У Кропивницькому відкрилася французького художника-земляка

Лютий 22, 2022 | Новини | Переглядів: 593 | Коментарі: 0

В Музеї мистецтв розгорнуто експозицію «Віктор Орлі: провокація емоцій», присвячену 60-річчю від дня народження французького художника-земляка Віктора Орлі (Геннадія Гребньова).

Цікава біографія та дивовижний творчий злет нашого славетного земляка, якому судилося стати яскравою зіркою унікального мистецького сузір’я самої Франції, заслуговує на окрему передачу популярної свого часу рубрики «Наші за кордоном». Народився майбутній підкорювач країни галів 1962 року в місті Кіровограді. Ще з дитинства почав захоплюватися малюванням, створивши вже у три роки свої перші картини - два домашні портрети. У шкільні роки він стає автором і редактором сатиричних коміксів, які демонструвалися у міському кінотеатрі, а в 16 років отримує головний приз на регіональному конкурсі політичного плакату. Важливими кроками на шляху формування його як творчої особистості стали також закінчення місцевої художню школи, Кіровоградського педагогічного інституту імені О.С.Пушкіна та, беззаперечно, початок у 1993 році професійної діяльності у статусі художника.

Саме на початку «лихих 90-х» ним було створено декілька філософсько-символічних циклів, роботи яких несуть на собі вплив основоположника російського символізму Михайла Врубеля та художника-філософа Миколи Реріха. У середині 1990-х Геннадій Гребньов плідно співпрацює з багатьма письменниками і видавцями, серед яких відомий літературознавець, професор Києво-Могилянської Академії Володимир Панченко та краєзнавець, професор Кіровоградського державного педагогічного університету Леонід Куценко. До творчого активу митця можна також віднести дизайн і художнє оформлення літературного часопису «Вежа» та чимало краєзнавчих і літературних книг. У 1996 році йому випала честь брати участь у конкурсі проекту Великого Державного герба України.

Необхідно зазначити, що важливий вплив на його формування як професійного художника зі своїм неповторним творчим «Я» мав заслужений художник України Сергій Шаповалов (1943-2021), якого Геннадій Гребньов справедливо вважає своїм головним учителем, називаючи одночасно своїми ментальними вчителями Клода Моне, Вінсента Ван-Гога і Пабло Пікассо.

У 2004 році художник переїжджає у Францію і починає працювати під псевдонімом Віктора Орлі. Працює несамовито, натхненно, створюючи за короткий проміжок часу багато нових картин, веде активну виставкову діяльність, бере участь у престижних мистецьких салонах Франції, Канади, України, Китаю. Він майстер широкого жанрового діапазону, в якому переважають пейзаж і натюрморт. Роботи Геннадія Гребньова вирізняються сміливими творчими ідеями, тонкою стилізацією, яскравими кольорами, поєднанням реального і фантастичного. Він не боїться експериментувати на рівні композиції, кольору, техніки, завдяки чому створив свій неповторний стиль, який є поєднанням елементів класичного, символічного і імпресіоністичного живопису, виконаного на полотні маслом за допомогою техніки роботи з мастихіном. Фахівці вказують на характерні оригінальні композиційні рішення художника, багату кольорову гамму його творів, широкий і енергійний мазок, часто густий, але завжди легкий, напівпрозорий, сповнений емоціями і почуттями. За таку незвичайну манеру роботи з мастихіном китайці, великі прихильники творчості митця, порівнюють Віктора Орлі з майстром кунг-фу Лі Ксюнхуан, а у 2013 році Академія мистецтв Гуангдонг Юехуа (місто Гуанчжоу, Китай) приймає художника у свої члени.
Значна частина робіт Геннадія Гребньова присвячена темі води. Героями його творів часто стають морські простори, затоки, порти, річка, озеро, басейн, акваріум, дощ, класичні і сучасні вітрильні човни, лотос та інші речі відповідного тематичного спрямування. Художнику талановито вдається через густий і масивний мазок передати відчуття живої реальності води, її віддзеркалення та вібрації.
Провідною темою творчості Віктора Орлі став Прованс, його пейзажі, натюрморти тощо, які відображають велич первозданної природи і красу багатовікових людських творінь краю, що став місцем проживання і творчою лабораторією мистця. Тож невипадково французи називають Віктора Гребньова почесним послом Провансу.

Художник - різнопланова творча особистість, автор декоративних панно, настінних розписів керамічних виробів. Він створив розписи українського ресторану «Корчма» та здійснив реставрацію і розпис дзвіниці Діви Марії у храмі Святої Трійці міста Марсель, виконав декоративні настінні розписи в приватних віллах французької Рив’єри. Ще у 2005 році він заснував культурно-мистецьку асоціацію «Capitale», ставши її президентом. Робота асоціації спрямована на реалізацію міжнародних творчих проєктів. Так, у 2006 році асоціація провела виставку французького художника-кераміста Сержа Мутальєра в галереї «Лада» міста Києва. Протягом 2007-2013 років було проведено серію мистецьких акцій українських та французьких художників у Франції, Україні, Китаю, зокрема Віктор Орлі безпосередньо виступав куратором персональних виставок художників Сергія Шаповалові і Андрія Ліпатова в київських галереях «Лада» і «Шедевр». У 2008 році Геннадій Гребньов був запрошений в якості Голови журі мистецького салону Нанс-ле-Пен (Франція), а в 2013 році у рамках міжнародного заходу «Марсель – культурна столиця Європи 2013» художник реалізував творчий проєкт «Мій слід на землі», внаслідок якого було створене живописне полотно розміром 500 х 400 см.

Наразі роботи Геннадія Гребньова знаходяться в колекціях КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради», Художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна міста Кропивницького, Запорізького обласного художнього музею, Музею Тараса Шевченка (Торонто, Канада), Музею духовної спадщини Лінг НАН (Шаван, Гуанчжоу, Китай), Академії мистецтв Гуангдонг Юехуа (Гуанчжоу, Китай), Художньої академії Шантоу (Китай). Також твори художника зберігаються в приватних колекціях у Франції, Італії, Німеччини, Україні, Російській Федерації, Польщі, Нідерландах, Бельгії, Китаї, Канади, США. Серед власників робіт Віктора Орлі відомі політики, бізнесмени, актори тощо.

В презентованій в Музеї мистецтв експозиції «Віктор Орлі: провокація емоцій» представлено дві живописні роботи художника «Лотос і золота рибка» (2010) та «Порт Сармю. Баркаси» (2011), які відносяться до серії робіт митця на тему води. В них не тільки віддзеркалення побаченого, а й провокація емоцій і діалогу із споглядачем та створення відповідного романтичного настрою, атмосфери душевного спокою, умиротворення, тиші, відчуття дивовижної гармонії природи і Вічності. Унікальним експонатом є також медальйон «Лев – охоронець» золотисто-мідного кольору із зображенням лева в короні з двома крилами – подарунок майстра Музею мистецтв під час його останнього візиту у липні минулого року. Цей експонат, виготовлений спеціально для Музею мистецтв як своєрідний оберіг, представлений у постійній експозиції зали сакрального мистецтва.

У Кропивницькому відкрилася французького художника-земляка

У Кропивницькому відкрилася французького художника-земляка

Олег Юрченко  


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool