На Кіровоградщині зареєстровано випадок африканської чуми свиней

Квітень 02, 2020 | Новини | Переглядів: 1476 | Коментарі: 0

До Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби Кіровоградщини надійшло повідомлення про захворювання та загибель свиней в господарстві, розташованому на земельній ділянці в Кропивницькому районі. Відстань до околиць с. Веселівка складає 4 км та с. Гаївка - 5,2 км.

Фахівці Держпродспоживслужби області здійснили виїзд на місце загибелі тварини та провели епізоотичне розслідування з відбором біологічного матеріалу від загиблих тварин. Всього з початку виникнення захворювання загинуло 7 голів свиней.

За результатами дослідження Кіровоградської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби було встановлено діагноз африканська чума свиней (АЧС).

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху африканської чуми свиней 01 квітня було проведено засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кропивницькій райдержадміністрації, рішенням якої затверджено план заходів з ліквідації АЧС та визначено межі епізоотичного вогнища, зон захисту та спостереження (25 населених пунктів). Загиблих тварин було знищено шляхом спалювання, а місце знищення знезаражено за допомогою дезінфікуючих засобів. В особистому підсобному господарстві провели дезінфекцію сухим хлорним вапном з вмістом 25-відсоткового активного хлору.

Довідково. Захворювання тварини на африканську чума свиней характеризується здебільшого гострим перебігом та проявляється лихоманкою, крововиливами, синюшністю та змертвінням шкіри, ураженнями внутрішніх органів. Характерними для хвороби є раптова загибель тварини, підвищення температури тіла до 40,5-42°C, зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудку, мошонці, вухах, п’ятачку та кінцівках.

Зараження свиней може відбуватися шляхом безпосереднього контакту (від свині – до свині), через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби, а також через диких кабанів, бродячих тварин, птахів, мух та обслуговуючий персонал.

Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС потрібно дотримуватися наступних правил:
- утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускати їх вигулу та контакту з іншими тваринами;
- обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;
- не дозволяти відвідувати господарства та тваринницькі приміщення стороннім особам;
- не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;
- не забивати та не переробляти туші хворих свиней;
- не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання;
- при виявленні трупу дикого кабана або свійської свині негайно сповістити Держпродспоживслужбу області.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool