Шкільні конфлікти тепер можуть вирішувати самі учні

Січень 14, 2012 | Новини | Переглядів: 1840 | Коментарі: 0

Напередодні свят 20 учнів різних шкіл Кіровоградщини навчилися ефективно розв’язувати конфлікти у шкільному середовищі. Ініціатором такого заходу стала Дитяча екологічна громадська організація «Флора».

Із поняттям конфлікту, в тій чи іншій мірі, ми стикаємося кожного дня і в особистому житті, і в роботі та нерідко стаємо свідками його розгортання між іншими людьми. Зрозуміло, що конфлікти існують різні, як і їх наслідки. Але, скільки б менше було зіпсованих нервів, витраченого часу і навіть судових справ, якби виникаючі непорозуміння вирішувалися відразу, а не нагніталися та доводилися до «точки кипіння». Важливим є те, що все це не оминає і наших дітей. Вони ж так само кожного дня зіштовхуються із різноманітними «подразниками» та потрапляють в ситуації, коли конфлікт є неминучим. Школа не є виключенням.
Своєрідним порятунком, спроможним суттєво знизити насилля в шкільному просторі та знизити конфліктність серед учнів – є шкільні служби розв’язання конфліктів. На ефективності такого інституту наголошують фахівці Дитячої екологічної громадської організації «Флора». Вже не перший рік співробітники організації розвивають та вдосконалюють роботу шкільних служб розв’язання конфліктів в учбових закладах області. 
 «Без уваги не має залишатися будь-яка конфліктна ситуація у школі, - вважає Людмила Шестакова, керівник ДЕГО «Флора»,- адже, як показує досвід, наслідки конфлікту стають відомими дорослим, вже після того, як відбулося насилля, і, коли є потерпіла сторона. Тому шкільна медіація має сприяти формуванню сприятливого клімату для всіх учасників навчального процесу. Медіатор має створити умови для розуміння сторонами одна одну та виявити мотиви конфлікту,- зазначає п. Людмила.
Саме таких медіаторів, напередодні свят, і навчали методикам роботи у шкільному центрі розв’язання конфліктів. Учні, які працюють у вже створених та ефективно-діючих центрах передавали свій досвід та навички заздалегідь відібраній команді нових потенційних медіаторів. В навчанні приймали участь учні загальноосвітніх шкіл № 6, №3, №14 та Великосеверинівська школа.
Важливим було те, що учасники не лише знайшли нових друзів та однодумців. Як вони розповідають після тренінгу, отриманні знання більшість із них застосовують не лише за призначенням, у школі, вирішуючи проблеми однолітків, а і у власному житті. «Я багато чому навчилася на тренінгу,- розповідає одна із учасниць Ганна (9 клас),-і методами медіації я користуюся тепер також і для вирішення проблем , які виникають у моєму житті, та серед моїх друзів. І, здається, я навіть починаю визначатися із моєю майбутньою професією».
Учасники зазначають, що три дні занять, стали важливими також і для розвитку кожного з них, як особистостей. Зокрема, одна із учасниць, розповідає: «Я можу точно сказати,що кожен із нас відкрив для себе щось нове. Хтось нарешті зміг розкритися і знайти спільні інтереси із іншими, хтось дізнався про нові методики та терміни, які використовують у роботі медіатори та ін..Я б дуже хотіла, щоб подібні навчання проводилися якомога частіше».
Організаторів також надихав рішучий настрій учнів та готовність до дій і практичного застосування вивченого. Минулі роки показали, що практика впровадження даної методики у шкільне середовище, дійсно допомагає запобігти розгортанню конфліктів та попереджує випадки насилля.
Тож, організатори вдячні працівникам шкіл, які перейняли досвід фахівців ДЕГО «Флора» та створили центри медіації, а також тим, хто наразі над цим працює. Із свого боку організація готова всіляко сприяти та допомагати у підтримці ініціатив роботи Шкільних служб розв’язання конфліктів.
Контактна особа: Людмила Шестакова, т. (0522) 27-09-63

Діяльність здійснюється за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США

Довідково:
   Шкільні служби розв’язання конфліктів - це організація спеціально підготовлених старшокласників, які допомагають своїм одноліткам вирішувати конфлікти, тобто виступають нейтральними посередниками або медіаторами.

              Особливою рисою медіації є те, що сторони спільно беруть на себе відповідальність за прийняття рішення та його виконання. Важливим є той факт, що школяр максимально самостійно здійснюють управління і організацію своєї діяльності. Допомагати їм у цьому може зацікавлений педагог чи шкільний психолог.

Цю методику доволі успішно застосовують в багатьох країнах світу.

На території СНД існує кілька освітніх програм, спрямованих на розвиток у школярів навичок вирішення конфліктів ненасильницьким шляхом. Одна з них – програма «Медіація однолітків»: школярі-медіатори проводять зустрічі з однолітками, між якими виник конфлікт, і допомагають їм залагодити суперечку з урахуванням інтересів всіх сторін. Таким чином, медіація однолітків покладає відповідальність за вирішення конфліктів на самих учнів. Школярі мають багато переваг перед досвідченими спеціалістами при вирішенні конфліктів, що виникають між однолітками, тому що між ними набагато вищий рівень довіри.

Юлія Бочарова - Туз
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool