У Кіровограді вивчатимуть «радонову» тематику

Жовтень 14, 2011 | Новини | Переглядів: 1408 | Коментарі: 0

У готелі «Європа» в обласному центрі за участі радника голови обласної державної адміністрації Миколи Сухомлина відкрився цикл занять з «радонової» тематики у рамках співпраці Міністерства охорони здоров'я України зі Шведським агентством з радіаційної безпеки.


Шведські та українські науковці-радіологи, які взяли участь у семінарі, відзначили, що за результатами проведених в області досліджень визначено, що радон є одним з основних факторів ризику отримання населенням додаткових доз іонізуючого опромінення.
Область має сировинну базу атомної енергетики – урановидобувну промисловість, яка включає Інгульське, Смолінське, Новоконстянтинівське родовища уранової руди та хвостосховище «Щербаківське» гідрометалургійного заводу Державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат», яке експлуатується з 1959 року і призначене для накопичення і зберігання твердих та рідких слабоактивних радіоактивних відходів уранозбагачувальної промисловості. Характерним для видобутку уранової руди є те, що майже усі відходи – відвали шахтних порід, скиди шахтних вод, викиди в атмосферу шахтного повітря, проведення технологічних вибухових робіт, являють собою джерела контрольованого радіаційного забруднення навколишнього природного середовища.
На думку науковців, ситуацію також ускладнює той факт, що Кіровоградська область розташована на масиві гірських порід з підвищеним та високим вмістом розсіяних радіоактивних елементів урано-торієвого ряду.
Радник голови облдержадміністрації Микола Сухомлин нагадав, що в області з метою мінімізації негативного впливу радону діє комплексна програма захисту населення від впливу іонізуючого випромінювання. Її метою є проведення комплексу досліджень впливу природної та техногенної складових іонізуючого випромінювання на населення області та впровадження науково обґрунтованих протирадонових заходів з метою приведення рівнів радону у повітрі житлових будинків, навчальних, лікувально-оздоровчих та виробничих приміщень до вимог діючої нормативної бази.
На даний час у рамках цієї програми проведено комплекс демографічних, геолого-екологічних, еколого-гігієнічних, санітарно-епідеміологічних та медико-статистичних досліджень.
У нинішньому році планується проведення радіаційного контролю вмісту радону 222 в повітрі приміщень дошкільних, шкільних та лікувальних закладів, місць загального користування у населених пунктах області.
З цією метою у жовтні нинішнього року було укладено договір з Державною установою «Інститут гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзєєва Національної Академії медичних наук України для отримання експертних висновків щодо впливу радонового випромінювання на населення області.
Найближчим часом планується провести вимірювання на територіях Новоархангельського, Маловисківського, Кіровоградського районів та міста Кіровограда.

джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool