Прокуратура вимагає від служб у справах дітей належного виконання повноважень

Травень 22, 2012 | Новини | Переглядів: 1141 | Коментарі: 0

Згідно до вимог ст.4 Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» в кожному місті та районі області діють служби у справах дітей, також створена Служба облдержадміністрації. Про це Інтернет-виданню  «FOTOINFORM» повідомили у прес-службі прокуратури області

Як повідомила старший помічник прокурора області з питань захисту прав дітей Людмила Білобрицька, узагальнення документів реагування територіальних прокурорів та проведення правозахисної перевірки прокуратурою області додержання вимог законів в діяльності служби у справах дітей облдержадміністрації засвідчило, що згаданими службами не завжди завчасно вживаються заходи, спрямовані на захист прав дітей.
Прокурором Гайворонського району встановлено, що за матеріалами Служби, райдержадміністрацією як органом опіки та піклування безпідставно надано висновок про можливість поновлення батьківських прав матері Г. стосовно чотирьох дітей. Проте перевіркою прокуратури району виявлено недостовірність відомостей, наведених в актах обстежень житлово-побутових умов для дітей (фактично відсутні окремі ліжка для різновікових, різностатевих дітей та не придбано дітям нового одягу, невідповідність в приміщені температурного режиму санітарним нормам). Мати співмешкала з чоловіком, схильним до вживання алкогольних напоїв та сама перебуває на обліку лікаря-нарколога . У період позбавлення її батьківських прав дітей за місцем навчання не відвідувала. Заборгованість з аліментів матері дітям становить понад 12 тис. грн. Логічно виникає питання: як за таких обставин можливо передати дітей матері?
Інший приклад. Службою у справах дітей Новоукраїнської райдержадміністрації , незважаючи на перебування в полі зору однієї з неблагополучних сімей , в якій мати зловживала алкогольними напоями, негативно характеризувалася за місцем проживання, вихованню сина увагу не приділяла, не забезпечувала його потреби в одязі та харчуванні, адекватних заходів для захисту прав неповнолітнього не вжито. У подальшому бездіяльність Служби та інших органів, призвели до залишення дитини напризволяще, проживання неповнолітнього в сторонньої особи, існування за рахунок тимчасових заробітків та покінчення з життям самогубством. Хто ж, як не служба у справах дітей, повинна була ініціювати всебічний захист підлітка? На жаль він допомоги не дочекався.
Приклади порушень можна продовжити не на один аркуш. У поточному році вони виявлялися прокурорами м.Олександрії, Бобринецького, Вільшанського, Гайворонського, Голованівського, Долинського, Кіровоградського, Компаніївського, Новгородківського, Новомиргородського, Новоукраїнського, Ульянівського, Устинівського районів.
Ці факти свідчать про недостатню вимогливість служби у справах дітей облдержадміністрації до служб міських та районних рівнів. Відсутність ініціативи щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб як за результатами власних перевірок та заслуховування стану виконавської дисципліни на засіданнях колегії Служби. Незначна увага приділена питанням попередження насильства в сім»ї, в основному зосереджена на зборі статистичних даних з місцевих служб. Служба не володіє всіма фактами злісного невиконання обов»язків по догляду за дітьми батьками, чим завдано дітям тяжкі наслідки. Не вжито вичерпних заходів щодо забезпечення житлових, майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Разом з іншими органами проводяться малоефективні рейди.
З огляду на викладене, з метою усунення порушень вимог законів та притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб, які їх допустили, керівництву облдержадміністрації прокуратурою області внесено подання.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool