У Кропивницькому відкрилася виставка Олексія Какала

Січень 27, 2022 | Новини | Переглядів: 1187 | Коментарі: 0

27 січня 2022 року в Музеї мистецтв розгорнуто виставку «Поет мистецтва», присвячену до 80-ї річниці з дня народження митця

Народився художник 27 січня 1942 року у селі Держанівка колишньому Носівському районі, нині Ніжинський район на Чернігівщині. Цей край дав світові багато видатних художників серед них Сергій Шишко, Микола Самокиш, Андрій Пархоменко, Микола Стратилат. Серед цих імен чільне місце займає Олексій Какало. Дитинство митця припало на повоєнні роки. Перший мистецький досвід у маленького Олексія був, коли він малював сажею на печі, старанно повторюючи мамині замальовки для вишивання.

Після навчання в школі, в залізничному училищі та службі в армії Олексій Какало став студентом Київського художнього інституту. Викладачами були Віктор Пузирков, Карпо Трохименко, Петро Басанець. Саме під впливом їх творчості відбулося становлення молодого художника. Олексій Какало пробував себе у різних стилях живопису, як портретист, пейзажист, майстер побутового жанру. Творчість Олексія Какала нерозривно повязана з історією, природою, культурою Чернігівщини.

З 1971 року Олексій Какало учасник різноманітних виставок, як на місцевому так і на загальнодержавному рівні. Митець організовував свої персональні виставки у Києві (1993, 2006), Чернігові (1993, 2003), Славутичі (1994). Під час демонстрації цих виставок художник розкрився, як чудовий портретист, пейзажист, майстер реалістичного жанру. Його творчість яскрава, прониклива, як то кажуть в мистецьких колах «смачна». Його реалістичний живопис захоплює душу, дарує глядачу відчуття сюжету твору. Особливо захоплюють його пейзажі рідної Чернігівщини, в яких він просто кохався і показував через них красоту природи рідного краю.
Олексій Какало довгий час працював в Чернігівських художньо-виробничих майстернях (1971-1997). У 2000 році він був обраний головою Чернігівської обласної організації національної спілки художників України. Його роботи зберігаються у музеях Чернігова, Новгород-Сіверського, Чугуєва і тепер вже і Кропивницького.

Перебуваючи у відрядженні у місті Чернігові наукові співробітники Музею мистецтв зустрілися з Вірою Василівною Ткаченко, дружиною митця. Під час спілкування Віра Василівна висловила побажання передати деякі роботи свого чоловіка на Кіровоградщину, оскільки сама вона народилася в селі Новий Стародуб колишнього Петрівського району, нині Олександрійського району Кіровоградської області.

В експозиції «Поет мистецтва» представлені 7 робіт митця: «Лугові квіти», 2008; «Випадковий натюрморт», 2018; «А сорочка мамина серцю мила (Віра Ткаченко-дружина художника), 2018; «Заграй мені дударику, 2017»; «Весна», 1998; «Весна. Болотце», 2010; «Білявка», 1998.

Творчість Олексія Какала є відносно новою для вибагливого кропивницького поціновувача мистецтва. В ній відвідувач зможе побачити і красу весни, і чудові та проникливі жіночі портрети, і пейзажі неповторної природи Полісся. Тож не пропустіть можливість помилуватися яскравими та вишуканими роботами справжнього «Поета мистецтва».

У Кропивницькому відкрилася виставка Олексія Какала

У Кропивницькому відкрилася виставка Олексія Какала

Микола Правда 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool