Що гірше для кропивничан: Плюс до 1500 грн у платіжках чи зростання всіх цін на 40 відсотків?

Серпень 13, 2018 | Новини | Переглядів: 1066 | Коментарі: 0

Або перше або друге є цілком реальним, вважає спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. 

Якщо Україна виконає умови Міжнародного валютного фонду ( МВФ) і збільшить ціну на газ до 11 тис. грн за тисячу кубометрів, то середня платіжка кожної кіровоградської родини зросте на 1000-1500 грн. Якщо ж уряд відмовиться підвищувати ціну на газ – Україна не отримає новий транш, яким могли б погасити борги попередніх урядів. До кінця 2019 року Україна має погасити понад 6 млрд доларів боргів, а до 2020 – 18,5 млрд.    

Підвищення цін на газ для населення до ринкового рівня є однією з ключових вимог для чергового перегляду програми співпраці України з МВФ і виділення Україні нового траншу. Для МВФ це питання є принциповим з точки зору того, чи здатна Україна проводити реформи і чи можна подовжувати з нею програму співробітництва. Натомість, представниками українського уряду під час переговорного процесу з представникам МВФ неодноразово наголошувалося на тому, що таке різке підвищення призведе до ряду складних соціально-економічних наслідків.

Радник Прем'єр-міністра Володимир Цибулько наголошує, що підвищення ціни на газ, як вимагає МВФ, на 60 % “автоматично тягне за собою підвищення всіх послуг ЖКГ. У підсумку гаманець українця спустіє на 1,5-2 тис грн. Чи задумувався хтось, що виконавши безумовно вимогу МВФ і збільшивши ціну на газ майже на 60%, автоматично зросте і кількість субсидіантів і державні видатки на них? А це треба збільшити бюджет з 70,9 млрд. грн. до 113 млрд. грн. 80% населення країни потребуватиме субсидій. При цьому мабуть доведеться заморозити всі соціальні стандарти.”

Навіть для тих, хто не отримує субсидії, різке зростання цін, безробіття і банкрутство – набагато болючіше, ніж зростання тарифів чи курс долара по 40, - вважає спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. В інтерв'ю Інтернет-виданню “Новое время” він зазначає:

“ Що краще – отримати зростання тільки одного компонента наших витрат, тарифів на ті ж 30% чи отримати зростання всіх цін на 40%? І яка ситуація більше підходить до визначення зубожіння і геноциду. Це не вища математика, тут навіть не треба вираховувати, яка частка тарифів у вашому споживчому кошику. Другий варіант набагато бідніший, особливо якщо враховувати той факт, що при ньому вас можуть ще й звільнити. І знову українці потягнуться до Польщі, де платять зарплати, де високі тарифи і де набагато більше здорового глузду.”

Єдиним прийнятним варіантом є продовження переговорного процесу з МВФ для того, щоб знайти формулу підвищення ціни на газ, яка б не була критичною для економіки України і для соціального стану населення. За останній рік Уряд запропонував Міжнародному валютному фонду близько восьми варіантів досягнення компромісу в переговорах про зміни в розрахунках тарифу на газ, які б були прийнятними для населення. Втім всі ці пропозиції МВФ відкинуло.

На думку фахівців, Україні якнайшвидше необхідно досягти цього компромісу. Заступник керівника Стратегічної групи радників з підтримки реформи (SAGSUR) Павло Кухта в інтерв’ю “ Новое время” зазначив:

”Вирішення питання газових тарифів розблокує отримання чергового траншу МВФ. Це є необхідним для уникнення дефолту: протягом 2018-2020 років виплати за зовнішнім державним боргом становитимуть близько $18,5 млрд. Борги накопичені, в основному, у період 2009-2013 років. Відсутність траншу – це згортання державних програм розвитку країни, це або суттєве скорочення витрат бюджету (і зарплат бюджетників у тому числі), або – дефолт.” Інакше кажучи, країна може опиниться в стані кризи, гіршої, ніж кризи 2008 та 2014 років, загальний стан економіки можна буде порівняти з кризою 90-х. :

- Гривня різко девальвує, долар стрибне до позначки щонайменше 50 грн/$
- Різке розкручування інфляції, стрімке здорожчання всіх товарів
- Заморожування зарплат і пенсій,
- Зростання безробіття
- Заморожування економічного зростання щонайменше на 10 років.

“ Отримати транш МВФ – найкращий варіант для України, - говорить Павло Кухта: “ Навіть суто з точки зору ефекту для гаманців громадян, вищі тарифи пережити значно легше, ніж десятки відсотків інфляції (тобто стрімкого зростання цін взагалі на всі споживчі товари та послуги) чи падіння доходів. Вимоги МВФ підняти ціну на газ до 10130 грн за тисячу куб м може призвести до непрогнозованих наслідків – як для економіки, так і для пересічних громадян. Відмова від програми МВФ означатиме дефолт для України. Тому уряд продовжує переговори, щоб знайти формулу підвищення ціни на газ, яка б не була критичною для економіки України і для соціального стану населення.»


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool