У Кіровограді відкрито виставку «15 років - це тільки початок»

Травень 07, 2016 | Новини | Переглядів: 1157 | Коментарі: 0

9 травня 2016-го року Кіровоградський обласний художній музей відзначає своє 15-річчя, що є непересічним та дуже важливим позитивним явищем для усієї мистецької спільноти, тим більше – в умовах складного сьогодення

 А ще це гарний привід підвести певні підсумки, замислитись над новими мистецькими проектами та згадати історію створення обласного художнього музею, який вже давно отримав неофіційний статус мистецької перлини нашого степового краю.
Ідея створення у місті художнього музею виникла ще у 1870-му році, та подібні починання − справа нелегка, тому лише у 1921-му році було створено картинну галерею, яка в 1924 році ввійшла до складу природничо-історичного музею, перейменованого в 1938 році у краєзнавчий. Колекція того часу налічувала 150 експонатів, 26 з яких – оригінали, і являла собою націоналізовані та зібрані у передреволюційні роки картини, а також подаровані шанувальниками мистецтва пам’ятки. Та під час фашистської окупації колекція була розграбована, а галерея, фактично, припинила своє існування більш як на 20 років. Відродження закладу відбулося тільки в 1965 році вже в якості відділу обласного краєзнавчого музею у приміщенні Спасо-Преображенської церкви, врятувавши, можливо, останню від повної руйнації.

Після розпаду Радянського Союзу статус релігії було поновлено і церкву повернули віруючим, а картини отримали нову домівку по вулиці Карла Маркса, 60 (зараз – Велика Перспективна). Цей будинок, розташований у центральний частині міста, було побудовано наприкінці ХІХ поч. ХХ ст. Первісний інтер‘єр являв собою один із прикладів початкового періоду стилю модерн, мав високу художню цінність і був одним із зразків нового типу торгівельних будівель на початку ХХ століття, які залишились у місті. Саме він і став, за розпорядженням

Представника Президента України в Кіровоградській області від 4 січня 1993 року, місцем народження Кіровоградського обласного художнього музею. З 1992 по 2001рік у результаті проведеної реставрації первісний вигляд будівлі музею майже повністю було відновлено.
Історія музею це також і люди, які доклали чималих зусиль до його становлення та розвитку. Так, варто згадати нашу славетну землячку Олену Орестівну Ноземцеву, яка з 1953 р. по 1967 р. очолювала обласний краєзнавчий музей, зваливши на свої тендітні жіночі плечі чисельні проблеми господарського, організаційного та науково-методичного характеру. Завдяки їй у грудні 1965 р. було відкрито картинну галерею, що стала філією обласного краєзнавчого музею та відбулося суттєве поповнення фондів музею творами переданими з Державного Ермітажу, Державної Третьяковської галереї, Київських музеїв російського та українського мистецтва, Дирекції художніх виставок, тощо.

Першому директору художнього музею, Миколі Івановичу Федотову, довелося вирішувати через розпорядчі органи питання з приміщенням, фінансові та організаційні завдання, налагоджувати перевезення музейних експонатів. Саме Микола Федотов та тогочасний колектив музею заклали фундамент для майбутнього відкриття обласного художнього музею для відвідувачів, зробивши величезний внесок у підготовку та організацію великої кількості мистецьких виставок, які стали яскравими подіями у мистецькому житті міста й області.
Не можна не згадати й про небайдужих ентузіастів – Валерія Миколайовича Давидова, Валентину Григорівну Ноженко, Юрія Борисовича Гончаренка, Олега Григоровича Юрченка та багатьох інших, які гідно продовжували справу своїх попередників, старанно примножуючи фондове зібрання музею та розширюючи сферу його діяльності.

На сьогоднішній день музейний заклад очолює Тетяна Олександрівна Ткаченко, під керівництвом якої ведеться неперервний пошук нових творчих ідей та шляхів їх втілення. Можна з упевненістю сказати, що зараз Кіровоградський обласний художній музей є культурним центром та візитною карткою нашої області.

Дуже символічним є той факт, що відкриття Кіровоградського обласного художнього музею для відвідування відбулося саме у День Перемоги над нацизмом у Європі 9 травня 2001 року, що стало додатковим подарунком у цей святий день усім справжнім шанувальникам образотворчого мистецтва. Тому цілком природно, що складовою виставки, присвяченої 15-річчю відкриття музею стали роботи, що віддзеркалюють переможний травень 1945 року та тих славетних трударів війни, що подарували нам усім право на життя: «Портрет художника М. Г. Бондаренка» (1974) М. В. Надєждіна, «Переможець» (1988) О. С. Логвинюка, «Портрет Жосана М. І. – кавалера ордена Слави» (1983) Л. Г. Кир’янової, «День перемоги» (1975) В. О. Федорова.

Ряд робіт виставки присвячені безпосередньо ювіляру – обласному художньому музею та людям, причетним до його створення, що є чудовим прикладом данини пам’яті та безмежної вдячності: «Обласний художній музей» (2006) та «Преображенський Собор» (2002) Л. І. Бондаря, «Художній музей» Н. Богоріл, «Вулиця К. Маркса 1960-ті роки» та «Портрет Олени Орестівни Ноземцевої» В. О. Федорова.
Традиційною складовою цієї травневої виставки стали чудові натюрморти, які створюють неповторну атмосферу від подвійного свята та символізують щастя, гармонію та надію на краще: «Пиріг з чорницею» (1948), «Червоні лілії» (1952) О.О.Осмьоркіна, «Квіти» (1963) О. Ф. Фойницького, «Сакура в цвіту» М. Т. Добролежи, «Натюрморт» (1983) В. О. Федорова, «Весняний букет» (2010) М. В. Надєждіна, «Квітнуть сади» А. В. Німенка, «Польові квіти» (2010) М. І. Церни, «Весняний мотив» (1993) М. Г. Бондаренка, «Натюрморт з полуницею» (2008) та «Натюрморт з годинником» (2008) С. І. Письменного, «Іриси» (2008) А. Г. Шаповалова, «Троянди» (1993) А. О. Данілова, «Польові квіти» (2006) Ю. Б. Гончаренка, «Вул. Єгорова навесні» (2007) А. М. Кадигроба.

Тож сподіваємось, що цей травневий вернісаж не залишить байдужим жодного справжнього шанувальника високопрофесійного образотворчого мистецтва, який давно очікує на зустріч з мистецькою перлиною Кіровоградщини.

Богдана Бабенко, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи
Леся Дмітрієва, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool