Щоб відпочинок на узбережжі був безпечним

Травень 15, 2014 | Новини | Переглядів: 749 | Коментарі: 0

Зв’язок людини та води – споконвічний і сягає в глибину віків. Особливо, якщо сприймати воду як чудодійний засіб оздоровлення організму.

Від спілкування з водою людина отримує фізичне та моральне задоволення, позбувається стресів, адже вода – невичерпне джерело енергії. Але, нажаль, для декого відпочинок біля води закінчується трагедією. Кількість трагічних випадків на водних об’єктах невпинно збільшується. Вода помилок не прощає, тому кожному з нас варто пам’ятати та дотримуватись правил безпечної поведінки під час відпочинку.
Насамперед, планувати свій відпочинок необхідно тільки у спеціально відведених місцевими органами виконавчої влади та обладнаних для цього місцях.
Безпечніше буде відпочивати на воді у світлу частину доби, купатися дозволяється в спокійну безвітряну погоду при швидкості вітру до 10 м/сек, температурі води – не нижче +18 С, повітря – не нижче +24 С. Після прийняття їжі купатися можна не раніше, ніж через 1,5-2 години.
Розпалені сонцем, не поринайте різко у воду, так як через контраст температур відбувається надмірне скорочення м’язів і, як наслідок, – зупинка серця. У воду треба заходити повільно, занурюватися поступово.
Категорично забороняється запливати за попереджувальні знаки та буї, стрибати у воду з човнів, катерів, споруджень, непризначених для цього. Також не можна пірнати з містків, шлюзів, дамб, причалів, дерев, високих берегів.
Небезпечно використовувати для плавання такі засоби, як дошки, колоди, камери від автомобільних шин та інше знаряддя, яке не передбачене для плавання.
Небезпечно організовувати ігри на воді, пов’язані з пірнанням, захватом чи штовханням тих, хто купається поруч. А однією з основних небезпек, що призводять до трагічних ситуацій, є купання в нетверезому стані. Не вживайте перед купанням спиртні напої. Вони небезпечні навіть при невеликій концентрації в крові, тому що алкоголь блокує ділянку мозку, яка керує розширенням і звуженням судин. А значить, може призвести до судом та втрати свідомості.
Не залишайте дітей самих біля води! Переконайтеся, що вони добре засвоїли правила безпеки і знають, що купатися можна тільки з дозволу і в присутності дорослих. Бажано і дорослим купатися, коли поблизу є хоча б одна людина, яка в разі біди сама надасть допомогу потопаючому або покличе на допомогу інших.
На широких водоймах, у великих містах, на упорядкованих пляжах діють рятувальні пости, які завжди напоготові, але забезпечити стовідсоткову безпеку на воді вони не зможуть, якщо ми самі не виявимо розсудливість і відповідальність. Не можна проявляти легковажність, коли йдеться про безпеку життя. А вода – стихія підступна і непередбачувана. Відповідальна, дисциплінована людина буде суворо виконувати всі правила безпечної поведінки на воді, розуміючи, що таким чином вона вбереже себе від травм або загибелі, а близьких - від переживань за неї.
Сподіваємося, засвоєння цих правил вбереже вас та ваших близьких від неприємностей на відпочинку.


НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
 


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool