На Кіровоградщині програма ЗПТ націлена першочергово на подолання епідемії СНІДу

Липень 10, 2018 | Новини | Переглядів: 784 | Коментарі: 0

Замісна підтримувальна терапія дозволяє пацієнту повністю відмовитись від вживання наркотиків, продовжувати нормальне життя, відновлювати фізико-емоційний стан пацієнта.

На цьому наголосили під час прес-брифінгу сьогодні, 10 липня, громадські активісти Кіровоградського обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД».

У Кіровоградській області програма ЗПТ реалізується із 2008 року. Наразі функціонує чотири кабінети, у яких видають наркозалежним, які відмовилися від вуличних наркотиків, замісну підтримувальну терапію. Це - Кіровоградський обласний наркологічний диспансер, Олександрійський наркологічний диспансер, Світловодська центральна районна лікарня та Знам’янська центральна районна лікарня.

- Загалом на Кіровоградщині 371 пацієнт ЗПТ, з них з ВІЛ-позитивним статусом - 131 пацієнт, з вірусним гепатитом С - 178 пацієнтів, з діагнозом туберкульоз - 56 пацієнта. Програма ЗПТ націлена першочергово на подолання епідемії ВІЛ/СНІДу. Оскільки вона передбачає відмову від вживання ін’єкційних вуличних незаконних наркотичних речовин. Тобто - повну ресоціалізацію наркозалежного. Програма дає змогу відновити психоемоційний стан, сприяє лікуванню тяжких інфекційних захворювань таких, як ВІЛ та туберкульоз. Пацієнти ЗПТ відновлюють сім’ї або їх створюють. Відновлюється працездатність. Повністю повертаються до загального соціуму. Зменшується кількість наркозалежних, які вживають незаконні наркотичні засоби, - наголошує виконавчий директор Кіровоградського обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Костянтин Данильченко.

- На сьогоднішній день черга очікування більша, аніж кількість пацієнтів, які вже в програмі, це зумовлено не достатністю препарату ЗПТ. Та наша благодійна організація робить все для того, щоб кількість курсів препарату збільшувалося. За перше півріччя 2018 року в програму було включено 45 нових пацієнтів. Завдяки адвокаційним діям нашої організації було замовлено додатково 160 курсів ЗПТ на цей рік, що дасть змогу досить серйозно розширити доступ до програми ЗПТ. Доступ до програми пацієнти мають лише в тих регіонах, де є кабінети ЗПТ. Та нашою організацією було розроблено стратегію на 2019-2020 рік розвитку ЗПТ на Кіровоградщині. Це дозволить розширити географію доступу до програми ЗПТ. До кінці 2020 року наша організація разом з медичними закладами планує охопити 950 пацієнтів програмами ЗПТ, - відзначає координатор напрямків «Психо-соціальний супровід пацієнтів ЗПТ» Павло Давлєтбаєв.

За словами учасників прес-брифінгу, соціальні працівники організації проводять індивідуальне консультування, супроводжують клієнтів ЗПТ до закладів охорони здоров’я, соціальних служб, інших державних закладів та установ і неурядових організацій з метою отримання клієнтами необхідних послуг, консультують близьке оточення.

Семененко Вікторія


Довідково: Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» реалізує проект «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» за підтримки Глобального фонду.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool