Новим Митним кодексом запроваджено таку нову форму митного контролю, як пост-аудит

Червень 30, 2012 | Новини | Переглядів: 2438 | Коментарі: 0

Основною ідеєю нової редакції Митного кодексу України є спрощення митних процедур, скорочення термінів митного оформлення та зміщення митного контролю на етап пост-аудиту.

Митний пост-аудит є порівняно новою формою митного контролю в нашій державі. Проте, давно використовується митними системами розвинених країн. А тому, переорієнтація формату від тотального митного контролю до митного пост-аудиту є необхідною вимогою сьогодення.
Однією з найбільших новацій в новому Митному кодексі України є поява правових норм, які регламентують проведення митними органами такої форми митного контролю як документальна перевірка.
Зазначена форма митного контролю не є новою. У Митному кодексі 2002 року існувала подібна форма митного контролю і мала назву «перевірка системи звітності та обліку товарів, що переміщуються через митний кордон України, а також достовірності, повноти нарахування та сплати податків і зборів які відповідно до законів справляються при переміщення товарів через митний кордон України».
В новому Митному кодексі згідно ст. 345 така форма митного контролю як документальна перевірка - це сукупність заходів, за допомогою яких митні органи переконуються у правильності заповнення митних декларацій, декларацій митної вартості та в достовірності зазначених у них даних, законності ввезення (пересилання) товарів на митну територію України, вивезення (пересилання) товарів за межі митної території України, а також своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати митних платежів. Слід сказати, що дане визначення є більш чітким і зрозумілим.
Крім того, новим Кодексом закріплені положення щодо здійснення митними органами пост-аудит контролю, які на даний час не визначені на нормативному рівні, а саме:
- перелік питань, перевірка яких відноситься до компетенції митних органів,
- тривалість проведення перевірок,
- підстави для продовження перевірки,
- перелік матеріалів, які можуть бути використані для підготовки висновків за результатами перевірок,
- регламентовано порядок проведення зустрічних звірок.
Частиною 3 ст.345 чітко визначено перелік питань, перевірка яких відноситься до компетенції митних органів під час проведення документальних перевірок, а саме:
1) правильність визначення бази оподаткування, своєчасність, достовірність, повнота нарахування та сплати митних платежів;
2) обґрунтованість та законність надання (отримання) пільг і звільнення від оподаткування;
3) правильність класифікації згідно з УКТ ЗЕД товарів, щодо яких проведено митне оформлення;
4) відповідність фактичного використання переміщених через митний кордон України товарів заявленій меті такого переміщення та відповідність фінансових і бухгалтерських документів, звітів, договорів (контрактів), калькуляцій, інших документів підприємства, що перевіряється, інформації, зазначеній у митній декларації та декларації митної вартості, за якими проведено митне оформлення товарів у відповідному митному режимі;
5) законність переміщення товарів через митний кордон України.
Новим Митним кодексом визначені види документальних перевірок, які можуть бути виїзними (плановими або позаплановими) та невиїзними.

Прес-служба Кіровоградської митниці
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool