Підприємства теплоенергетики Кіровоградщини активно впроваджують заходи, направлені на економію природного газу

Серпень 22, 2013 | Новини | Переглядів: 858 | Коментарі: 0

Керівники 4 підприємств - найбільших споживачів природного газу в області, інформували голову облдержадміністрації про розроблені заходи на виконання президентського завдання щодо скорочення об’ємів споживання блакитного палива

Як відомо, в області уже давно ведеться активна робота щодо використання альтернативних джерел енергії, іще більш важливого значення вона набуває з огляду на поставлені Президентом України завдання щодо скорочення обсягів споживання природного газу вдвічі. Аби виконати це завдання найперше обсяги споживання мають скоротитися на об’єктах, які використовують газ найбільше в області – а це 4 підприємства теплоенергетики: 2 кіровоградських ДП „Кіровоградтепло” ТОВ „ЦНТІ УНГА” і КП „Теплоенергетик”, олександрійське КП „Теплокомуненерго” і світловодське СП ТОВ „Світловодськпобут”.
Керівники якраз цих підприємств й інформували голову ОДА Андрія Ніколаєнка про впроваджувані заходи модернізації виробничих потужностей, а також про плани подальших реконструкцій котелень впродовж наступних років. Вже сьогодні зроблено чимало, а плани іще більш масштабні.

ДП „Кіровоградтепло” ТОВ „ЦНТІ УНГА” (м.Кіровоград).
Тривають роботи по реконструкції системи теплопостачання мікрорайону "Шкільний" з улаштуванням блочно-модульної котельні, паралельно виводиться з експлуатації котельня по вул. Полтавській, де значний відсоток переходу на індивідуальне опалення помешкань, з подальшим перепідключенням споживачів централізованого тепла до котельні по вул. Башкірська, де міняють старий котел на більш потужний. Зазначені заходи дозволять зекономити 1,80 млн.куб.м. природного газу на суму майже 4 млн.грн.
Окрім цього, за літо підприємство замінило більше 1 кілометра трубопроводу, адже чималий відсоток втрати тепла припадає саме на транспортування тепловими мережами.
За словами директора підприємства Валерія Гармаша, у планах – впровадження на ДП „Кіровоградтепло” одразу кількох установок, одна з яких – когенераційна, дозволить підприємству виробляти власну електроенергію, а інша - працюватиме на синтез-газові, що добувається з вугілля.
Іще один шлях для поступального руху у цьому напрямку – перехід від великої котельні (для ДП "Кіровоградтепло" це Південно-західна котельня) до економних блочно-модульних, що дозволить скоротити витрати тепла при транспортуванні з 19% до 2%.

КП "Теплоенергетик" (м.Кіровоград). На сьогодні найбільш масштабні роботи на цьому підприємстві стосуються реконструкції теплової турбіни, виконуються у 2 етапи, будуть продовжені і в наступному році – очікуваний результат скорочення споживання газу на 1 млн. 400 тис. куб.м. у рік.
На завершальному етапі реконструкція системи теплопостачання для селища Нове. Очікувана економія природного газу - 960 тис.куб.м., або це майже 2 млн.грн.
У той час як ДП "Кіровоградтепло" лише планує запроваджувати установку, що працюватиме на синтез-газові, "Теплоенергетик" уже має першу установку по виробництву генераторного газу з вугілля, ввести в експлуатацію її збираються вже цього опалювального сезону. Та й загалом, підприємство має проект щодо повного переходу на роботу з вугіллям, зараз він на погодженні у профільному міністерстві.

КП „Теплокомуненерго” (м.Олександрія). Детально про модернізацію підприємства інформувала його керівник Алла Грибачова. Серед першочергових цьогорічних заходів – реконструкція системи теплопостачання селища Димитрове, що передбачає встановлення 4 модульних котелень і реконструкція котельні по вул. Карла Лібкнехта Економія природного газу - 840 тис.куб.м. природного газу на рік на суму майже 1,8 млн.грн.
А на більш довгострокову перспективу підприємство запланувало встановлення 25 блочно-модульних котелень з подальшим їх переведенням на піролізний газ. Сума для реалізації цього задуму потрібна чимала – більше 100 мільйонів гривень, але олександрійське "Теплокомуненерго" уже має показовий досвід, а саме грант фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності більш ніж на 5 млн. євро.

СП ТОВ „Світловодськпобут” уже має 3 власні когенераційні установки, активно працює над заміною теплових мереж, а в планах - встановлення установки з виробництва синтез-газу.

Як зауважив голова ОДА Андрій Ніколаєнко, нині навряд чи потрібно когось переконувати серед громадян чи підприємців, що Україна платить занадто дорогу ціну за газ. Тому завдання Президента України щодо пошуків шляхів альтернативної енергетики, а зокрема, відхід від природного газу до місцевих джерел енергії, цілком логічне, продиктоване до того ж досвідом інших європейських держав.
Андрій Ніколаєнко наголосив, що Глава держави перед органами виконавчої влади усіх рівнів поставив завдання розробити і затвердити план розвитку галузей енергетичної сфери на середньострокову перспективу з орієнтацією на показники і напрями діяльності, що закладено в Енергетичну стратегію України на період до 2030 року, зосередивши при цьому увагу на зменшенні енергоспоживання і підвищенні рівня енергоефективності національної економіки до середньоєвропейського рівня.
Представлені плани заходів керівниками теплопостачальних підприємств області якраз й ілюструють реалізацію президентського завдання на регіональному рівні.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool