До 55-річного ювілею Віктора Петракова відомий скульптор-медальєр, член Національної спілки художників України В’ячеслав Васильович Попов створив пам’ятну медаль «Всегда в движении», що відображає життєве кредо В.В.Петракова. За ініціативи та активної участі Петракова В. Поповим були створені медалі, присвячені відомим діячам історії та культури нашого краю, славетним землякам, і не тільки. Серед них – П. Оссовський, О. Осмьоркін, І. Похитонов, А. Тарковський та багато інших.

В.В. Петраков був ініціатором та автором ідеї видання альбому знаного художника-земляка В.О. Федорова «Кіровоградщина в творах Володимира Федорова». За його активної участі спільно з співробітниками обласного художнього музею альбом підготовлено до друку. Видання альбому здійснене у 2014 році до 75-ти річчя утворення Кіровоградської області. Презентація альбому відбулася в обласному художньому музеї 28 лютого 2014 року.
Звідусіль Віктор Васильович привозив особисто та передавав друзями і знайомими до музеїв, бібліотек, архівів, навчальних закладів (переважно саме нашого міста) цікаві матеріали, альбоми, книги, листівки, медалі та ін. предмети. В постійній експозиції обласного художнього музею представлені предмети, передані Віктором Петраковим.

26 січня 2017 року у Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито виставку «Він пішов…», присвячену пам’яті громадського діяча, краєзнавця, мецената, колекціонера Віктора Петракова.

Протягом останніх років Віктор Васильович Петраков тяжко хворів та покинув цей світ 18 грудня 2016 року.

В експозиції представлено предмети з колекції родини Віктора Васильовича, з фондів Кіровоградського обласного художнього музею, Кіровоградського обласного краєзнавчого музею, Кіровоградського міського художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна, Кіровоградського міського літературно-меморіального музею І.К.Карпенка-Карого, Народного музею Генриха Нейгауза при Кіровоградській музичній школі №1 ім. Г.Г. Нейгауза, Державного архіву Кіровоградської області, фотографії, надані В’ячеславом Поповим, Юрієм Тютюшкіним, В’ячеславом Бєловим та інш.

На відкритті виставки вшанували пам'ять Віктора Васильовича гарними словами Станіслав Янчуков, Яків Бондар, Вадим Смотренко, Анатолій Коротков, Тамара Саміляк, Юрій Тютюшкін, Наталія Агапєєва, Надія Лісняк, Андрій Надєждін, Віталій Постолатій, Віктор Лисенко, Катерина Лісняк, Ольга Степанова, Валентина Ноженко та інші учасники заходу.
Присутнім на відкритті виставки був і Олександр Миколайович Динич, брат Ніни Миколаївни, дружини Віктора Васильовича, який по завершенню заходу подякував від родини за світлу пам'ять, теплі й щирі слова про Віктора Петракова.

Тетяна Ткаченко - директор обласного художнього музею

Анатолій Кімнатний - завідувач відділу обласного художнього музею - картинної галереї Петра Оссовського "Світ і Вітчизна"
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool