Щоб відпочинок на узбережжі був безпечним

Травень 15, 2014 | Новини | Переглядів: 731 | Коментарі: 0

Зв’язок людини та води – споконвічний і сягає в глибину віків. Особливо, якщо сприймати воду як чудодійний засіб оздоровлення організму.

Від спілкування з водою людина отримує фізичне та моральне задоволення, позбувається стресів, адже вода – невичерпне джерело енергії. Але, нажаль, для декого відпочинок біля води закінчується трагедією. Кількість трагічних випадків на водних об’єктах невпинно збільшується. Вода помилок не прощає, тому кожному з нас варто пам’ятати та дотримуватись правил безпечної поведінки під час відпочинку.
Насамперед, планувати свій відпочинок необхідно тільки у спеціально відведених місцевими органами виконавчої влади та обладнаних для цього місцях.
Безпечніше буде відпочивати на воді у світлу частину доби, купатися дозволяється в спокійну безвітряну погоду при швидкості вітру до 10 м/сек, температурі води – не нижче +18 С, повітря – не нижче +24 С. Після прийняття їжі купатися можна не раніше, ніж через 1,5-2 години.
Розпалені сонцем, не поринайте різко у воду, так як через контраст температур відбувається надмірне скорочення м’язів і, як наслідок, – зупинка серця. У воду треба заходити повільно, занурюватися поступово.
Категорично забороняється запливати за попереджувальні знаки та буї, стрибати у воду з човнів, катерів, споруджень, непризначених для цього. Також не можна пірнати з містків, шлюзів, дамб, причалів, дерев, високих берегів.
Небезпечно використовувати для плавання такі засоби, як дошки, колоди, камери від автомобільних шин та інше знаряддя, яке не передбачене для плавання.
Небезпечно організовувати ігри на воді, пов’язані з пірнанням, захватом чи штовханням тих, хто купається поруч. А однією з основних небезпек, що призводять до трагічних ситуацій, є купання в нетверезому стані. Не вживайте перед купанням спиртні напої. Вони небезпечні навіть при невеликій концентрації в крові, тому що алкоголь блокує ділянку мозку, яка керує розширенням і звуженням судин. А значить, може призвести до судом та втрати свідомості.
Не залишайте дітей самих біля води! Переконайтеся, що вони добре засвоїли правила безпеки і знають, що купатися можна тільки з дозволу і в присутності дорослих. Бажано і дорослим купатися, коли поблизу є хоча б одна людина, яка в разі біди сама надасть допомогу потопаючому або покличе на допомогу інших.
На широких водоймах, у великих містах, на упорядкованих пляжах діють рятувальні пости, які завжди напоготові, але забезпечити стовідсоткову безпеку на воді вони не зможуть, якщо ми самі не виявимо розсудливість і відповідальність. Не можна проявляти легковажність, коли йдеться про безпеку життя. А вода – стихія підступна і непередбачувана. Відповідальна, дисциплінована людина буде суворо виконувати всі правила безпечної поведінки на воді, розуміючи, що таким чином вона вбереже себе від травм або загибелі, а близьких - від переживань за неї.
Сподіваємося, засвоєння цих правил вбереже вас та ваших близьких від неприємностей на відпочинку.


НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool