У Кіровограді санепідстанція призупинила реалізацію бичка в’яленого,є підозра на вміст токсину ботулізму

Лютий 04, 2012 | Новини | Переглядів: 1504 | Коментарі: 0

Тільки-но закінчився 2011 рік із своєю статистикою захворюваності, як січень місяць 2012 року вже відзначився першими випадками постраждалих на ботулізм в області.

23 та 31 січня до інфекційного відділення Центральної клінічної лікарні м.Кіровограда були доставлені дві жінки з підозрою на ботулізм. Після їх опитування та огляду лікарями встановлено попередній діагноз: Ботулізм; для запобігання подальшого розвитку захворювання та виникнення ускладнень хворим введено протиботулінічну сироватку та встановлено підозрюваний продукт, що став причиною занедужання.

У першому випадку, жінка 32 років із с.Косівка Олександрійського району, вживала курячу тушонку домашнього виготовлення, що була привезена від батьків з Черкащини. Цю ж тушонку разом вживала вся родина (4 особи), в тому числі і дитина 2,5 років. На щастя дитина не постраждала. Токсин збудника ботулізму дуже токсичний та небезпечний, і для дитини він становить пряму загрозу для життя. Сама ж постраждала знаходиться на стаціонарному лікуванні, стан важкості – середній.

У другому випадку постраждала жінка 25 років, із м.Кіровограда. За словами постраждалої причиною стали в’ялені бички, виробництва: ТОВ «Аляска-Трейдінг» (Київська область, Васильківський район, смт.Калинівка, вул.Залізнична, 49-б), що були придбані в магазині «Фуршет» КФ ДП «Гарантія-маркет» по вул.Дзержинського, 24. Стан важкості захворювання постраждалої – середній.
Для запобігання виникнення нових випадків ботулізму, пов’язаних із цією рибою, на вимогу Кіровоградської міської санепідстанції призупинена реалізація бичка в’яленого в мережі магазинів «Фуршет» КФ ДП «Гарантія-маркет» в м.Кіровограді. Проводяться лабораторні дослідження бичка в’яленого на вміст токсину ботулізму та мікробіологічних показників. Кіровоградською обласною санепідстанцією про даних випадок захворювання проінформовано Київську облСЕС, під наглядом якої знаходиться підприємство-виробник: ТОВ «Аляска-Трейдінг».

З огляду на випадок промислового ботулізму? нагадуємо наступне. Продукція, що стає причиною ботулізму (тобто вміщує в собі токсин) своїм зовнішнім виглядом, і навіть смаковими якостями, може не відрізнятися від якісної, безпечної продукції. Причиною зараження продукції стає недостатня обробка сировини, в даному випадку можлива неакуратна розробка риби, недостатнє її миття; порушення технологічних режимів виробництва (недостатня концентрація тузлука, час витримки соління або в’ялення риби, температурні режими), інше, що сприяє життєдіяльності збудника захворювання і виробленню токсину. Саме токсин стає отрутою для організму людини.
Особливістю ботулізму – гострої кишкової токсикоінфекції є те, що на вигляд така продукція якісна і безпечна, з невичерпаними термінами зберігання, в торгівельну мережу надходить із супровідними документами. В продукті токсин розміщується локально (в місці знаходження збудника і його інших продуктів життєдіяльності), не розповсюджується по всьому продукту, і при вживанні продукту кількома особами – може захворіти тільки одна. Такі особливості збудника і захворювання повинні враховуватися виробниками відповідної продукції (рибної, м’ясної, овочевої, грибної), так як тільки дотримання вимог технологічного процесу виробництва взмозі забезпечити загибель різноманітних мікроорганізмів, в т.ч. збудника ботулізму та безпечність самої продукції для споживача.

Завідуюча відділення гігієни харчування Олена Черненко

джерело


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool