Мистецтво поштової марки у художньо - меморіальному музеї Осмьоркіна

Жовтень 10, 2011 | Новини | Переглядів: 1273 | Коментарі: 0

Чудової жовтневої пори, коли природа милує погляд наш погляд різнобарв”ям, відзначається День художника.

 Це мистецьке свято художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна традиційно зустрічає новою виставкою. Так, в одному із затишних залів презентується незвична, а тому ще більш цікава, експозиція “Мистецтво поштової марки”. І це невипадково, бо саме цього року День художника співпав ще з одним святом– Всесвітнім днем пошти, який відзначається 9 жовтня.
Понад 100 художніх маркованих конвертів і листівок, погашені спецштемпелями “Перший день”, об”єднані в серії: “Російський живопис”, “Радянський живопис”, “Зарубіжний живопис” та інші, презентують шедеври світового образотворчого мистецтва з всесвітньовідомих музейних зібрань Третьяковської галереї, Музею образотворчих мистецтв ім. О.С.Пушкіна, Державного музею мистецтва народів Сходу (Москва), Ермітажу, Російського музею (С.-Петербург), випущені у 1960-х - 1980-х роках.
Безсмертні творіння Леонардо да Вінчі і Тіціана, Мурільйо і Веласкеса, Пуссена і Ватто, відомі і тому такі хвилюючі картини Тропініна, Федотова, Васнецова, Сурікова, Рєпіна, Врубеля, неповторні марини Айвазовського, казкові малюнки Білібіна, динамічні роботи Петрова-Водкіна і Дейнеки, живопис Грузії постають перед нами в поштових мініатюрах.
Вражає філігранна техніка виконання цих репродукцій, яка незаперечно ще раз доводить, що поштові марки є творами мистецтва. Адже мініатюрних розмірів малюнок на поштовій марці вимагає від художника й тонкого смаку, й графічного відчуття, й неабиякого вміння. “Наймініатюрніші картини – саме так можна назвати поштові марки, які значно відрізняються за розмірами не лише від творів живопису, а й книжкової графіки, - вважає відомий український філателіст В.Бехтір, - за розмірами, але ніяк не за змістом зображення та впливом на глядача”.
Не менш цікавою є історія поштової марки. Так, запровадження наклеюваної марки пов”язують з ім”ям англійського поштмейстера Роуленда Хілла, автора ескізу першої у світі поштової марки, яка увійшла в обіг 6 травня 1840 року в Англії, і відома в історії філателії під назвою “чорний пенні”, бо була надрукована чорною фарбою з номіналом в 1 пенні. Марка мала водяний знак у вигляді малої корони, на ній було зображено портрет тодішньої королеви Великобританії Вікторії. Зубці, як і назва країни були відсутні. Перші марки не перфорувалися, їх відрізали ножицями. Перфорувальну машину винайшов працівник Дублінського поштамту Генрі Аргер у 1854 році. Перейнявши почин Англії, почали випускати поштові марки й інші країни. Примітно, що в Україні поштові марки вперше з”явилися в часи створення незалежної держави ще в 1918 році. Творцями сюжетів цих поштових мініатюр були видатні художники-графіки Георгій Нарбут і Антін Середа. Після цього майже 70 років Україна була без власних марок, хоча ще в 1974 році стала членом Всесвітнього поштового союзу. І лише з 1992 року в нашій державі почали друкувати власні марки.
Одразу після появи поштової марки з”явилися і її поціновувачі, які зрозуміли не лише її безпосереднє практичне значення як оплату державного збору, а й художню цінність як твору прикладної графіки малих форм. Тож, поштова марки стала предметом колекціонування, а вже в 1852 році в Брюсселі (Бельгії) вперше експонувалася колекція марок. Нині більш як в 40 країнах світу існують музеї поштових марок, пошти і філателії. Одним з найстаріших закладів є Берлінський поштовий музей, що в Німеччині, величезна колекція марок - понад 250 тис експонується в Британському Національному поштовому музеї в Лондоні.
Тож, завітайте до художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна і, поринувши у чарівний та загадковий світ філателії, отримайте естетичну насолоду від споглядання мініатюрних картин.

Чернова Віта, Директор художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна

джерело
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool