Митниця: До уваги мешканців Кіровоградщини!

Липень 02, 2012 | Новини | Переглядів: 1059 | Коментарі: 0

Як перемістити через кордон культурні цінності?

У зв’язку із зверненнями громадян стосовно порядку здійснення митного контролю та митного оформлення культурних цінностей, які ввозяться цими громадянами на митну територію України, надаємо наступні роз’яснення. Про це Інтернет-видання  «FOTOINFORM»  повідомили у прес-службі Кіровоградської митниці

Пропуск та оподаткування культурних цінностей, які ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України, здійснюється на умовах, установлених статтею 374 Митного кодексу України від 13.03.2012 № 4495-VI (далі – Кодекс).
Не підлягають письмовому декларуванню (за винятком товарів, на які відповідно до статті 197 Кодексу встановлено обмеження щодо переміщення громадянами через митний кордон України, і випадків, передбачених частиною другою цієї статті) та не оподатковуються митними платежами товари (за винятком підакцизних), які ввезені громадянами у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі повітряним транспортом вартістю до 1000 євро або ввезені іншими видами транспорту вагою до 50 кг та вартістю до 500 євро.
Якщо вартість ввезених товарів понад вищезазначені критерії, але не перевищує 10 тис. євро, то такі товари підлягають письмовому декларуванню з поданням відповідних документів та оподатковуються ввізним митом за ставкою 10% і податком на додану вартість за ставкою, встановленою Податковим кодексом України. Оподатковується лише та частина вартості товарів, що перевищує 1000 євро (при ввезенні товарів повітряним транспортом) та еквівалент 500 євро або вартість товарів, обчислена пропорційно до ваги, що перевищує 50 кг.
Культурні цінності (картини, малюнки, пастелі, оригінали гравюр, естампів, літографії, скульптур, статуеток, марки поштові, гербові, знаки поштової оплати, колекції з зоології, ботаніки, мінералогії, анатомії та предмети антикваріату) виготовлені 50 і більше років тому, незалежно від їх вартості та способу переміщення через митний кордон України, підлягають письмовому декларуванню та звільняються від оподаткування митними платежами.
Якщо товари (крім підакцизних) вартістю до 300 євро переміщуються (пересилаються) на адресу одного одержувача в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях, на адресу одного одержувача протягом однієї доби у міжнародних експрес-відправленнях, а також у несупроводжуваному багажі, то такі товари підлягають усному декларуванню на підставі товаросупровідних документів та не є об’єктами оподаткування митними платежами.
Якщо вартість вищезазначених товарів понад 300 євро, але не перевищує 10 тис. євро, то вони підлягають письмовому декларуванню та оподатковуються ввізним митом за ставкою 10% та податком на додану вартість за ставкою, встановленою Податковим кодексом України.
Товари (крім підакцизних), сумарна фактурна вартість яких перевищує 10 тис. євро, а також товари (крім підакцизних), незалежно від їх фактурної вартості, що переміщуються у вантажних відправленнях, підлягають декларуванню та митному оформленню з поданням митної декларації, передбаченої для підприємств, а також дозволів (ліцензій), сертифікатів відповідності чи свідоцтв про визнання відповідності та оподатковуються ввізним митом за повними ставками Митного тарифу України і податком на додану вартість за ставкою, встановленою Податковим кодексом України.
Відповідно до частини другої статті 561 Кодексу митні органи здійснюють контроль за переміщенням культурних цінностей через митний кордон України у взаємодії з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сферах охорони культурної спадщини, вивезення, ввезення і повернення культурних цінностей, та центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері архівної справи, діловодства та створення і функціонування державної системи страхового фонду документації. Такий контроль у пунктах пропуску через державний кордон України здійснюється митними органами у формі попереднього документального контролю.
Статтею 21 Закону України від 21.09.1999 № 1068-XIV «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей» встановлено, що культурні цінності, які ввозяться в Україну, підлягають реєстрації в порядку, встановленому Міністерством культури і мистецтв України, спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері архівної справи і діловодства разом з Державною митною службою України. Під час ввезення культурних цінностей на територію України митному органу подається свідоцтво на право їх вивезення, якщо це передбачено законодавством держави, звідки ввозяться культурні цінності. За відсутності такого свідоцтва ввезені цінності підлягають затриманню митними органами України до встановлення їх власника та одержання його доручення щодо подальшого переміщення або використання цих цінностей. Таке доручення має бути підтверджене дипломатичним представництвом або консульською установою країни, громадянином якої є власник культурних цінностей.

Реєстрація культурних цінностей, що ввозяться на митну територію України, здійснюється шляхом їх декларування митному органу.
У разі необхідності встановлення належності товарів до предметів, що мають художню, історичну чи археологічну цінність, а також визначення року виготовлення культурних цінностей для прийняття рішення про звільнення їх від оподаткування митними платежами законодавством передбачено проведення досліджень (аналізу, експертизи) та залучення для участі у здійсненні митного контролю спеціалістів та експертів. При цьому, у разі необхідності за власним бажанням залучення спеціалістів та експертів може здійснювати декларант (власник товару). У такому разі відшкодування витрат, пов’язаних з участю спеціалістів та експертів у здійсненні митного контролю, здійснюється декларантом (власником товару) на підставі укладеної угоди.

Довідково. Перелік державних установ, закладів культури, інших організацій, яким надається право проведення державної експертизи культурних цінностей, затверджено наказом Міністерства культури і мистецтв України від 15.11.2002 № 647.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool