Стартувала третя хвиля: як діяти приймальним комісіям та абітурієнтам

Серпень 08, 2013 | Новини | Переглядів: 792 | Коментарі: 0

Сьогодні, 8 серпня, вищі навчальні заклади оприлюднили останні – треті списки рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення.

Аналізуючи звернення на телефон «гарячої лінії» та передбачаючи можливі проблеми на цьому етапі, Громадянська мережа Опора закликає виші виконати в повному обсязі положення Умов прийому, зокрема:

1. Оновити рейтингові списки вступників, внісши зміни, які відбулися протягом проведення перших двох етапів конкурсного відбору. Відповідно до розділу XV Умов прийому, такі списки формуються приймальною комісією з Єдиної бази та оприлюднюються шляхом розміщення на інформаційних стендах приймальних комісій (у межах ліцензованого обсягу) та веб-сайтах вищих навчальних закладів (усіх вступників) із зазначенням категорій списку (вступники, які мають право на зарахування поза конкурсом; вступники, рекомендовані до зарахування за результатами співбесіди; учасники міжнародних олімпіад; вступники, які зараховуються за конкурсом). У рейтинговому списку мають бути зазначені: прізвище, ім’я та по батькові вступника; конкурсний бал вступника; наявність підстав для вступу поза конкурсом; наявність підстав для вступу за результатами співбесіди з відміткою про результати співбесіди; наявність права на першочергове зарахування.

2. Оприлюднити рішення приймальної комісії про рекомендування до зарахування у третьому етапі не пізніше12-ї години. Список абітурієнтів рекомендованих до зарахування має бути розміщений на стендах приймальних комісій вищих навчальних закладів, а також на веб-сайті вищого навчального закладу.

3. Якщо абітурієнт, який не був рекомендований до зарахування у третій хвилі має бажання подати оригінали документів до ВНЗ, приймальна комісія зобов’язана такі документи прийняти від абітурієнта. З відповідним роз’ясненням Міністерства освіти, що відмова приймальної комісії у прийнятті документів – заміні оригіналів на копії чи копій на оригінали - є неправомірною можна ознайомитися тут.
Крім того, нагадуємо приймальним комісіям ВНЗ про те, що лише після виконання вступниками всіх вимог для зарахування на навчання за державним замовленням у визначених обсягах формуються списки рекомендованих для зарахування на навчання за кошти юридичних та фізичних осіб. До цього часу ВНЗ не мають права укладати договори, чи рекомендувати абітурієнтам здійснити оплату за навчання, оскільки вони можуть бути рекомендовані до зарахування на місця державного замовлення у третій «хвилі».
Слід також зважати, що 10 серпня припадає на вихідний – суботу, тому більшість приймальних комісій працюватиме за скороченим графіком роботи. Аби не втратити шанс, радимо вступникам, які рекомендовані у третій хвилі зарахування, чи мають можливість бути зарахованим у так званому «конкурсі оригіналів», перетелефонувати у ВНЗ та поцікавитися, до котрої години працює приймальна комісія у суботу. Як показує досвід першої хвилі, закінчення якої також припадало на вихідні, комісії зазвичай працюють неповний робочий день, що може ускладнити вчасну подачу документів. Крім того, відповідно до п.4.2 Умов прийому до ВНЗ у 2013 році, порядок роботи приймальної комісії (дні тижня та години) має бути зазначений у Правилах прийому до кожного вишу.

Додаткова інформація:
Ірина Швець, прес-секретар кампанії «За прозорий вступ до ВНЗ» - 063 628 68 40.
Зоя Лебідь, спостерігач Громадянської мережі ОПОРА у Кіровоградській області 095 794 30 72.
у Кіровоградському державному

Спостереження відбувається в рамках кампанії «За прозорий вступ до вищих навчальних закладів!», підтриманої МФ «Відродження».


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool