На Кіровоградщині презентували виставку Марії Ачкасової

Березень 31, 2022 | Новини | Переглядів: 1270 | Коментарі: 0

 31 березня 2022 року Музей мистецтв презентує віртуальну експозицію «Вільна птаха» члена Національної спілки художників України, дизайнера Марії Ачкасової до ювілею художниці.

Ачкасова Марія Владиславівна народилася 31 березня 1987 року в місті Донецьк в родині художників. В 1996 році сім’я переїхала до Южноукраїнська Миколаївської області, де Марія закінчила загальноосвітню середню школу № 4. У 2004 році вступила до Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка на художньо-графічне відділення мистецького факультету. Захистила бакалаврську дипломну роботу з теорії і практики образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва за темою «Засоби станкової графіки у створенні художнього образу театру» (керівник – Валерій Давидов), а також дипломну роботу як спеціаліст в області графічного дизайну на тему «Вивчення технік графіки на уроках образотворчого мистецтва в середній школі», створила дипломний проєкт – авторський дизайн календаря «Сяюче коло», як магістр педагогічних наук провела дослідження по теорії і методиці образотворчого мистецтва «Розвиток відчуття об’єму в процесі портретного рисунку у майбутніх художників – педагогів» (керівники – Леонід Бабенко та Олександр Босий).

З 2007 по 2016 рр. працювала викладачем образотворчого мистецтва в Южноукраїнській школі мистецтв Миколаєвської області. У роки роботи в школі приймала активну участь в усіх заходах, виставках, конкурсах, майстер-класах, здобула премію «Кращий працівник культури» (2012 р.), підготувала до вступу у ВНЗ (в тому числі і в ЦДПУ) більш ніж 30 випускників ЮДШМ, підтримувала високу активність учнів у Всеукраїнських конкурсах, проводила виїздні пленери та екскурсії, спеціальні проєкти. Працює як «вільний художник» та дизайнер в м.Южноукраїнську, очолює громадську організацію «Арт-простір». Також відома в місті й як тренер спортивного танцю та такого напрямку як Pole Dance. Цікавиться спортом, філософією та психологією, культурою, символікою та орнаментикою слов’ян.

Марія Ачкасова опановує різні техніки, серед яких акварелі, роботи олійного живопису, гравюра, кераміка, писанкарство, розпис по склу, витинанка, мала пластика, фотомистецтво, авторські техніки, створює ілюстрації до книжок та інсталяції на картини «Нової Хвилі». Має досвід виставкової діяльності, ювелірних, граверних, дизайнерських поліграфічних та інших подібних робіт, дизайн інтер’єру та дизайн сайту. Постійно вдосконалює свої навики роботи у сфері дизайну. Вона є учасницею обласних, всеукраїнських, та міжнародних художніх виставок. Постійно бере участь у пленерах, майстер-класах, виставках в Кропивницькому, Южноукраїнську, Миколаїві, Дніпрі, Черкасах та інших. Співпрацює з громадською спілкою культурних проєктів «Ера». Організаторка та учаснисниця виставок творчого об’єднання «Гард». Роботи художниці зберігаються в родині та приватних колекціях в Україні, Італії та Німеччини.

В яскравих роботах Марії завжди присутня національна традиція – орнаментика, символіка, колорит. Художниця працює над поєднанням сучасних технологій і концепцій та української аутентики в просторових інсталяціях та інших творчих проєктах. Головні мотиви її творів: символізм, алегорія, пластика ліній. У роботах здебільшого переважають філософські теми, її картини світлі та позитивні за змістом. Для Марії характерні реалізація цілих серій, проєктів, що несуть певний меседж глядачеві, серйозний повчальний сенс або пориви душі. Девізом її життя є кредо: «Робити все від душі, зробити все, що в моїх силах, робити світ краще !».

Коло її інтересів просто вражає - це мистецтво, дизайн, педагогіка, психологія, філософія, фото, спорт, йога, Pole Dance, туризм, письменницька справа, фото-справа, ювелірна справа, подорожі, вивчення мов. Вважає, що для людини дуже важливий саморозвиток, усвідомленість, прагнення до істини.

У 2016 році Марія Владиславівна отримала подяку Кіровоградської обласної ради за творчі здобутки та вагомий внесок у розвиток мистецтва як номінант на здобуття обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна. А в березні 2017 року кандидатуру пані Марії від колективу Музею мистецтв було подано на здобуття обласної премії у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка у номінації «Декоративно-прикладне мистецтво» за створення серії витинанок - інсталяцій «Пошуки буття», що впроваджують основні засади української національної традиції та традиційні жанри декоративно-прикладного мистецтва, пропагування актуальних тем з історії слов’янської культури (отримала подяку Кіровоградської обласної ради).

В квітні 2017 року в Музеї мистецтв було урочисто відкрито виставку Марії Ачкасової «Вільний політ», де були представлені живопис, графіка, портрети та картини з серії «Нова хвиля».

У фондовому зібрані Музею мистецтв зберігаються сім самобутніх робіт художниці в різноманітних техніках: олійне полотно «Кам’яні обличчя вічності» (2015), графічні твори «Фонтан і дівчина» (2014) та «Художники відпочивають. Мала Виска» (2015), триптих в техніці офорту «Корифеї українського театру» (2008) - «Центральна частина», «Карпенко-Карий – народження твору» та «Наймичка – диво материнства», макет медалі «Києво-Печерська Лавра» (2012).

Леся Нестройна  


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool