КНТУ: Увага благодійна акція!

Січень 30, 2012 | Новини | Переглядів: 2192 | Коментарі: 0

Шановні випускники та друзі Кіровоградського національного технічного університету!

 

ЗАПРОШУЄМО ВАС ВЗЯТИ УЧАСТЬ У БЛАГОДІЙНІЙ АКЦІЇ – ЗБОРУ КОШТІВ НА ВСТАНОВЛЕННЯ БІЛЯ ГОЛОВНОГО КОРПУСУ УНІВЕРСИТЕТУ СКУЛЬПТУРНОЇ КОМПОЗИЦІЇ «СТУДЕНТСТВО».

Громадська організація «Спілка випускників КНТУ» проводить збір добровільних пожертвувань на реконструкцію площі перед Кіровоградським національним технічним університетом і установку скульптурної композиції «Студенти», яка буде символізувати долі й персоналії десятків тисяч студентів, що будь-коли навчалися в цьому навчальному закладі. Голова «Спілки випускників КНТУ», ректор вузу, професор Михайло Іванович Чорновол пропонує усім випускникам університету підключитися до реалізації проекту облаштування площі. Кожен, хто відгукнеться на заклик, зможе, у буквальному значенні, вписати своє ім'я в Книгу історії рідного вузу:

- Шановні випускники! Торік ми розпочали грандіозний проект благоустрою території біля нашого університету. Відразу було вирішено – з ініціативи численних випускників і друзів КНТУ – здійснювати проект реконструкції за рахунок спонсорських пожертвувань, оскільки фінансування й прибутки університету більш раціонально й правильно спрямовувати, насамперед, на навчальний процес і забезпечення життєдіяльності вузу.

 

Існуюча ситуація

Навіщо необхідно реконструювати площу перед КНТУ? Раніше наша університетська площа неодноразово визнавалася переможцем у міських конкурсах по благоустрою території й вважається однією з найбільш красивих у Кіровограді. Тут у нас є квіткові клумби, молодята часто приїжджають до університету фотографуватися на тлі квітів. Площа гарна, але її матеріальна частина застаріла (їй уже стільки ж років, скільки основному корпусу університету). Зовнішній вигляд старих бетонних плит дисонує з оновленим фасадом університету й квітковими клумбами. Тому ми вирішили замінити плити перед головним корпусом, зробити сучасну й гарну площу, поставити нові ослони, ліхтарі і так далі.

Коли в Кіровограді реконструювали площу перед міськвиконкомом, то одночасно там встановили пам'ятник Пашутіну; наші колеги з педагогічного університету на оновленому майданчику перед вузом поставили пам'ятник Винниченку, а з літної академії – установили в себе пам'ятний знак льотчику Кожедубу. Тому ми теж задумали прикрасити нову площу пам'ятником.

Але кому присвятити пам'ятник? Була ідея зобразити академіка Ігоря Тамма, лауреата Нобелівської премії з фізики. Він наприкінці XIX – початку XX століття навчався в Елисаветградській гімназії, має відношення до нашого міста. Але ця ідея не одержала великої підтримки. Все-таки Ігор Тамм не мав прямого відношення до вищої школи нашого регіону й пам'ятник на його честь виглядав би якимось надуманим.

Раз не виявилося такої історичної фігури, чия кандидатура була б безперечною, ми вирішили присвятити пам'ятник студентам, а площу назвати Студентською. Ми вивчили різноманітні варіанти студентських пам'ятників, які існують у світі. Найчастіше ці пам'ятники виконані у вигляді фігури однієї людини (що стоїть, сидить на лавці, із книгами в руках, ноутбуком на колінах і так далі), але чомусь винятково хлопця-студента. На внутрішньоуніверситетському ж конкурсі на проект пам'ятника нерідко звучали пропозиції зробити композицію із двох фігур – студента й студентки. Цей варіант виявився кращим.

В основі запропонованої композиції – лавка у вигляді стрічки Мебиуса, біля якої знаходяться студент і студентка. По поверхні стрічки будуть вигравірувані різні формули, можливо, вони навіть знайдуть для наших студентів якесь ритуальне значення на час сесій.

 

Головний фасад пам'ятника

Зрозуміло, до розробки проекту пам'ятника необхідно залучати професіоналів. Тут ми радилися із заслуженим архітектором України Віталієм Кривенко, який має безпосереднє відношення до всіх нових скульптурних композицій, які з'явилися в нашому місті за останнє десятиліття. Разом ми вийшли на творчу групу скульпторів (той самий колектив, який займався виготовленням пам'ятників Пашутіну й Винниченку) і вже замовили проект пам'ятника «Студенти». До нового року наш пам'ятник буде готовий у гіпсі в натуральну величину. Паралельно готується проектна документація реконструкції усієї площі – міська рада відгукнулася й виділила кошти на розробку цього проекту.

Багато відомих у Кіровограді й Україні підприємців, які допомагали місту реставрувати площу перед міськвиконкомом, готові підтримати університет у реконструкції площі Студентської. Але, ще ми б дуже хотіли, щоб кожен з багатотисячної армії наших випускників (звичайно ж, при своєму бажанні) міг приєднатися до проекту, щоб це була спільна акція всіх, хто колись навчався в нашому навчальному закладі, хто зараз навчається в кожному з вузів Кіровограда. Чи був ти студентом колись або є студентом зараз – це твоя площа й твій пам'ятник. По суті, це проект пам'ятника самому собі…

ШАНОВНІ ВИПУСКНИКИ ТА ДРУЗІ кіровоградського національного технічного університету!

Загальний вигляд композиції

Можна перераховувати гроші на пам'ятник і реконструкцію площі (кошти концентруються в громадській організації «Спілка випускників КНТУ»), але кожна людина буде знати, що частина площі перед університетом – його персональна заслуга.

Кожен спонсор одержить іменний сертифікат зі словами подяки за участь у проекті реконструкції й запрошення на відкриття оновленої площі. Імена й прізвища усіх спонсорів будуть поміщені на стенди в музеї університету й розміщені на нашому сайті.

ШАНОВНІ ВИПУСКНИКИ ТА ДРУЗІ кіровоградського національного технічного університету!

 

КОШТИ ПРОСИМО НАДСИЛАТИ НА РАХУНОК ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «СПІЛКА ВИПУСКНИКІВ КНТУ».

Наші реквізити:

р/р 2600671656; МФО 380805; ОКПО 34724467; 

 в Кіровоградській ОД «Райффайзен банк Аваль»;

в платіжному дорученні вказувати – «благодійна допомога КНТУ».

БЛАГОДІЙНА ДОПОМОГА ТАКОЖ ПРИЙМАЄТЬСЯ ГОТІВКОЮ В КІМН. №222 – другий поверх (ЗВЕРТАТИСЬ ДО ВАКУЛЕНКО ІРИНИ АНАТОЛІЇВНИ).

ДЯКУЄМО! ПРАВЛІННЯ ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «СПІЛКА ВИПУСКНИКІВ КНТУ»


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool