У Кіровограді немає "гарячих точок", де б радіаційний фон перевищував допустимі норми

Вересень 05, 2012 | Новини | Переглядів: 1591 | Коментарі: 1

В області вже другий день працює єдина в Україні мобільна радіологічна лабораторія "RanidSONNI", оснащена сучасною надчутливою апаратурою. За ці два дні лабораторія обстежила радіаційний фон ключових автомобільних магістралей обласного центру, місця найбільшого скупчення людей – вокзали, ринки, лікарні, парки, адміністративні установи, окремі мікрорайони – Завадівку і Велику Балку.

Начальник відділу радіаційної безпеки Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ) Володимир Богорад запевнив: у Кіровограді немає "гарячих плям", де б радіаційний фон перевищував допустимі норми.
Сьогодні Володимир Богорад разом із Олександрою Слєпченко, начальником мобільної лабораторії радіаційної розвідки, зустрілися із головою облдержадміністрації Сергієм Ларіним під час засідання робочої групи з вивчення радіаційно-екологічної ситуації в області та впливу іонізуючого випромінювання на стан здоров’я населення.
Остаточні результати дослідження спеціалісти лабораторії нададуть згодом, адже на черзі іще обстеження уранових шахт на території Маловисківського і Кіровоградського районів, хвостосховища – у Петрівському. Але попередні висновки Володимир Богорад все ж таки озвучив.
Хоча "гарячих точок" за рівнем радіаційного фону лабораторія на території обласного центру не зафіксувала, але є окремі моменти, на які варто звернути увагу. Володимир Богорад відзначив, що той фон, який нині має Кіровоград – це природне явище, змінити яке важко. Але є й техногенні фактори, що впливають на підвищення радіаційного фону. Найперше, Володимир Іванович виділив вуличний пил. Під час досліджень спеціалісти лабораторії звернули увагу на підвищення показників радіаційного фону на автовокзалах – пояснення просте – автобуси, що в'їжджають на територію вокзалів привозять не лише пасажирів, а й пил та бруд, що також впливає на показники радіаційного фону. Окрім цього і узбіччя доріг, а найбільше – перехрестя з достатньо жвавим рух автотранспорту що не може не впливати і на значне переміщення брудного пилу - більш радіаційно забруднені, ніж центральна проїжджа частина автомагістралей. Володимир Богорад виділив однозначну техногенну складову фону – привезений на вулиці міста бруд. Разом із констатацією факту впливу пилу на рівень радіаційного забруднення Володимир Богорад уже озвучив кілька рекомендацій по його зниженню – елементарне миття доріг і озеленення територій, що зв’язуватиме рух мікрочастинок бруду.
Підвищення радіаційного випромінювання дає і граніт, що підтвердили Володимир Богорад і Олександра Слєпченко. Так, лабораторія виявила, що пам'ятник Кірову у центрі міста – таки "фонить", як кажуть у народі. Причиною тому – граніт, з якого зроблений пам'ятник, а точніше місце видобутку цієї гірської породи. Адже радник голови облдержадміністрації Микола Сухомлин, який має чималий досвід роботи у гірничо-видобувній промисловості, одразу ж пояснив – матеріал для пам'ятника Кірову, використовували із гранітного кар’єру, що у Кіровоградському районі, де дійсно спостерігаються підвищені показники радіаційного випромінювання.
Саме тому Володимир Богорад радив бути вкрай обережними, використовуючи граніт у будівництві, зважаючи на такі його природні особливості.
Голова облдержадміністрації Сергій Ларін зазначив, що подібні лабораторні дослідження на Кіровоградщині будуть не єдиними – перевірити необхідно усю територію області. Голова облдержадміністрації налаштований рішуче – вже давно пора розвіяти усі міфи і спекуляції на темі урану та його ймовірного впливу на високий рівень онкозахворювань в області.

за матеріалами , фото Ігоря Філіпенка.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool