Пожежно-рятувальна служба Кіровоградщини звертається до мешканців області

Серпень 15, 2013 | Новини | Переглядів: 832 | Коментарі: 0

6 людей врятовано, 2 загинули під завалами 13-поверхового будинку у Луганську, в якому 11 серпня стався вибух газу. Загалом з травмами різного ступеня тяжкості до медичних закладів Луганська госпіталізовано 10 осіб (з них – 3 дітей). З будинку евакуйовані 60 мешканців будинку.

Пожежно-рятувальна служба Кіровоградщини звертається до мешканців області з нагадуваням: щоб подібного не сталося з вами і у вашій оселі дотримуйтесь правил безпеки під час використання побутових газових приладів.
Перш за все, відмовтеся від послуг підприємств, які встановлюють газове обладнання, якщо вони не мають на це відповідних дозволів, ліцензій, та кваліфікованого персоналу. Відкиньте також ідею самостійного встановлення, ремонту і будь-якого втручання у систему газопостачання, конструкцію газових приладів, систему димовідведення та вентиляції.
Важливо регулярно перевіряти стан вентиляційних та димових каналів. І бажано не перекривати їх з метою збереження тепла в оселі. У багатоповерхових будинках канали підлягають періодичній перевірці та прочищенню, яке виконується житлово-комунальними господарствами. Власники приватних будинків повинні отримати посвідчення на право самостійної перевірки каналів. В іншому випадку, такі перевірки виконуються за присутності фахівця спеціалізованого підприємства, з оформленням акту перевірки, який надається в газове господарство.

Основні вимоги безпечної експлуатації газового обладнання:
 Не можна залишати без нагляду працюючі газові прилади, бо у випадку затухання одного з пальників в приміщення починає надходити газ, накопичується та, змішуючись із повітрям, утворює вибухонебезпечну суміш.
 Якщо газ потрапив у повітря приміщення, негайно слід закрутити кран подачі газу і провітрити приміщення.
 Категорично забороняється сушити білизну чи волосся над плитою із запаленими пальниками.
 Не можна розміщувати біля газової плити речовини, що можуть легко займатися: папір, тканини тощо.
Зауважте, ніколи не шукайте місце витоку газу за допомогою відкритого полум’я.

Способи виявлення витікання газу:
 На поверхні мильної води, якою обробляють трубу у місці витоку, газ виривається зі свистом.
 Характерний запах, який виділяє газ, стає сильнішим поблизу місця ввитоку.
Якщо ви відчули характерний запах газу у приміщенні необхідно:
 Уникати всіляких дій, які можуть викликати іскру.
 Закрутити крани перед газовими приладами та на приладах, у газобаллонному устаткуванні – закрити вентиль на балоні та крани на плиті.
 Відчинити вікно і двері, створивши протяг для провітрювання приміщення.
 Не допускати в приміщенні відкритого вогню, не вмикати і не вимикати електроприлади та освітлення, щоб запобігти утворенню іскри, яка може призвести до спалаху газу та вибуху.
Крім того, правила вимагають заправляти балони зі скрапленим газом лише на спеціальних станціях – саме так експлуатація цих ємностей буде безпечною. Але часом громадяни свідомо йдуть на порушення правил та звертаються до автогазозаправних станцій, де заправка, зазвичай, виконується зі значними порушеннями. А це вже є пряма загроза життю та здоров’ю людей.

Запам’ятайте, що газ, яким користуються у побуті, є горючою речовиною і порушення правил користування ним може призвести до небажаних наслідків. Щоб не стати винуватцем лиха у власному помешканні, суворо дотримуйтесь правил.
Прес-служба УДСНС в Кіровоградській області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool