У Кіровограді відзначили 100-річчя від дня народження Героя Радянського Союзу Олексія Єгорова

Листопад 24, 2014 | Новини | Переглядів: 978 | Коментарі: 0

Покладанням квітів відзначили у Кіровограді 100 – річчя від дня народження Героя Радянського Союзу Олексія Семеновича Єгорова.

22 листопада на Меморіальному комплдексі Фортечні вали зібралися учасники війни, ветерани, представники міської влади, громадськість міста, щоб вшанувати пам’ять нашого видатного земляка. Під час Великої Вітчизняної війни Олексій Єгоров визвався добровольцем на фронт, відзначив у своєму виступі перед учасниками покладання голова міської організації веранів Віталій Вієвський. Після закінчення школи особливого призначення при Центральному штабі партизанського руху його направили в Чорноморську групу військ з особливим завданням по знищенню військових об'єктів ворога. Тут він оволодів складним мистецтвом підривника і водночас організацією диверсійної справи. Справжньою школою для Олексія Єгорова було партизанське з'єднання уславленого ватажка народних месників Олександра Федорова, майбутнього Двічі Героя Радянського Союзу. Перший пущений під укіс ешелон підривники Єгорова здійснили саме в загоні Федорова. 29 серпня 1944 року у Словаччині спалахнуло антифашистське національно-визвольне повстання. Збройні сили його складали партизанські загони, до складу яких входило близько 15 тисяч чоловік. З метою надання допомоги повстанцям український штаб партизанського руху перекинув на територію Словаччини кілька партизанських груп. Серед них найчисельнішою і найактивнішою була група підполковника Єгорова. Один за одним летіли під укіс німецькі ешелони з живою силою і технікою, злітали у повітря залізничні й автомобільні мости. Транспортні магістралі країни були повністю паралізовані. Гітлерівці кинули на пошуки диверсантів значні сили, але ті були невловимими. 28 жовтня 1944 року повстанці і партизани за допомогою 38-ї армії 1-го Українського фронту та 1-го Чехословацького армійського корпусу, сформованого в Україні, святкували перемогу. Олексій Єгоров став національним героєм Чехословаччини. Уряд Чехословаччини нагородив Єгорова орденом і медаллю Яна Жижки, медаллю «За хоробрість», французькою медаллю «Вікторія», «Військовим хрестом». На відзнаку визначних бойових заслуг Олексія Єгорова уряд Чехословаччини заснував напередодні 20-річчя Словацького повстання і визволення Чехословаччини від фашистів нагороду — знак «Партизанська зірка О. С. Єгорова», який йому був пізніше вручений. Після війни підполковник Єгоров за порадою свого друга Григорія Балицького поселився у місті над сивим Інгулом. За традицією того часу фронтовиків-орденоносців висували на партійну та радянську роботу. Олексія Семеновича після закінчення Вищої партійної школи при ЦК КПРС призначили першим заступником голови Кіровоградського облвиконкому. Роботи у нього вистачало, адже він відповідав за промисловість області. На цьому відповідальному посту колишній партизанський ватажок діяв так само чітко, точно, виважено. Єгоров став кавалером трьох орденів Трудового Червоного Прапора.
Від керівництва області був відповідальний за будову Кременчуцької ГЕС — під його опікою зводилося і нове місто Світловодськ. При безпосередній участі Олексія Семеновича у м. Кіровограді споруджено універмаг «Дитячий світ», приміщення спортшколи, ресторан «Весна», готель «Київ», з'явилися тролейбуси. На його рахунку газифікація обласного центру, спорудження Колгоспного ринку, водогін «Дніпро-Кіровоград». Розуміючи важливість будівельної професії для розвитку Кіровоградщини, він виступив ініціатором спорудження сучасного комплексу профліцею. Помер Олексій Єгоров 16 квітня 1970 року, займаючи посаду заступника голови Кіровоградського облвиконкому. Похований на Меморіальному цвинтарі на Фортечних валах міста Кіровограда, де йому встановлено пам'ятник. Крім вулиці його імені, в місті його ім'я носить кіровоградський професійний ліцей (1977). На території професійного ліцею відкрито погруддя Героя Радянського Союзу О. Єгорова (2010). На будинку, де він жив разом із сім'ю, по вул. Декабристів, 10 встановлено меморіальну дошку. Пам'ять Олексія Єгорова увічнена у Словаччині, його іменем у Татрах назвали перевал, в Банській Бистриці вулиця носить його ім'я. Він є Почесним громадянином м. Банська Бистриця.

джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool