На Кіровоградщині працюють 12 центрів первинної медико-санітарної медичної допомоги

Жовтень 10, 2018 | Новини | Переглядів: 645 | Коментарі: 0

На цьому під час апаратної наради наголосив перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко.

Він вказав на переваги успішної діяльності тих центрів ПМСД, які вже працюють за новими правилами. Для порівняння посадовець навів конкретні суми медичної субвенції, яку відповідні території отримали від Національної служби здоров’я у вересні та у жовтні поточного року

Так, Благовіщенський район отримав у вересні медичну субвенцію у розмірі 517 тис. грн., а у жовтні зазначена сума вже склала 924 тис. грн. У Гайворонському районі у вересні було 865 тис. грн., стало 1,4 млн. грн., у Голованівському районі було 712 тис. грн., стало 1,1 млн. грн., у Маловисківському районі було 433 тис. грн., стало 715 тис. грн., в Олександрійському районі було 801 тис. грн., стало 1,27 млн. грн., у Петрівському районі було 544 тис. грн., стало 739 тис. грн. Найбільших результатів вдалося досягти у Знам'янському районі, де центр первинної медико-санітарної допомоги обслуговує як міське, так і районне населення. Якщо у вересні тут отримали 517 тис. грн. медичної субвенції, то у жовтні сума державної допомоги склала 1,9 млн. грн. Це, за словами Сергія Коваленка, ті кошти, які можуть бути спрямовані на підвищення заробітної плати для медичних працівників та придбання відповідного лікувального обладнання.

Разом з тим, перший заступник голови ОДА констатував, що у старій системі координат й досі залишаються 9 районних та 3 міських (Олександрія, Кропивницький та Світловодськ) центрів первинної медико-санітарної допомоги. До кінця жовтня поточного року їм необхідно заключити договори з Національною службою здоров’я, оскільки починаючи з 1 січня наступного року медичної субвенції не буде. У той же час, центри ПМСД, які вже працюють у новому форматі, зможуть й надалі отримувати медичну субвенцію відповідно до відсотка укладених договорів, а також на приписне населення, але не пізніше, ніж до 1 липня 2019 року. Після цього їх фінансування відбуватиметься виключно з урахуванням пацієнтів, з якими вони уклали договори.

Також посадовець відзначив, що центри первинної медико-санітарної допомоги мають необхідні ресурси для замовлення платних послуг з проведення лабораторних аналізів у лікарнях ІІ та ІІІ рівня. Втім, для того, щоб зазначені медичні заклади мали можливість надавати такі послуги, має відбутися їх перетворення з комунальних закладів у комунальні некомерційні підприємства. Лише за цих умов вони зможуть надавати платні послуги як первинці, так й послуги страхової медицини, зокрема громадянам інших країн. Проте, скористатися такою можливістю лікарні ІІ рівня зможуть лише до кінця поточного року, допоки діятиме спрощена система перетворення комунальних закладів медицини у комунальні некомерційні підприємства.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool