У Кіровограді санепідстанція призупинила реалізацію бичка в’яленого,є підозра на вміст токсину ботулізму

Лютий 04, 2012 | Новини | Переглядів: 1439 | Коментарі: 0

Тільки-но закінчився 2011 рік із своєю статистикою захворюваності, як січень місяць 2012 року вже відзначився першими випадками постраждалих на ботулізм в області.

23 та 31 січня до інфекційного відділення Центральної клінічної лікарні м.Кіровограда були доставлені дві жінки з підозрою на ботулізм. Після їх опитування та огляду лікарями встановлено попередній діагноз: Ботулізм; для запобігання подальшого розвитку захворювання та виникнення ускладнень хворим введено протиботулінічну сироватку та встановлено підозрюваний продукт, що став причиною занедужання.

У першому випадку, жінка 32 років із с.Косівка Олександрійського району, вживала курячу тушонку домашнього виготовлення, що була привезена від батьків з Черкащини. Цю ж тушонку разом вживала вся родина (4 особи), в тому числі і дитина 2,5 років. На щастя дитина не постраждала. Токсин збудника ботулізму дуже токсичний та небезпечний, і для дитини він становить пряму загрозу для життя. Сама ж постраждала знаходиться на стаціонарному лікуванні, стан важкості – середній.

У другому випадку постраждала жінка 25 років, із м.Кіровограда. За словами постраждалої причиною стали в’ялені бички, виробництва: ТОВ «Аляска-Трейдінг» (Київська область, Васильківський район, смт.Калинівка, вул.Залізнична, 49-б), що були придбані в магазині «Фуршет» КФ ДП «Гарантія-маркет» по вул.Дзержинського, 24. Стан важкості захворювання постраждалої – середній.
Для запобігання виникнення нових випадків ботулізму, пов’язаних із цією рибою, на вимогу Кіровоградської міської санепідстанції призупинена реалізація бичка в’яленого в мережі магазинів «Фуршет» КФ ДП «Гарантія-маркет» в м.Кіровограді. Проводяться лабораторні дослідження бичка в’яленого на вміст токсину ботулізму та мікробіологічних показників. Кіровоградською обласною санепідстанцією про даних випадок захворювання проінформовано Київську облСЕС, під наглядом якої знаходиться підприємство-виробник: ТОВ «Аляска-Трейдінг».

З огляду на випадок промислового ботулізму? нагадуємо наступне. Продукція, що стає причиною ботулізму (тобто вміщує в собі токсин) своїм зовнішнім виглядом, і навіть смаковими якостями, може не відрізнятися від якісної, безпечної продукції. Причиною зараження продукції стає недостатня обробка сировини, в даному випадку можлива неакуратна розробка риби, недостатнє її миття; порушення технологічних режимів виробництва (недостатня концентрація тузлука, час витримки соління або в’ялення риби, температурні режими), інше, що сприяє життєдіяльності збудника захворювання і виробленню токсину. Саме токсин стає отрутою для організму людини.
Особливістю ботулізму – гострої кишкової токсикоінфекції є те, що на вигляд така продукція якісна і безпечна, з невичерпаними термінами зберігання, в торгівельну мережу надходить із супровідними документами. В продукті токсин розміщується локально (в місці знаходження збудника і його інших продуктів життєдіяльності), не розповсюджується по всьому продукту, і при вживанні продукту кількома особами – може захворіти тільки одна. Такі особливості збудника і захворювання повинні враховуватися виробниками відповідної продукції (рибної, м’ясної, овочевої, грибної), так як тільки дотримання вимог технологічного процесу виробництва взмозі забезпечити загибель різноманітних мікроорганізмів, в т.ч. збудника ботулізму та безпечність самої продукції для споживача.

Завідуюча відділення гігієни харчування Олена Черненко

джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool