У Кропивницькому до Всесвітнього дня тварин відкрили виставку

Жовтень 02, 2020 | Новини | Переглядів: 901 | Коментарі: 0

2 жовтня 2020 року у відділі Музею мистецтв – картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» напередодні святкування Всесвітнього дня тварин розгорнуто експозицію «Тварини-наші друзі».

Рішення відзначати Всесвітній день тварин було прийнято 4 жовтня на Міжнародному конгресі прибічників руху на захист природи, який проходив у Флоренції (Італія) в 1931 році. Товариства захисту тварин багатьох країн світу заявили про готовність щороку організовувати масові заходи для захисту довкілля, підвищення активності в захисті тварин. 

В Україні День захисту тварин, які є однією з важливих складових довкілля та екосистем, відзначають також щороку 4 жовтня починаючи із 2000 року.
Всесвітній день тварин – це привід нагадати людям про їхню відповідальність, підвищити свідомість суспільства щодо необхідності захисту тварин.

Музей мистецтв приєднався теж до відзначення цього свята презентувавши експозицію творів з фондового зібрання Музею мистецтв із зображенням тварин «Тварини-наші друзі».

Зображення тварин у живописі, скульптурі, графіці є різновидом образотворчого мистецтва та має назву анімалістичний жанр. Художника, який спеціалізується в цьому жанрі, називають анімалістом. Він приділяє основну увагу художньо-образній характеристиці тварини, але при цьому з науковою точністю передає його анатомічну будову.

У Кропивницькому до Всесвітнього дня тварин відкрили виставку

Відомий художник – земляк Володимир Олександрович Федоров (1920-1986) в своїй роботі «Весняне сонце» (1965) зобразив кота, який вмивається під промінням весняного сонця.

В експозиції представлені також роботи Павла Олексієнка (1979-2016) «Блакитноокий» (2013) та «Місячний кіт» (2015). Картини Павла Олексієнка показують глибокий зміст речей та погляд автора на явища і предмети, а не відображають їх такими, якими вони існують в реальному житті. Це відчувається у всіх роботах, притягує погляд, змушує замислитись. Кожен побачить у цих полотнах свою реальність.

Чільне місце в експозиції займає робота Олександра Петровича Швабе (1824-1872) «Зображення чорної болонки» (1843). Олександр Швабе – анімаліст, живописець, баталіст. Писав зображення коней і собак відомих людей. Художник був шанувальником природи і тварин. В своїх творах він намагався відобразити цю любов.

Також в експозиції можна побачити роботу Макса Авдійовича Бірштейна (1914-2000) «Інтер’єр» (1972). Художник працював у жанрах: натюрморт, портрет, пейзаж, інтер’єр, – часто сполучаючи їх у одній композиції.
Експозиція «Тварини-наші друзі» присвячена Всесвітньому дню тварин нагадує про братів наших менших і щоб ми не забувати про те, що ми одна велика сім’я на маленькій планеті і, роблячи добру справу, допомагаючи тваринам, ми допомагаємо собі.

Тетяна Костенко


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool